sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Yön ritari


The Dark Knight (Yön ritari) (2008)
Ohjaus: Christopher Nolan
Käsikirjoitus: Jonathan Nolan, Christopher Nolan,
Näyttelijät: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Monique Gabriela Curnen, Ron Dean, Cillian Murphy, Chin Han, Nestor Carbonell, Eric Roberts, Ritchie Coster, Anthony Michael Hall, Michael Jai White, William Fichtner
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 194
Pisteet: ****-
Miljonääri Bruce Wayne (Christian Bale) jatkaa taistelua Gothamin rikollisuutta vastaan Batmaniksi naamioituneena. Järjestäytyneen rikollisuuden johtomiehet on tarkoitus saada kerralla kiinni iskemällä näiden rahoihin. Apuna on jälleen luotettava hovimestari Alfred Pennyworth (Michael Caine), Wayne-säätiön johtoon astunut Lucius Fox (Morgan Freeman) sekä rehellinen poliisi James Gordon (Gary Oldman), joka on noussut astetta korkeampaan tehtävään poliisivoimissa. Apua he saavat myös uudelta piirikunnansyyttäjä Harvey Dentiltä (Aaron Eckhart), joka on noussut kaupungin toivonkuvaksi Batmanin ohella. Lisäksi Dent seurustelee Brucen lapsuudenystävä Rachel Dawesin (Maggie Gyllenhaal) kanssa, joka on perillä Batmanin oikeasta henkilöllisyydestä. Mutta perinteiset rikolliset eivät ole Batmanin ainoa murheen aihe, sillä Jokeri-nimellä tunnettu sekopäinen rikollinen (Heath Ledger) on myös tehnyt pahojaan kaupungissa ja aikoo pistää kaupungin täysin sekaisin luomalla kaaosta. Batman, Gordon ja Dent joutuvat Jokerin hirvittävään leikkiin mukaan, eikä kukaan heistä selviä siitä ilman muutoksia.
Christopher Nolanin ohjaaman Batman-trilogian ensimmäinen osa Batman Begins oli jo melkoisen valtaisa menestys, tosin Tim Burtonin ohjaama Batman vuodelta 1989 keräsi hieman sitä enemmän kassatuloja maailmanlaajuisesti. Nolan sai kuitenkin Batman Beginsin menestyksen myötä sen levittäneeltä elokuvastudio Warner Brosilta melkoisen vapaat kädet tätä jatko-osaa kehitellessään. Nimeksi jatko-osalle annettiin jo vuonna 2006 The Dark Knight, suomeksi Yön ritari. Kuvaukset käynnistyivät vuonna 2007 ja valmista tuli vuonna 2008. Ennen valmistumista elokuvassa Jokeria esittänyt Heath Ledger kuoli lääkkeiden yliannostukseen, joten Nolan joutui editoimaan elokuvan loppuun varsin synkissä tunnelmissa. Ledgerin kuolema herätti myös lisäkiinnostusta elokuvaa kohtaan ja ensi-iltana se rikkoikin ennätyksiä kassatuloissa, nousten lopulta kaikkien aikojen menestyneimmäksi Batman-elokuvaksi. Kolmannella osalla voi toki olla pienet mahdollisuudet nousta vielä edelle, mutta ainakin tällä hetkellä näyttäisi ettei niin tule käymään. Yön ritari oli myös muutaman vuoden ajan kaikkien aikojen menestynein supersankarielokuva, kunnes The Avengers nousi sen edelle vuonna 2012.
Tähän jatko-osaan Nolan otti vaikutteita mm. Michael Mannin ohjaamasta rikosdraamaelokuvasta Heat, jossa Robert De Niron esittämä pankkiryöstäjä ja Al Pacinon esittämä poliisi ottivat mittaa toisistaan eeppisissä tunnelmissa. Etenkin elokuvan alkukohtaus, jossa Jokeri ryöstää pankin on mieleenpainuva, tosin näin useamman katselukerran jälkeen jo selkeästi laimempi. Keskeisimpinä hahmoina ovat Batman, Harvey Dent ja James Gordon, jotka joutuvat monillakin tapaa Jokerin piinaamaksi. Jokeri kuvataan elokuvassa säännöistä piittaamattomana psykopaattina, joka haluaa vain nähdä maailman palavan ja suunnittelun sijaan tekee mitä ikinä lystää. Tai näin elokuvassa ainakin kovasti toitotetaan. Todellisuudessahan Jokerilla tuntuu olevan koko ajan isompi kuvio menossa ja aina tuntuu löytyvän jokin kikka paeta tai pistää asetelma uusiksi, siis ennalta suunniteltuja juttuja. Ja tässä alkaakin rakoilla elokuvan uskottavuus. Juonikäänteitä heitetään varsinkin elokuvan loppupuolella liiankin paljon. Nolanin ongelmana on liian isojen juonikuvioiden ahtaaminen näihin Batman-elokuviinsa. Kestoa pitäisi olla noin puoli tuntia enemmän jotta niistä voitaisiin tehdä uskottavampia. Tai sitten yksinkertaistaa juonta ihan reilusti.
Myös tässä Nolanin leikkaustyyli oli monin paikoin melkoisen hapuilevaa. Todellista tunnelmaakaan ei oikein osattu luoda, vaan enemmän Nolan pyrkii rakentamaan supersankarifiilistä massiivisilla musiikeilla ja äänitehosteilla. Kun ne kuulee dolby digitalin sijaan stereona, ei niissä riitä oikein potkua. Todellinen koskettavuus tuntuu myös puuttuvan. Kyseessä on toisaalta selkeästi kesäsesonkina levitettävästä elokuvasta, joten viihteestä on siis enemmän kyse. Viihde-elokuvien saralla sekä Batman Begins että myös tämä Yön ritari ovat taas huomattavasti tyypillistä viihdelokuvaa vakavampaa katsottavaa ja siinä piileekin elokuvien yksi hyvyys, etenkin jos elokuvat paremminkin viihteenä katselee. Mutta mitä vakavammin ja syvällisemmin niitä alkaa pohtimaan ja tutkimaan, sitä enemmän ongelmia niistä löytyy. Mutta niinhän käy monien muidenkin elokuvien kohdalla. Nolanin ohjaamien Batman-elokuvien fanit ovat jakautuneet melko selkeästi kahtia, toinen osa pitää Batman Beginsiä parhaana Batman-elokuvana ja toinen taas tätä Yön ritaria. Itse pistäisin tämän Yön ritarin edelleen hieman Batman Beginsin edelle, mutta aika samaa tasoa ne tuntuvat jo olevan, ehkä parin seuraavan katselukerran jälkeen olenkin jo päinvastaista mieltä niistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti