sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Metsästys


The Hunting Party (Metsästys) (1971)
Ohjaus: Don Medford
Käsikirjoitus: William W. Norton, Gilbert Ralston, Lou Morheim
Näyttelijät: Oliver Reed, Gene Hackman, Candice Bergen, Mitchell Ryan, Simon Oakland, Ronald Howard, L.Q. Jones, William Watson, G.D. Spradlin, Rayford Barnes, Bernard Kay
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 283
Pisteet: ****½
Tylyn kaunis lännenklassikko.
Rikas karjankasvattaja Brandt Ruger (Gene Hackman) kohtelee vaimoaan Melissaa (Candice Bergen) huonommin kuin karjaansa. Brandt lähtee rikkaiden ystäviensä kanssa kahdeksi viikoksi metsästysretkelle jättäen vaimonsa tekemään vapaaehtoistöitä paikallisessa koulussa. Sattumoisin samoilla seuduilla liikkuva lainsuojaton Frank Calder (Oliver Reed) kidnappaa Melissan luullen tätä opettajaksi. Frank haluaa nimittäin oppia lukemaan ja tuumii oppivansa taidon kulkiessaan joukkonsa kanssa kohti parempia ryöstelymaita. Yksi joukon jäsen yrittää raiskata Melissan heti alkuunsa, mutta Frank estää moiset aikeet. Tosin myöhemmin Frank raiskaa itse Melissan, mikä ei tietysti Melissaa oikein miellytä. Frank on kuitenkin joukosta se turvallisin tyyppi, joten Melissan on turvauduttava häneen ja samalla hän näkee tästä karvaisesta miehestä kiltimmän puolen. Lopulta Melissa ei enää haluakaan paeta ja alkaa rakastua Frankiin. Onnea ei kestä kuitenkaan kauaa, sillä sekopäinen Brandt lähtee metsästyskavereidensa kanssa heidän peräänsä varustautuneena lähes kilometrin päähän kantavilla kivääreillä, joilla aikovat niitata Frankin joukon viimeistä miestä myöten ja mahdollisesti samalla myös Melissan.
Don Medfordin ohjaama Metsästys on melko vähälle huomiolle jäänyt lännenelokuva, jota monet pitävät tylsänä. Enpä kyllä ymmärrä moista mielipidettä, sillä elokuvahan oli loistavaa katsottavaa heti alkuminuuteista lähtien. Juonikuvio oli sopivan yksinkertainen ja aina välillä veri roiskui ja virtasi oikein kunnolla kun Brandt metsästyskavereineen pisti rikollisia kylmäksi raukkamaisesti lähes kilometrin päästä. Gene Hackmanin, Oliver Reedin ja Candice Bergenin roolisuoritukset olivat hienoa katseltavaa eikä muidenkaan näyttelijöiden roolisuorituksissa juuri moitittavaa ollut. Mikään John Wayne tai John Ford-tyylinen lännenelokuva ei ollut kyseessä, vaan enemmänkin tämä muistutti Sam Peckinpahin Hurjaa joukkoa ja Sergio Leonen spagettiwesterneitä. Mieleen tuli myös Enzo G. Castellarin ohjaama Keoma ja Sergio Corbuccin ohjaama Suuri hiljaisuus. Spagettiwesterneiden tavoin kuvauksia ei tehty Yhdysvalloissa vaan Espanjassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti