keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

The Grandmaster


Yi dai zong shi (The Grandmaster) (2013)
Ohjaus: Wong Kar Wai
Käsikirjoitus: Wong Kar Wai, Xu Haofeng, Zou Jingzhi
Näyttelijät: Tony Leung Chiu-Wai, Zhang Ziyi, Chang Chen, Zhang Jin, Song Hye-kyo, Wang Qingxiang, Yuen Woo-Ping, Cung Le, Bruce Leung, Lo Mang, Elvis Tsui, Yuen Cheung-Yan, Lau Shun
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 44
Pisteet: **
Ip Man (Tony Leung Chiu-Wai) on noussut arvostetuksi martial arts-mestariksi ja viettää rauhallista perhe-elämää vaimonsa ja lastensa kanssa Etelä-Kiinassa sijaitsevassa Foshanissa. Mutta rauhasta ei ole enää tietoa kun suurmestari Gong Yutian (Wang Qingxiang) ilmoittaa jääneensä eläkkeelle ja valinneensa jo Pohjois-Kiinan seuraajakseen Ma Sanin (Zhang Jin) ja aikoo valita nyt myös Etelä-Kiinaa edustavan seuraajansa. Ip Man saa kunnian edustaa Etelä-Kiinaa, mutta ensin hänen on voitettava kolme pohjois-kiinalaista mestaria, ennen kuin pääsee kohtaamaan Gongin filosofisessa taistelussa. Gongin tytär Gong Er (Zhang Ziyi) ei suostu katsomaan tapahtumia pelkästään sivusta, vaan haluaa pitää sukunsa kunniaa yllä.
Olipas heikko tekele Wong Kar Wailta. Muutamassa kohtauksessa elokuva heräsi eloon, etenkin taistelukohtauksissa, mutta muutoin The Grandmaster on tylsää ja juonetonta seurattavaa. Taide-elokuvia tekevä Wong Kar Wai on parhaimmillaan erinomainen ohjaaja, mutta huonoimmillaan hän tekee juuri tälläistä sisällötöntä kuonaa. Bruce Leen mestarista Ip Manista on tehty Kiinassa jo kolmekin elokuvaa ennen tätä, joten siinä mielessä ihan kiva ettei tässä mitään perinteistä elämänkertakuvausta oltu tehty kuten niissä, mutta kyllä tähän sentään jonkunlainen juonikin olisi kannattanut mukaan laittaa. Nyt tämä oli enemmänkin elokuvan mittainen musiikkivideo, eli sarja kauniita kuvia peräkkäin ilman todellista sisältöä. Ja aina kun juoni tuntui jollain tapaa käynnistyvän, hypättiinkin samantien kymmeniä vuosia tarinassa eteenpäin tai taaksepäin ja jätettiin katsoja pohtimaan mitä helvettiä tässä nyt taas tapahtui ja ketä oikeasti edes kiinnostaa. Taiteellista paskaa siis, jotan en kyllä voi suositella kenellekään vaikka taistelukohtauksissa ihan hyvää yritystä olikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti