sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Captain America: The First Avenger


333. Joe Johnston: Captain America: The First Avenger ***
Marvel-seikkailu, joka ei missään vaiheessa pääse kunnolla vauhtiin.
New Yorkin Brooklynissä varttunut Steve Rogers (Chris Evans) on heiveröinen ja useista sairauksista kärsivä nuorukainen, joka haluaa kuitenkin kovasti värväytyä armeijaan ja osallistua toiseen maailmansotaan vuonna 1942. Hänet kuitenkin hylätään, useita kertoja. Eräänä iltana armeijalle työskentelevä saksalaissyntyinen tohtori Abraham Erskine (Stanley Tucci) huomaa Steven vilpittömän halukkuuden palvella maataan, joten Steve pääsee osallistumaan Erskinen suunnittelemaan salaiseen Operaatio Uudelleensyntymään, jossa on tarkoitus valita yksi vapaaehtoinen ehdokas, josta tehdään supersotilas. Erskinen lisäksi mukana ovat eversti Phillips (Tommy Lee Jones), brittiupseeri Peggy Carter (Haley Atwell) ja miljonäärikeksijä Howard Stark (Dominic West). Kokeilu onnistuu, mutta HYDRA-agentti murhaa tohtori Erskinen välittömästi sen jälkeen. HYDRA on natsien alaisuudessa toimiva terroristijärjestö, jota johtaa Punakallo (Hugo Weaving).
Tohtori Erskinen kuoltua Projekti Uudelleensyntymä lopetetaan, sillä tämä oli ainut joka pystyi tekemään lisää supersotilaita. Steve puolestaan joutuu propagandamaskotiksi. Hänestä tehdään elokuvien ja sarjakuvien sankari, Kapteeni Amerikka, joka auttaa myymään sotaobligaatioita. Lasten sankarina oleminen on Stevesta ihan mukavaa, mutta hän tietää pystyvänsä enempään. Italiassa lähellä rintamaa ollessaan hän kuulee ystävänsä Bucky Barnesin (Sebastian Stan) jääneen vangiksi ja lähtee Peggy Carterin ja Howard Starkin avustamana vapauttamaan ystäväänsä ja satoja muita vangiksi jääneitä. Steve löytääkin heidät yhdestä HYDRAn asetuotantolaitoksesta, jossa kohtaa myös Punakallon. Steve onnistuu vapauttamaan ystävänsä ja muut vangit ja palaavat Italiaan, jossa eversti Phillips suostuu antamaan hänelle oman ryhmänsä taistelussa HYDRAa vastaan. Samaan aikaan natseista erottuneet HYDRAt suunnittelevat koko maailman valloitusta, joka onkin mahdollista heidän kehittämällään teknologialla.
Vuonna 1991, Honey, I Shrunk the Kids elokuvalla pari vuotta aiemmin läpi lyönyt Joe Johnston ohjasi viihdyttävän seikkailuelokuvan The Rocketeer, jossa hieman Rautamiestä muistuttava sankari lentelee reppuraketilla ja taistelee natsivakoojia vastaan. 20 vuotta myöhemmin Joe Johnston valittiin ohjaamaan hyvin samankaltainen elokuva Marvel-sankari Kapteeni Amerikasta. Jostain syystä Johnston ei kuitenkaan oikein ole onnistunut tehtävässään, sillä Captain America: The First Avenger on aika kuivahko elokuva, jota katsoessa ei oikein jaksanut innostua hahmoista, juonesta eikä edes toiminnasta. Näyttelijäsuoritukset olivat sinällään ihan kelpoja, mutta sellainen elokuvan taika tästä jäi puuttumaan, jota löytyi juurikin The Rocketeeristä. Siinä oli myös mukavammat vanhanaikaiset tehosteet. Tässä tietokoneella tehdyt tehosteet eivät olleet tarpeeksi realistisia, vaan lähinnä painovoimaa uhmaavia ja vaijereilla vielä lisäksi pilattua hyppelyä. Kapteeni Amerikka pystyy nimittäin hyppäämään pitkälle ja korkealle voimillaan. Apuna on myös sarjakuvista tuttu pyöreä kilpi, jota hän heittelee bumerangin tavoin. Tätä bumerangiominaisuutta ei vaivauduta edes selittämään mitenkään.
Aiemmin Marvel-sankari Liekkiä Fantastic Four-elokuvissa näytellyt Chris Evans valittiin näyttelemään Kapteeni Amerikkaa, joka on alunperin kooltaan miltei puolet pienempi heiveröisenä Steve Rogersina. Tämä pienuus oltiin tehty tietokoneella, liittämällä Chrisin pää pienempikokoisen näyttelijän ruumiiseen. Ja siinä onnistuttiin ihan kohtuu hyvin, mutta koko ajan kuitenkin oli tietoinen miten se oltiin tehty. Chrisin treenattu lihaksikas vartalo näytettiin vasta sitten kun hänestä tehtiin supersotilas. Mies on treenannut selvästi melkoisesti roolia varten. Haley Atwell oli oikein hyvä brittiupseerina, jolla on vispilänkauppaa Kapteeni Amerikan kanssa. Tommy Lee Jones on aina hyvä, mutta käsikirjoitus ei antanut hänelle hirveästi tekemistä. Dominic West esittää Rautamiehen, eli Tony Starkin isää, Howard Starkia, joka poikansa tavoin oli keksijä. Myös Dominicin osuus jäi lopulta aika pieneksi. Hugo Weaving on sinällään ihan hyvä valinta Punakallon rooliin, mutta jotenkin mies ei saanut hahmosta kovinkaan kiinnostavaa. Tästä voidaan syyttää kyllä käsikirjoitustakin. Juoni kulkee varsin kliseisiä latuja ja asioita ei ole tunnuttu miettivän loppuun saakka. Esimerkiksi HYDRAlla oleva kehittynyt teknologia ei tunnu hämmästyttävän ketään eikä teknologian alkuperääkään pahemmin valaista, puhuttiin vain jotain Jumalten antamasta teknologiasta.
Captain America: The First Avenger oli kaikesta huolimatta kuitenkin ihan ok leffa. Jatkoa seuraa Josh Whedonin ohjaamassa The Avengerissa, jossa Kapteeni Amerikka seikkailee nykypäivänä Thorin, Rautamiehen, Hulkin, Mustan Lesken, Haukansilmän ja Nick Furyn kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti