maanantai 24. lokakuuta 2011

Drive


Drive (2011)
Ohjaus: Nicolas Winding Refn
Käsikirjoitus: Hossein Amini
Näyttelijät: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston, Albert Brooks, Oscar Isaac, Christina Hendricks, Ron Perlman, Kaden Leos
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 344
Pisteet: ****½
If I drive for you, you give me a time and a place. I give you a five-minute window, anything happens in that five minutes and I'm yours no matter what. I don't sit in while you're running it down; I don't carry a gun... I drive.
Hollywood-elokuvien stunt-kuski (Ryan Gosling) tekee öisin pakokuskikeikkaa rikollisille. Hän tuntee Los Angelesin kadut kuin taskunsa eikä hätkähdä vaikka poliisi olisi kintereillä. Usein asuinpaikkaa ja puhelimia vaihtava kuski muuttaa uuteen asuntoon ja tutustuu naapurissa asuvaan Ireneen (Carey Mulligan) ja tämän poikaan Benicioon (Kaden Leos). Kuskin vaitelias ja hymyilevä olemus saa Irenen lämpenemään ja pian he rakastuvatkin toisiinsa. Irenen aviomies ja Benicion isä Standard (Oscar Isaac) vapautuu vankilasta ja muuttaa takaisin kotiin, joten romanssi jää lyhyeksi, sillä Irene ei voi olla antamatta miehelleen uutta tilaisuutta. Standardin rikollismenneisyys ei kuitenkaan jätä häntä rauhaan, häneltä vaaditaan velkojen maksua, jonka tämä voisi kuitata ryöstämällä panttilainaamon. Kuski suostuu auttamaan Standardia, mutta ryöstökeikka menee pieleen ja pian kuski huomaa olevansa vaikeuksissa rahojensa perään kyselevien rikollisten kanssa.
I know a lot of guys who mess around with married women, but you're the only one I know who robs a place to pay back the husband.
Drive perustuu James Sallisin vuonna 2005 kirjoittamaan samannimiseen kirjaan, jonka pohjalta käsikirjoituksen kirjoitti Hossein Amini. Alunperin vuonna 2008 ohjaajan piti olla englantilainen Neil Marshall ja päärooli oli menossa Hugh Jackmanille. Mutta kuten Hollywoodissa on usein tapana käydä, elokuvaprojektien tekijät ja näyttelijät vaihtuvat vuosien saatossa. Vuonna 2010 nouseva tähti Ryan Gosling valittiin näyttelemään pääroolia ja hänelle annettiin vapaa valinta ohjaajan suhteen. Gosling valitsi kahdeksan kertaa ajokokeessa epäonnistuneen ja täten siis ajokortittoman tanskalaisohjaaja Nicholas Winding Refnin, jota joutui kuskaamaan itse autollaan kun tapasi ohjaajan ensimmäistä kertaa projektin tiimoilta. Refniä eivät autot kiinnostaneet, mutta hahmo joka toimii päivällä stunt-kuskina ja yöllä pakoautokuskina, sai kiinnostuksen heräämään ja loppu on historiaa.
Nicolas Winding Refn puolestaan valitsi alunperin latinolle tarkoitettuun naisrooliin Carey Mulliganin, joka halusi kovasti näytellä Refnin ohjaamassa elokuvassa. Lisäksi Refn valitsi kuskin isähahmo Shannonia näyttelemään Breaking Bad tv-sarjasta tutun Bryan Cranstonin, jonka kanssa halusi työskennellä, sekä pieneen naissivurooliin Mad Men tv-sarjasta tutun Christina Hendricksin. Elokuvan budjetti oli noin 15 miljoonan dollarin luokkaa, joten käytössä ei todellakaan ollut suuria summia. Refn muutti Los Angelesiin asumaan ja vaati että näyttelijät ja käsikirjoittaja muuttaisivat hänen luokseen kuvausten ajaksi. Näin kävikin ja taloltaan käsin Refn ohjasi elokuvan niin, että välillä kirjoitettiin, välillä kuvattiin ja välillä editoitiin. Tietokonetehosteiden käyttöä pyrittiin välttämään, mutta pienen budjetin takia osa veritehosteista jouduttiin kuitenkin tekemään tietokoneella. Ryan Gosling paneutui rooliinsa niin antaumuksellisesti, että purki jopa kuvauskäytössä olleen Chevrolet Malibu auton osiin ja kokosi sen uudestaan toimintakuntoon.
Drivea ei olla suotta hehkutettu ympäri maailmaa kun sitä on esitetty ensin elokuvafestivaaleilla ja sittemmin laajemmin elokuvateattereissa. Cannesissa Nicolas Winding Refn palkittiin parhaasta ohjauksesta ja on melkoisen selvää että Ryan Gosling tulee olemaan vahvoilla Oscar-palkinnon saajaksi pääroolista. Kompastuskivi palkintojen suhteen on kuitenkin elokuvan raaka väkivalta, jonka takia elokuva sai Amerikassa ikärajan R ja Suomessa ikärajan K-18. On selvää ettei elokuvalle siksi myönnetä kovinkaan montaa, tai yhtäkään parhaan elokuvan palkintoa, Oscar-ehdokkuus on toki kuitenkin melko varmasti tulossa. Menestystä on tullut myös kassatuloissa.
Juoni on sekoitus autoleffoja, kuten Bullitt ja The Driver sekä Quentin Tarantino-tyylistä väkivaltaa Pulp Fictionin malliin. Pelkän nopeatempoisen toiminnan sijaan keskitytään tunnelman luomiseen musiikin ja vaiteliaisuuden avulla. Ryan Goslingin esittämä kuski ei nimittäin hirveästi puhu elokuvan aikana, ja jos puhuu niin varsin vähin sanoin. Hänen nimeään ei missään vaiheessa kerrota ja hahmon tausta pysyy mysteerinä. Kuski on hahmona alusta alkaen selkeää kulttikamaa Clint Eastwoodin mies ilman nimeä Dollari-trilogiasta tutun hahmon tapaan. Ajohanskat ja tyylikäs skorpionikuvallinen takki näkyvät varmasti pian katukuvassa. Eikä tietysti pidä unohtaa hammastikkuja, joita hahmo lähes aina pitää suussaan. Carey Mulliganin ja Ryan Goslingin välillä on selkeästi hyvää kemiaa rakkauskohtauksissa, sellaista viattoman tuntuista hymyilyä. Elokuvan olisikin voinut rakentaa yksistään heidän varaan ja tehdä vaikka ihan puhtaan draaman. Alkupuoli olikin enemmän draamaa, vasta lopussa tarinaan tuli kunnolla mukaan trillerimäistä toimintaa. Tavallaan oli jopa harmi että elokuva lähti siihen suuntaan, sellainen on kuitenkin jo aika moneen kertaan nähtyä. Mutta Refnin ohjaus on kuitenkin sen verran kiinnostavaa, ettei hieman kliseinen autoleffajuoni suuresti siis haitannut.
Drive on hieno osoitus siitä, että Hollywoodissa pystytään tekemään pikkubudjetilla vielä todella kovia elokuvia, varsinkin kun mukaan valitaan osaavia ohjaajia ja taidokkaita näyttelijöitä. Drive on selkeästi yksi vuoden 2011 parhaimmista elokuvista ja pakkokatsottavaa kaikille elokuvista pitäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti