lauantai 27. huhtikuuta 2013

Side by Side


Side by Side (201)
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 57
Pisteet: ****
Keanu Reevesin tuottama dokumentti käy läpi filmille kuvatun ja digitaalisesti kuvatun elokuvan historiaa ja tulevaisuutta. Jos aihe kiinnostaa niin tämä tarjoaa paljon mielenkiintoisia kommentteja niin ohjaajilta, kuvaajilta, näyttelijöiltä kuin myös muilta elokuvien kanssa tekemisissä olevilta. Äänessä ovat mm. digitaaliseen kuvaukseen ensimmäisten joukossa siirtynyt George Lucas, digitaalisesti ja kolmiulotteisesti kuvaava James Cameron, omissa digisfääreissä kulkeva David Lynch ja filmille hamaan tulevaisuuteen kuvaava Christopher Nolan.
Aihetta käsitellään monilta kantilta, vaikkakin filmille kuvaavien puheet tuntuvat jäävän digiaikaan siirtyneiden jalkoihin. Keanu Reeves haastattelee ja kertoilee hieman myös omia kokemuksiaan filmin ja digin suhteen. Filmille kuvaamisessa on edelleen omat hyvät puolensa, mutta aika hyvin tästä käy ilmi että filmille kuvaaminen tulee jossain vaiheessa, jos ei nyt täysin kuolemaan, niin ainakin olemaan vain harvojen huvia, ja onkin sitä jo osittain. Digitaalisesti kuvatessa elokuvan värimaailmaa pystyy muuttamaan huomattavasti paremmin kuin filmille kuvatessa, joten jo sen takia on helppo valita digitaalisuus. Toinen hyvä syy on se että digitaalisesti kuvatessa näkee oikeasti mitä kuvaa, filmille kuvatessa joutuu odottomaan seuraavaan päivään nähdäkseen mitä tuli kuvattua. Ja kolmanneksi digitaalisesti kuvatessa saa isomman resoluution ja terävämmän kuvanlaadun.
Kameravalmistajat eivät enää juuri edes valmista perinteisiä filmikameroita vaan ovat siirtyneet täysin kehittämään digikameroita. Muutos onkin ollut melkoisen nopea, vielä 2000-luvun alussa George Lucasia oltiin lähes polttamassa noitana kun kehtasi kuvata elokuvansa digitaalisesti ja sanoa filmin olevan kuolemassa, mutta nykyään lähes kaikki elokuvantekijät ovat siirtyneet kuvaamaan digitaalisesti. Elokuvateatteritkin ovat aika nopeasti siirtyneet filmiprojektoreista digitaalisiin projektoreihin, minkä myötä kuvanlaatu on muuttunut huomattavasti paremmaksi kuin mihin teattereissa kävijät ovat tottuneet. Paljon on kyllä vielä parannettavaakin siltä osin. Tätäkin ja monia muita asioita käytiin läpi tässä Christopher Kenneallyn ohjaamassa dokumentissa, jonka katsomista suosittelen kyllä lämpimästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti