torstai 29. syyskuuta 2011

Terra Nova: Genesis


Terra Nova: Genesis (1-2) **½
Jurassic Park, Avatar ja Stargate kohtaavat Lostin.
Steven Spielbergin (Jurassic Park, Saving Private Ryan ja Band of Brothers) ja Brannon Bragan (Star Trek: The Next Generation, Star Trek: Voyager, Star Trek: Enterprise, 24 ja FlashForward) tuottaman uutuussarja Terra Novan puolitoistatuntinen pilottijakso esitettiin Yhdysvalloissa 26. syyskuuta 2011. Alex Gravesin ohjaama pilottijakso esittelee ihan kohtuullisen kelvollisesti maailman, johon sarja sijoittuu sekä siinä seikkailevat hahmot.
On vuosi 2149. Maapallon ilmakehä on lähes tuhoutunut ja ihmisten syntyvyyttä rajoitetaan tiukoilla laeilla. Poliisina toimiva Jim Shannon (Jason O'Mara) jää kiinni luvattomasta lapsesta ja hänet tuomitaan väkivaltaisen yhteenoton jälkeen kuudeksi vuodeksi vankilaan. Kaksi vuotta myöhemmin Jimin lääkärivaimo Elizabeth (Shelley Conn) saa kutsun lähteä mukaan siirtokunta Terra Novaan, joka sijaitsee 85 miljoonaa vuotta menneisyydessä. Tiedemiehet ovat nimittäin löytäneet aikahalkeaman, jota pitkin pääsee kulkemaan menneisyyteen esihistoriallisille ajoille, jolloin dinosaurukset elivät vielä maapallolla. Tuo menneisyys on kuitenkin vaihtoehtoinen menneisyys, josta ei ole takaisinpääsyä takaisin tulevaisuuteen. Maapallon nykytilan huomioon ottaen ihmiset haluavat kuitenkin mennä Terra Novaan, sillä siellä heillä on parempi tulevaisuus edessä, johon heillä on vaikutusmahdollisuuksia, toisin kuin tuhotussa tulevaisuudessa, tai siis nykyisyydessä.
Elizabeth voi ottaa mukaansa kuitenkin vain kaksi lasta, 17-vuotiaan Joshin (Landon Liboiron) ja 15-vuotiaan Maddyn (Naomi Scott). Perheen luvaton 5-vuotias lapsi Zoe (Alana Mansour) joutuisi jäämään tulevaisuuteen, kuten vankilassa oleva isänsäkin. Heillä on kuitenkin suunnitelma. Jim pakenee vankilasta Elizabethin avustuksella ja salakuljettaa Zoen mukanaan Terra Novaan. Suunnitelma on kuitenkin mennä viime hetkellä mönkään, mutta he pääsevät kuitenkin perille yhdessä. Terra Novassa heitä odottaa uusi maailma, jossa on omat sääntönsä ja johtajansa. Siirtokuntaa johtaa Nathaniel Taylor (Avatarista tuttu Stephen Lang), joka oli ensimmäinen aikamatkaaja aikahalkeamasta ja eli ensimmäiset neljä kuukautta yksinään ennen kuin siirtokuntaa alettiin rakentamaan. Jim ja Zoe saavat siis luvan jäädä Terra Novaan, jossa tarvitaan paljon työväkeä. Elizabethin työskennellessä sairaalassa, Jim saa hommia viljelyspuolelta vaikka tietääkin olevansa parempi poliisihommissa.
Shannoneiden perheonni ei ole kuitenkaan ihan niin hyvä kuin mitä Jim odotti vankilan jälkeen. Zoe ei meinaa edes muistaa isäänsä, jota ei ole nähnyt kahteen vuoteen. Mutta etenkin Joshista tuntuu paskalta kun isä oli poissa pari vuotta. Tämä alkaakin kapinoida isäänsä vastaan heti ensimmäisen tilaisuuden tullen ja poistuu luvattomasti siirtokunnasta tapaamansa tytön, Skyen (pakollinen söpötyttö Allison Miller) ja tämän kavereiden kanssa. Siirtokunnan ulkopuolella odottaa ihmeellinen maailma vesiputouksineen ja kasvistoineen, mutta myös vaara dinosaurusten muodossa. Samaan aikaan Jim onnistuu saamaan pestin siirtokunnan turvamiehenä pelastettuaan komentaja Taylorin hengen kun vihollisleirin "kuutonen" on hyökätä tämän kimppuun. Kuutoset ovat kuudensia Terra Novalle tulleita aikamatkaajia (Shannonit ovat kymmenensiä), jotka Jimille vielä tuntemattomasta syystä hyökkäilevät Terra Novalaistan kimppuun. Josh puolestaan näkee siirtokunnan ulkopuolella mystisiä matemaattisia merkintöjä kallioissa ja joutuu uusien kaveriensa kanssa pulaan kun vihamieliset slasher-saurukset hyökkäävät heidän kimppuunsa. Jim lähtee mukaan pelastuspartioon.
Kaksiosainen pilottijakso on täynnä kliseisiä hahmoja ja tilanteita, mutta jostain syystä tästä jaksoi silti jossain määrin innostua. Mystiset merkinnät kallioissa, kuutoset, tietokoneilla luodut dinosaurukset ja jopa päähenkilö Jim Shannon olivat tarpeeksi kiinnostavia että haluaa nähdä lisää jaksoja. Kehno sarja tämä on siltikin, sen voi todeta jo muutamista kökön näköisistä tietokonetehosteista, vaikkakin yhden jakson tekemiseen on käytetty noin 4 miljoonaa dollaria. Sarjaa on kuvattu jo kolmetoista jaksoa, yleensähän ensin tehdään vain pilottijakso ja katsotaan onko se tarpeeksi hyvä jotta voidaan tehdä lisää jaksoja. Vastaavasti on menetelty viime aikoina ainakin The Walking Dead-sarjan kanssa, jota tehtiin heti kuusi jaksoa ja josta tilattiin toinen tuotantokausi ennen kuin ensimmäinen kausi ehti edes kunnolla käynnistyä televisiossa. Zombiet taisivat olla riittävän suuri syy The Walking Deadin tapauksessa. Tämän sarjan kohdalla riittävän suuri syy oli ilmeisesti dinosaurukset ja Steven Spielbergin mukanaolo. Ja kyllähän tälläisiä scifisarjoja pitääkin tehdä, sillä joukosta löytyy usein joku hyväkin. Aika näyttää onko tästä sarjasta parempaan kuin mitä tämä pilottijakso tarjosi.

1 kommentti:

  1. Pilottia seurannut jakso olikin jo sitten aivan kauhistuttavan nolo ja tylsä. Lentoliskot hyökkäsivät Terra Novaan eikä edes lopulta näytetty miten ne voitettiin, rahat taisivat siis loppua kesken. Eli sarjan tasossa mentiin kertaheitolla pohjalle asti ja epäilen ettei sieltä tulla kovin korkealle nousemaan.

    VastaaPoista