tiistai 25. lokakuuta 2011

Essential Killing


Essential Killing (2010)
Ohjaus: Jerzy Skolimowski
Käsikirjoitus: Jerzy Skolimowski, Ewa Piaskowska, James McManus
Näyttelijät: Vincent Gallo, Emmanuelle Seigner
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 345
Pisteet: ***½
Talibaani Mohammed (Vincent Gallo) jää kiinni tapettuaan kolme amerikkalaissotilasta singolla ja hänet kuljetetaan jonnekin Eurooppaan kuulusteltavaksi ja kidutettavaksi. Mohammed pääsee kuitenkin pakenemaan kun terroristivankeja kuljettavan autosaattuen yksi autoista ajaa kolarin. Euroopan lumiset ja kylmät olot ovat kuitenkin aavikon kuumuuteen tottuneelle miehelle vaativat, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Sotilaiden takaa-ajamana mies yrittää päästä karkuun ja joutuu tappaamaan lisää sotilaita ja kohtamaan paikallisia asukkaitakin. Syötävää hän löytää muurahaispesistä, puiden rungoista ja marjoista.
Israelissa, Puolassa ja Norjassa kuvattu Essential Killing palkittiin vuonna 2010 juryn erikoispalkinnolla Venetsian kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla ja Vincent Gallo palkittiin roolistaan parhaana miesnäyttelijänä. Ja kyllähän sekä elokuva että myös Gallo palkintojen arvoisia ovatkin. Varsin persoonallisena näyttelijänä (sekä ohjaajana, muusikkona, mallina ja minähän lie muuna) tunnettu Gallo ei tosin käynyt hakemassa palkintoa itse, vaan antoi ohjaaja Jerzy Skolimowskin hoitaa kunnian. Gallo ilmeisesti piileskeli yleisön joukossa, sillä Jerzy yritti saada Gallon nousemaan itse lavalle hakemaan palkinnon. Vuonna 2003 Gallon ohjaama, käsikirjoittama ja tähdittämä The Brown Bunny, jossa Chloë Sevigny ottaa Gallolta oikeasti suihin, buuattiin Cannesin elokuvafestivaaleilla, josta miehelle taisi jäädä varsin ikävät muistot elokuvafestivaaleista. Ei siis innostanut käydä palkintoa hakemassa.
Essential Killingissä Vincent Gallo paneutui tuttuun tapaansa rooliin niin syvällisesti, että kuljeskeli roolin takia mm. paljain jaloin lumessa melkoisen kovassa pakkasessa ja joi äidinmaitoa tissistä lastaan imettävältä isorintaiselta naiselta. Gallo kasvatti roolia varten myös pitkän parran, jonka takia menee ihan oikeasta talibaanista. Ranskalaisnäyttelijä Emmanuelle Seigner nähdään Galloa auttavana naisena. Elokuvassa puhutaan todella vähän, Gallo ei sano sanaakaan, mutta miehen tuskaisa taival tulee silti katsojalle selväksi. Välillä nähdään lyhyitä takautumia miehen menneisyydestä. Elokuvan heikkous piilee kuitenkin juuri Gallon hahmossa, josta ei kerrota lopulta hirveästi. Ei tosin tarvinnutkaan, mutta miehen kamppailu ei kuitenkaan jaksanut aivan koko kestoa kiinnostaa. Talviset maisemat muistuttavat hyvin paljon Suomen luontoa, joten oli tavallaan helppoa kuvitella itsensä Gallon esittämän hahmon tilalle, tosin sillä poikkeuksella ettei ole itse mikään talibaaniterroristi. Jotain samankaltaista selviytymiskamppailua voitaisiin ihan hyvin kuvata täällä kotosuomessakin, budjetinkaan ei tarvitsisi olla suuri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti