torstai 27. lokakuuta 2011

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2


Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (Harry Potter ja kuoleman varjelukset: osa 2) (2011)
Ohjaus: David Yates
Käsikirjoitus: Steve Kloves
Näyttelijät: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Ralph Fiennes, Alan Rickman, Matthew Lewis, Tom Felton, Michael Gambon, Evanne Lynch, Warwick Davis, Jason Isaacs, Helena Bonham Carter, Maggie Smith, Bonnie Wright, David Thewlis, Julie Walters, Jim Broadbent, Robbie Coltrane
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 349
Pisteet: ***½
Edellisessä osassa Harry Potter (Daniel Radcliffe) metsästi hirnunyrkkejä ystäviensä Ron Weasleyn (Rupert Grint) ja Hermione Grangerin (Emma Watson) kanssa. Nyt on vihdoin tullut aika kohdata itse Voldemort (Ralph Fiennes) viimeisessä taistossa. Sitä ennen kolmikon on murtauduttava yhteen Irvetan velhopankin hyvin vartioiduista holveista, lennettävä lohikäärmeellä, päästävä salaa Tylypahkaan ja selvitettävä viimeisten hirnunyrkkien sijainnit.
Pientä parannusta oli sentään edellisosaan verrattuna, mutta edelleenkään ohjaaja David Yates ei saanut minkäänlaista sielukkuutta luotua hahmoihin eikä tarinasta minkäänlaista kunnon otetta, kuten ei aiemmissakaan ohjaamissaan osissa. Väärä ohjaaja oli siis valittu tekemään elokuvasarjan päätösosat. Ainut ohjaaja, joka todella onnistui tekemään aidosti hyvän Harry Potter-elokuvan oli Alfonso Cuarón, joka ohjasi osan Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Tosin ei sekään mikään mestariteos missään mielessä ole. Sarjan kaksi ensimmäistä osaa olivat lähinnä pikkulapsille tarkoitettuja, joskin ihan ok-tasoisia, Cuarónin ohjaama kolmas osa taas oli synkempi ja aikuisillekin jotain tarjoava, aivan kuten kirjatkin. Mike Newellin ohjaama Harry Potter and the Goblet of Fire oli sarjan toiseksi paras osa, varsin kelvollista viihdettä. David Yates istui ohjauspallille osan Harry Potter and the Order of the Phoenix myötä ja vei sarjan hyvältä tieltä varsin tylsäksi ja sieluttomaksi.
En ollut lukenut kirjasarjan viimeistä osaa katsoessani edellisen osan, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part, joten sitä katsoessa en tiennyt yhtään mitä seuraavaksi tapahtuu. Se ei kuitenkaan pelastanut elokuvaa haukotuksilta. Ehdin lukea kirjasarjan viimeisen osan kuitenkin ennen tämän viimeisen elokuvan katsomista, joten nyt tiesin mitä tulee tapahtumaan. Nyt elokuva ei tarjonnut pelkästään haukotuksia, mutta epäonnistuu miltei kaikessa mikä oli hyvää kirjassa. Juonenkulku on pääosin sama kuin kirjassa, mutta tiltanteita on kuitenkin muutettu melkoisesti, huonompaa suuntaan. Etenkin Harryn ja Voldemortin viimeistä taistelua on pitkitetty aivan turhaan, mukaan on pitänyt saada enemmän paikkojen tuhoamista kuin oli kirjassa. Tyypillistä Hollywood-elokuvien ajattelua ja metsään mentiin. Kirjassa ollut juoni toimii, miksi siis lähteä muuttelemaan sitä huonommaksi. Muutama juttu oltiin toki tehty tässä elokuvassa oikeastaan paremmin kuin kirjassa, sillä kirja pystyy kertomaan asiat sanoin, kun taas elokuvassa asiat kerrotaan pääosin kuvin. Lopussa oli juurikin muutama kekseliäs juttu, joita en kuitenkaan tässä ala paljastelemaan.
Melkoisen laimeat fiilikset tämä viimeinen elokuva jätti. Musiikkia ei osattu käyttää hyödyksi juuri yhtään, kuvaus oli jälleen Yatesille tyypilliseen tapaan liian etäistä, hahmojen kohtaloa ei jaksanut jännittää, jne. Tietokonetehosteet ovat näissä toki hienoja, visuaalisuutta löytyy ihan kiitettävästi ja näyttelijätkin ovat aikamoisen hyviä keskeisissä rooleissa, harmi ettei ohjaaja osannut heitä hyödyntää oikein. Elokuvasarja alkoi vuonna 2001 ja päättyi 2011. Pääosakolmikko Daniel Radcliffe, Rupert Grint ja Emma Watson ehtivät siinä ajassa kasvaa aikuisiksi. Heiltä on vaadittu melkoisia uhrauksia vuosien saatossa kun ovat viettäneet kymmenen vuotta elämästään esittäen miljoonien rakastamia hahmoja. Tuntuvat palkkiot he ovat toki saaneet, mutta hattua täytyy kyllä nostaa kun ovat moisessa pyörityksessä jaksaneet olla. Jossain vaiheessa tämän elokuvasarjan voisi katsella uudestaan, mutta nyt on aika jättää hyvästit Harry Potterille ja kaikille elokuvasarjan hahmoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti