sunnuntai 18. marraskuuta 2012

ParaNorman


ParaNorman (2012)
Ohjaus: Chris Butler, Sam Fell
Käsikirjoitus: Chris Butler
Äänirooleissa: Kodi Smit-McPhee, Tucker Albrizzi, Anna Kendrick, Casey Affleck, Christopher Mintz-Plasse, Leslie Mann, Jeff Garlin, Elaine Stritch, Bernard Hill, Jodelle Ferland, Tempestt Bledsoe, Alex Borstein, John Goodman
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 280
Pisteet: ***
Pikkukylä Blithe Hollowissa asuva Norman (ääniroolissa Kodi Smit-McPhee) on erilainen kuin kylän muut lapset, hän pystyy nimittäin näkemään kuolleita ja puhumaan heidän kanssaan. Normania pidetäänkin friikkinä niin koulussa kuin kotonakin, jossa juttelee edesmenneen isoäitinsä (ääniroolissa Elaine Stritch) kanssa päivittäin. Normanin isä (ääniroolissa Jeff Garlin) on kyllästynyt poikansa hulluihin höpinöihin ja samaa mieltä on hänen isosiskonsa Courtney (ääniroolissa Anna Kenrick). Ainoastaan Normanin äiti (ääniroolissa Leslie Mann) yrittää olla hänen puolellaan, tiettyyn pisteeseen asti. Koulussa Normania kiusataan alituiseen, etenkin Alvinin (ääniroolissa Christopher Mintz-Plasse) toimesta. Normanin ainut ystävä on liikalihavuudestaan kiusattu Neil (ääniroolissa Tucker Albrizzi), jonka mielestä Norman on mukavaa seuraa. Eräänä päivänä Normanin hulluna pidetty eno (ääniroolissa John Goodman) kertoo myös pystyvänsä näkemään kuolleita ja puhumaan heidän kanssaan. Hän kertoo myös että Normanin täytyy suojella kylää vuosisatoja vanhalta kiroukselta, jonka noita langetti kylän päälle. Pian Norman kokeekin elämänsä seikkailun joutuessaan pakenemaan eläviä kuolleita samalla kun yrittää selvittää noidan langettaman kirouksen salaisuuden.
ParaNorman yhdistää lapsille suunnattua seikkailukomediaa ja kauhua hitusen liian tylsästi. Meno ei missään vaiheessa vienyt mukanaan. Kyseessä on toinen nukkeanimaatioelokuva joka on tehty kokonaan 3D-tekniikalla, ensimmäinenhän oli Coraline ja toinen todellisuus. Kuvaukset aloitettiin vuosien 2009 ja 2010 vaihteessa ja ne kestivät noin kaksi vuotta. Kameroina käytettiin Canonin EOS 5D Mark II-digijärjestelmäkameroita, joita oli käytössä yhteensä kuusikymmentä. Toinen ohjaajista, Chris Butler, joka myös käsikirjoitti elokuvan, vastasi Coraline ja toinen todellisuus animaation kuvakäsikirjoituksen teosta ja näki siinä läheltä miten nukkeanimaation tekeminen 3D-tekniikalla tehdään. Aiemmin mies oli vastannut Tarzan 2:sen ja Corpse Briden kuvakäsikirjoitusten teosta. Ohjaamisessa Chris sai avukseen Sam Fellin, joka on ohjannut aiemmin animaatiot Virran viemää ja Desperadon taru. Elokuvan tuottanut animaatiostudio Laika on tehnyt aiemmin elokuvat Corpse Bride ja Coraline ja toinen todellisuus. Ensi-iltansa ParaNorman sai elokuussa 2012 ja menestyi varsin hyvin. Noin 60 miljoonaa dollaria maksanut elokuva keräsi kassatuloja maailmanlaajuisesti noin 97 miljoonaa dollaria. Monet kriitikotkin ovat kehuneet elokuvaa. Moitteita taas on tullut siitä että elokuva on vähän liian pelottava pienille lapsille.
Elokuva ei tosiaan saanut ainakaan minua missään vaiheessa kunnolla innostumaan ja juonikuvio oli liian köyhä. Zombihahmot eivät oikein toimineet ja todellinen kauhu oli elokuvasta kaukana. Jos lasten kanssa haluaa katsoa jotain vähän pelottavampaa elokuvaa niin kyllähän tämä siinä tapauksessa on ihan katsomisen arvoinen tekele. Jos ei muuta niin voi spottailla vaikka kauhuelokuvista tuttuja asioita, kuten Jason Vorheesin jääkiekkomaskin ja Halloweenin tunnismusiikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti