lauantai 21. heinäkuuta 2012

Piilaakson pioneerit


Pirates of Silicon Valley (Piilaakson pioneerit) (1999)
Ohjaus: Martyn Burke
Käsikirjoitus: Martyn Burke
Näyttelijät: Noah Wyle, Anthony Michael Hall, Joey Slotnick, Josh Hopkins, Jeffrey Nordling, John Di Maggio, Allan Royal, Marcus Giamatti, Gailard Sartain, Gema Zamprogna, Brooke Radding
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 188
Pisteet: ***½
Apple vastaan Microsoft, Steve Jobs vastaan Bill Gates.
Eletään 70-luvun alkua. Tietokoneiden vallankumous on alkamassa ja keskeisimmiksi hahmoiksi niiden kehityksessä nousevat Steve Jobs (Noah Wyle) ja Bill Gates (Anthony Michael Hall), joiden välille kehkeytyy myös taistelu tietokonekehittäjien herruudesta. Steve ryhtyy valmistamaan kotitietokoneita ystävänsä Steve Wozniakin (Joey Slotnick) kanssa autotallissa ja perustavat samalla Apple-yhtiön. Bill taas kehittää ystävänsä Paul Allenin (Josh Hopkins) kanssa BASIC-pohjaista tietokonekieltä Altair-tietokoneisiin ja perustavat Microsoft-yhtiön. Steve vie kuitenkin taistelun ensimmäisen erän julkaisemalla Apple II-tietokoneen, josta tulee myyntimenestys kotitietokonemarkkinoilla. Samalla hän saa tukijakseen rikkaan sijoittaja Mike Markkulan (Jeffrey Nordling), joten rahastakaan ei ole enää puutetta. Apple nouseekin ryminällä tietokonevalmistajien kärkeen ja Steven ympärille alkaa kerääntyä uskonkultin kaltainen seuraajajoukko. Työntekijöitä hän piinaa mm. pistämällä heidät työskentelemään kellon ympäri ja haukkumalla jos ei tulosta synny. Bill ei aio kuitenkaan luovuttaa, vaan ostaa 50 000 dollarilla 86-DOS-käyttöjärjestelmän, jonka pohjalta alkaa rakentamaan omaa MS-DOS-käyttöjärjestelmää ja myy samalla PC-DOS-käyttöjärjestelmän IBM:n tietokoneisiin. Steve on kuitenkin aina askeleen edellä Billiä kopioidessaan Xeroxilta hiirikäyttöisen graafisen käyttöliittymän uusiin mullistaviin Macintosh-tietokoneisiin. Mutta myös Bill on valmis käyttämään kepulikonsteja, joiden turvin luo uuden Windows-käyttöjärjestelmänsä.
Martyn Burken ohjaama ja käsikirjoittama Piilaakson pioneerit on tv-elokuva, joka perustuu Paul Freibergerin ja Michael Swainen kirjoittamaan kirjaan Fire in the Valley: The Making of The Personal Computer. Tässä elokuvassa käytiin hyvin läpi Applen ja Microsoftin alkuvaiheet ja kuvattiin hyvin myös Steve Jobsin ja Bill Gatesin tiet yhtiöiden johtohahmoiksi. Alussa Steve kuvataan selkeästi hyvänä tyyppinä, kun taas Billiä miltei jopa pilkataan hänen toheloidessaan mm. naisten kanssa. Pikkuhiljaa myös Steven synkempi puoli tulee esille ja lopulta katsojalle jää aika selkeä kuva siitä että molemmat ovat olleet melkoisia kusipäitä, eli ihmisiä vikoineen. Steveähän pidetään yleisesti jumalhahmona varsinkin Apple-fanien keskuudessa ja Billiä taas suoranaisena paholaisena joka rahastaa ihmisiä Windows-käyttöjärjestelmällä. Mikään jumala Steve ei tosiaankaan ollut, mutta sitä ei toki voi kieltää etteikö keksinyt merkittäviä mullistuksia tietokoneisiin. Tai keksinyt on vähän väärä sana, sillä eihän mies itse hirveästi mitään tehnyt, vaan lähinnä pisti muut tekemään. Mutta ilman tälläistä toisten piiskaajaa ei oikein mitään uuttakaan usein synny. Bill Gates taas teki itse paljonkin, mutta toisaalta sortui myös samaan kuin Steve, eli kopioi tai suorastaan varasti muilta. Tavallaan voidaankin sanoa, ettei kumpikaan oikein ansaitse asemaansa. Todelliset mullistavien tietokonekeksintöjen keksijät jäivät heidän varjoonsa. Mutta näinhän se useimmiten menee. Isoin ja menestynein korjaa voiton lisäksi useimmiten myös kunnian. Mutta onneksi asioista voi ottaa aina selvää.
Piilaakson pioneerit on hyvä elokuva mielenkiintoisesta aiheesta. Noah Wyle, Anthony Michael Hall, Joey Slotnick, Josh Hopkins, Jeffrey Nordling ja kumppanit tekevät hienoja roolisuorituksia ja pitävät kiinnostuksen yllä koko keston ajan. Aiheesta on tehty myös dokumentit The Triumph of the Nerds: The Rise of Accidental Empires ja Welcome to Macintosh, jotka voisi katsastaa jossain vaiheessa. Itse käytän Windowsia. Applen ylihinnoiteltuihin koneisiin en koske, vaikka käyttöjärjestelmä toimiva onkin.

1 kommentti:

  1. En ymmärrä, miksi Steve Jobbsia pidetään sellaisena kilttinä tietotekniikan jumalana, joka tekee kaiken rehellisesti. Sen kuvan, minkä minä olen saanut, on ainakin se, että hän oli keplotteleva, valehteleva ja ilkeä ihminen. Noh, eihän sitä muuten pääse yritysmaailmassa huipulle. Muutenkin paha puhua kuolleista pahaa.

    VastaaPoista