sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Super 8


340. J.J. Abrams: Super 8 ***½
J.J. Abramsin kunnianosoitus Steven Spielbergin elokuville.
Eletään vuotta 1979 pienessä Lillianin kylässä Ohion osavaltiossa. Äitinsä onnettomuudessa neljä kuukautta aiemmin menettänyt 14-vuotias Joe Lamb (Joel Courtney) tekee parhaan kaverinsa Charlesin (Riley Griffiths) kanssa zombielokuvaa super 8 millisellä kameralla. Charles ohjaa ja käsikirjoittaa, Joe maskeeraa ja tekee ääni- ja erikoistehosteet. Mukana on myös muita Joen ja Charlesin kavereita. Preston (Zach Mills) kuvaa, helposti oksentava Martin (Gabriel Basso) näyttelee pääosaa ja ilotulitteiden kanssa aina pelleilevä Cary (Ryan Lee) tekee milloin mitäkin. Charles pyytää naisrooliin Alice Dainardia (Elle Fanning), josta Joe tykkää ja jonka Louis-isää (Ron Eldard) Joen isä, apulaissheriffi Jackson Lamb (Kyle Chandler) syyttää vaimonsa kuolemasta.
Alice suostuu rooliin ja kuskaa pojat keskellä yötä syrjäiselle rautatiepysäkille isältään salaa lainaamallaan autolla. Kuvausten aikana Joe näkee kuinka avolava-auto ajaa tahallaan junan eteen, suistaen junan kiskoilta ja aiheuttaen suuronnettomuuden. Pojat ja Alice selviävät rytäkästä hengissä ja löytävät tuhoutuneen auton ratin takaa vielä elossa olevan biologian opettajansa, tohtori Woodwardin (Glynn Turman), joka käskee heitä poistumaan paikalta ja olemaan kertomatta näkemästään kenellekään. Hetkeä myöhemmin paikalle saapuu Yhdysvaltain ilmavoimien joukot, joita johtaa kenraali Nelec (Noah Emmerich). Lapset ehtivät poistua paikalta viime hetkellä. Seuraavien päivien aikana alkaa tapahtua outoja asioita. Sheriffi katoaa, koirat juoksevat jotakin karkuun, autojen moottoreita alkaa katoamaan, kuten myös sähkölankoja. Joen isä joutuu ottamaan sheriffin tehtävät hoidettavakseen ja alkaa epäillä onnettomuuspaikkaa raivaavien ilmavoimien salaavan jotakin.
Charles haluaa edelleen saada elokuvansa valmiiksi ja muuttaa käsikirjoitusta niin että onnettomuus tulee mukaan. Kamera oli nimittäin päällä onnettomuuden tapahtuessa ja tallensi ainakin jotain siitä. On vain odotettava muutama päivä filmin valmistumista. Sillä välin he kuvaavat kohtauksia niin että taustalla näkyy onnettomuuspaikka ja armeijan autoja. Samaan aikaan Joen isä pääsee totuuden jäljille ja ilmavoimat sytyttävät tahallaan tulipalon saadakseen kylän evakoitua ja pidättävät kaikki vähänkin totuuden jäljille päässeet. Lapset ehtivät saada sitä ennen onnettomuusyönä kuvaamansa filmin takaisin ja näkevät siitä miten junasta poistui jokin hirviö. He karkaavat evakuointikeskuksesta koululle tutkimaan tohtori Woodwardin papereita, joista heille selviää totuus hirviöstä.
J.J. Abramsin Super 8 elokuvaa markkinoitiin hyvin samalla tyylillä kuin Abramsin vuonna 2008 tuottamaa Cloverfieldiä. Hirviöstä ei näytetty juuri mitään trailereissa tai promokuvissa, mikä on kyllä oikein hyvä ratkaisu. Kyseessä on nimittäin lopulta aika simppeli hirviöleffa, jossa lainaillaan Spielbergin elokuvia, etenkin elokuvia E.T. - The Extra-Terrestrial ja Close Encounters of the Third Kind sekä Spielbergin tuottamaa The Gooniesia. Elokuva muistuttaa Spielbergin elokuvia myös kuvaukseltaan. Tai no siniset valoheijastukset olivat enemmänkin muistoja Abramsin ohjaamasta Star Trekistä, jossa käytettiin samaa tehokeinoa ärsyttävyyteen asti. Viittauksia löytyy myös George A. Romeron zombielokuviin, kuten Dawn of the Deadin juliste huoneen seinältä. Tiettyyn pisteeseen asti tälläinen lainailu ja kunnioitukset toimivatkin oikein kivasti, mutta lopulta hahmot jäivät turhan etäisiksi, hirviöstä ei saatu kovin paljoa irti, osa hahmoista oli juonen kannalta turhia, tehosteet, etenkin alun junaonnettomuus, olivat aivan liioiteltuja muuhun materiaaliin nähden ja juoni meni turhan tyhmäksi, eli käsikirjoitus olisi kannattanut lukaista vielä kerran läpi ajatuksen kanssa ennen kuvauksia ja poistaa tyhmyydet.
Mutta siltikään en voinut olla tykkäämättä, varsinkin kun osa näyttelijäsuorituksista oli oikein mainioita, etenkin lapsinäyttelijät pistivät parastaan ja toivat mieleen 80-luvun vastaavat tuotokset, The Gooniesin ja The Monster Squadin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti