lauantai 6. joulukuuta 2014

Katsotut elokuvat: Marraskuu 2014

115. Luftslottet som sprängdes (Pilvilinna joka romahti/The Girl who Kicked the Hornet's Nest) (Extended-versio) (2009) ****½
3-tuntinen extended-versio tuli katsottua ensimmäistä kertaa. Erinomainen trilogia. Pitäisi lukea vielä myös tämän osan kirjaversio. Saa nähdä julkaistaanko neljättä kirjaa koskaan.

116. Dawn of the Planet of the Apes (Apinoiden planeetan vallankumous) (2014) ****
Vaikka ihmiset kuvattiinkin tässä melkoisina idiootteina ei tästä voinut olla pitämättä. Rise of the Planet of the Apes (Apinoiden planeetan synty) elokuvan tapahtumista on kulunut kymmenen vuotta ja sinä aikana geneettisesti muunnellut apinat ovat oppineet kommunikoimaan lähes ihmisten tavoin samalla kun ihmiset ovat kuolleet lähes sukupuuttoon tappavan viruksen levittyä koko maapallolle. Pieni joukko hengissä selvinneitä ihmisiä saapuu Ceasar-apinan johtamien apinoiden asuinalueelle ja he ovat joutua sotaan keskenään. Molempien joukosta löytyy niin sotahulluja kuin rauhaa rakastavia, ihmiskunnan ja apinoiden tulevaisuus riippuukin siitä kummat pääsevät valtaan. Tehosteet olivat osin todella upeita, mutta paikoin vielä aika heikkojakin. Seuraaviin osiin jää siis parannettavaa ainakin siltä osin. Tämä oli tähän mennessä parhaiten menestynyt Apinoiden planeetta-leffa, keräten yhteensä 707 miljoonaa dollaria kassatuloja ympäri maailman. Seuraavan osan pitäisi valmistua kesällä 2016.

117. Sin City: A Dame to Kill For (2014) ***
Aika köyhä jatko-osa. Ainut kunnon syy katsomiseen on Eva Greenin paljasteleva roolisuoritus. Eka Sin City valmistui 2005 ja oli oikein toimiva elokuvaversio Frank Millerin Sin City-sarjiksista. Tämän jatko-osan piti valmistua noin parin vuoden päästä ekasta osasta, mutta viivästyi lopulta siis lähes kymmenellä vuodella. Ilmeisesti eivät meinanneet saada rahoitusta kasaan ja käsikirjoituksen tekemiseen meni myös odotettua kauemmin. Viivästykset näkyvät selkeästi lopullisessa tuotoksessa. Muutamat näyttelijävaihdokset näkyivät myös. Näkyvimpänä Cliwe Owenin sijaan Dwightin roolissa nähdään Josh Brolin. Michael Clark Duncan taas ehti kuolla, joten hänen sijaansa Manuten roolissa nähtiin Dennis Haysbert. Ja Devon Aokin sijaan Mihon roolissa nähtiin Jamie Chung. Eniten tässä mätti liiallinen nopeus. Juonta ei maltettu kertoa kaikessa rauhassa, vaan mahdollisimman nopeasti. Mukaan oltiin nimittäin mahdutettu neljä Sin City-tarinaa, joista kaksi käsikirjoitettiin ihan tätä elokuvaa varten. Pelkästään tuo A Dame to Kill For-tarina olisi ollut riittävä tätä elokuvaa varten niin oltaisiin saatu kerrottua se kunnolla. Kyllähän tämä paikoin oli oikein hyvääkin menoa, mutta kokonaisuutena siis melkoisen köyhäksi jäi. Verta kyllä roiskui mukavasti ja päitä irtoili. Mukana jälleen myös Mickey Rourken esittämä Marv, joka tälläkin kertaa rusikoi mukavasti porukkaa kuoliaaksi. Jessica Alba esitteli jälleen hieman kuumaa vartaloaan Nancyn roolissa. Jopa Bruce Willis nähtiin lyhyesti kuolleen Hartiganin roolissa. Taloudellisesti elokuva oli aika kauhea floppi, budjetti oli 65 miljoonaa dollaria ja kassatuloja kertyi maailmanlaajuisesti vain 39 miljoonaa dollaria. On siis aika selvää ettei jatko-osia tulla enää tämän jälkeen näkemään. Muutoinkin ohjaaja Robert Rodriguezin ura näyttää olevan aika finaalissa, nämä aikuisille suunnatut elokuvat ovat olleet floppeja, lapsille suunnatut Sky Kids-seikkailukomediat ovat sentään menestyneet ihan hyvin, joten luultavasti mies tekee seuraavaksi taas yhden jatko-osan niille. Saisi kyllä tehdä mieluummin jotain oikeasti pienellä budjetilla, jotain ekan leffansa El Mariachi kaltaista, ei kuitenkaan enää jatko-osaa sille tai Desperadolle, vaan jotain uutta.

118. Jigoku de naze warui (Why Don't You Play in Hell?) (2013) ****½
Sion Sonolta jälleen upea elokuva. Oikeiden elokuvien tekemisestä haaveilevat harrastelijaelokuvantekijät saavat vihdoin tilaisuutensa kun heidät pyydetään kuvaamaan yakuzajärjestöiden välinen verinen taistelu, pääosassa toisen järjestön johtajan tytär. Juoni on aivan älytön, mutta Sono onnistuu tekemään siitä järjellisen. Väittäisinkin Sion Sonon olevan tämän hetken elokuvaohjaajista nerokkain. Kaiken verenroiskeen ja irtojäsenten alta löytyy koskettava ja kaunis elokuva, jollaisen vain Sono voi meille tarjota. Love Exposure on edelleen Sonon suurin mestariteos, mutta hyvin lähelle hän pääsee tälläkin.

119. Birth of the Living Dead (Elävien kuolleiden synty) (2013) ***½
Varsin hyvä dokumentti Night of the Living Deadistä. Eipä tästä oikein muuta sanottavaa keksi kuin että kannattaa katsella.

120. Doc of the Dead (2014) ***½
Dokumentti zombeista. Käsittelyssä niin Voodoo zombiet, Romeron elokuvazombiet kuin myös nopeat infektio zombiet, eikä tietysti unohdeta myöskään zombie walk-tapahtumia tai juuri nyt suosittua The Walking Dead -tv-sarjaa. Haastateltavana mm. George A. Romero, Max Brooks, Robert Kirkman, Bruce Campbell, Simon Pegg,Tom Savini ja Greg Nicotero. Jos aihe kiinnostaa niin aikas toimiva paketti on katsella Birth of the Living Dead ja tämä peräkkäin, täydensivät toisiaan aikas hyvin. Jos suunnittelee zombielokuvan tekemistä niin kannattaa odottaa 5-10 vuotta sillä aihe on juuri nyt aika loppuun kaluttu. Toisaalta aidosti hyviä zombielokuvia on tehty edelleenkin hyvin vähän, joten toki sellaisellekin kysyntää juuri nyt olisi.

121. Guardians of the Galaxy (2014) ****
Uusintakatselu.

122. The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 (Nälkäpeli – Matkijanärhi, osa 1) (2014) ****
Aika samaa tasoa aiempien osien kanssa, hitusen ehkä heikompi. Juoni ei hirveästi edennyt, mutta ihan tarpeellista oli jakaa kirjasarjan viimeinen osa kahdeksi elokuvaksi. Jos tämä osuus oltaisiin kerrottu noin puolessa tunnissa olisi juonikuljetus ollut aivan liian nopeaa. Nyt saatiin rauhassa seurata tapahtumien etenemistä kohti lopullista finaalia, joka siis tullaan näkemään elokuvasarjan viimeisessä osassa Nälkäpeli – Matkijanärhi, Osa 2 marraskuussa 2015. Kassatuloja elokuva on kerännyt maailmanlaajuisesti parin viikon aikana jo 500 miljoonaa dollaria, joten kokonaistuloissa päästään hyvin lähelle edellisen osan 864 miljoonaa dollaria, kenties ylikin. Ihan miljardin dollarin ylitse kokonaistulot tuskin nousevat, siihen päästäneen vasta viimeisen osan myötä. Ihan selkeää kysyntää tälläisille nuorille naisille suunnatuilla elokuvilla tuntuu menestyksestä päätellen olevan, joten Lionsgate ja muutkin studiot ovat jo kovasti pohtimassa mikä olisi seuraava Nälkäpelien veroinen elokuvasarja. Outolintu-elokuvasarjan ensimmäinen osa oli ihan kohtuu hyvä menestys, mutta jäi kauaksi Nälkäpeleistä, joten se voitaneen jo laskea laskuista pois.

123. Lucy (2014) **½
En kyennyt pitämään tästä. Luc Besson yritti tehdä älykkään elokuvan, mutta lopputulos oli ainoastaan typerä. Scarlett Johanssonin esittämä Lucy joutuu tahtomattaan huumekuriiriksi. Kun hänen vatsaansa kirurgisesti laitettu pussi uudenlaista ja voimakasta synteettistä huumetta vuotaa, hän saa käyttöönsä aivojensa koko kapasiteetin normaalin 10 prosentin sijaan. Peräänsä hän saa kyseisiä huumeita kauppaavat korealaisrikolliset. Mukana juonikuviossa oli myös Morgan Freemanin esittämä professori, jonka oli tarkoitus valistaa katsojaa ihmisaivojen rajallisesta kapasiteetista, mutta eihän moisia höpinöitä ota todesta muut kuin idiootit. Vähän siltä alkaa vaikuttamaan ettei Luc Besson kykyne enää hyvää elokuvaa ohjaamaan, harmi.

124. WolfCop (2014) **
Kiva idea, heikko toteutus. Lou on alkoholisti ja varsin surkea poliisi, joka eräänä aamuna huomaa muuttuneensa ihmissudeksi. Hän alkaa selvittämään mitä hänelle tapahtui apunaan asekakauppaa pitävä Willie, kaunis ja seksikäs baarinpitäjä Jessica sekä poliisikollega Tina. Vastassa on niin paikalliset huumekauppaa pyörittävät rikolliset kuin myös saatanaa palvovat mystiset kaaputyypit. Mutta voiko mikään pysäyttää susipoliisin? Kuten todettu, kiva idea, mutta valitettavasti ohjaaja ja käsikirjoittaja Lowell Dean ei ole mikään kummoinen kummassakaan pestissä. Lopputulos onkin varsin kehnosti kuvattu ja etenkin editoitu kauhukomedia. Traileri on parempi kuin itse elokuva.

125. The Craft (Noitapiiri) (1996) **½

Tässä oli paljon hyviä hetkiä, kokonaisuus jäi kuitenkin turhan vaisuksi. Meno oli muutoinkin liian ysäriä niin kuvauksen kuin myös näyttelemisen suhteen. Pidän itse enemmän Siskoni on Noita tv-sarjan komediallisemmasta noitamenosta kuin tämän ysärigootteilusta.

lauantai 8. marraskuuta 2014

Katsotut elokuvat: Lokakuu 2014

102. 22 Jump Street (2014) **
Pääosin vaivaannuttavaa paskaa, loppupuolella muutama ihan hauskakin vitsi. Kassatulot olivat sen verran kovat että kolmaskin osa, 23 Jump Street on tulossa. Lopputekstien aikana jo vähän ennakoitiinkin mitä jatko-osissa voitaisiin nähdä.

103. Sex Tape (Sex Tape – kadonneen videon metsästys) (2014) *
Huono komedia. Aihe sinällään ajankohtainen juuri nyt kun julkkisten alastonkuvia ja videoita on päätynyt nettiin kaikkien katsottavaksi, mutta tässä oli kyllä niin surkea juoni eikä alastomuutta nähty oikeasti juuri ollenkaan. Kokan käyttöä kyllä uskallettiin näyttää muttei oikeata alastomuutta. Tyypillistä Hollywoodia.

104. Captain America (1990) *½
Surkeasti epäonnistunut yritys tehdä ison budjetin Kapteeni Amerikka-elokuva 80-luvulla. Esituotanto käynnistyi jo 80-luvun puolen välin tienoilla, jolloin kasaritoimintaleffoja tahkonut Cannon hankki oikeudet Marvelilta. Michael Winnerin piti ensin ohjata, John Stockwellin piti ottaa pesti vastaan kun Winner häipyi, lopulta hommasta ei tullut Cannonilla mitään ja oikeudet siirtyivät 21st Century Film Corporationille tuottaja Menahem Golanin lähdettyä pois Cannonilta 1989. Ohjauspestin sai lopulta Albert Pyun, joka ei mahtanut mitään surkealle käsikirjoitukselle ja liian pienelle budjetille. Kapteeni Amerikkaakin näytteli Arnold Schwarzeneggerin ja Dolph Lundgrenin sijaan pökkelö Matt Salinger. Valmista tuli vasta vuonna 1990, Yhdysvalloissa elokuva ei päässyt kuitenkaan edes teatterilevitykseen. Vasta paria vuotta myöhemmin se pistettiin siellä suoraan videolevitykseen ja esitettiin kaapelitelevisiossa. Kansainvälisestikin elokuvaa esitettiin vain muutamissa teattereissa. Vuonna 2011 kun Marvelin oma Captain America: The First Avenger elokuva sai ensi-iltansa, Albert Pyun kävi esittämässä tätä muutamissa teattereissa ja hänet kutsuttiin näyttämään elokuva myös Comic-Con tapahtumassa vuonna 2013. Enpä kyllä voi suositella tämän katsomista edes huumorimielessä, sillä ei tästä oikein mitään saa irti siltä saralta. Pidempi ohjaajan versio saattaa olla jossain määrin katsottavampi kuin tämä katsomani teatteriversio, mutta eipä suoraan sanottuna sitä kiinnosta enää nähdä.

105. Pumpkinhead (Koston paholainen) (1988) **
Amerikan takahikiöillä asuvan Ed Harleyn (Lance Henriksen) Billy-poika kuolee onnettomuudessa. Vihoissaan Ed pistää onnettomuuden aiheuttaneiden kaupunkilaisnuorten perään Pumpkinhead-nimellä tunnetun demonin, joka alkaa tappaa nuoria yksitellen. Ed tulee kuitenkin katumapäälle ja aikoo pysäyttää demonin. Mainio idea tehosteguru Stan Winstonilta, joka ohjasi elokuvan, mutta valitettavasti mies hallitsee juurikin nuo tehostehommat paremmin kuin ohjauksen, jonka takia tämä oli lopulta varsin heikko hirviökauhuilu. Tämän jälkeen Stan ohjasikin enää yhden kokopitkän elokuvan ja keskittyi pääasiassa tehostefirmansa pyörittämiseen ja tehden tehosteita mm. Terminator 2- Judgement Day ja Jurassic Park elokuviin, joista hänet edelleen parhaiten muistetaan. Hieno mies, sääli että kuoli vuonna 2008 syöpään. Pumpkinheadille on tehty sittemmin kolme halpisjatko-osaa ja suunnitteilla on myös uusintaversio tästä ensimmäisestä.

106. Blended (Lomapainajainen) (2014) ½
Aivot sulattavan huono.

107. The Purge (Puhdistuksen yö: Anarkia) (2014) ***+
Kaikilta osin parempi kuin ensimmäinen osa. Ensimmäisessä osassa oli hyvä asetelma, idioottimainen juonikuvio ja hahmot pilasivat kuitenkin kaiken. Tällä kertaa juonikuvio on jo selkeästi parempi ja hahmotkin järkevämpiä, etenkin Frank Grillo pääroolissa oli hyvässä vedossa. Mutta ennen kaikkea tässä oli hyvää vittuilua rikkaita kohtaan, josta pidin kovasti. Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa myös ensimmäisen osan ohjannut ja käsikirjoittanut James DeMonaco, joten mies on selvästi tajunnut virheensä ekan osan osalta ja parantanut kaikilta osin. Mies on jo suunnittelemassa kolmatta osaa, jota nyt tämän nähtyäni odottelen innolla.

108. Deliver Us From Evil (Deliver us from evil – päästä meidät pahasta) (2014) ***
Ihan hyvä manausleffa. Eric Banan esittämä newyorkilaiskyttä tutkii outoja rikoksia ja saa avukseen manauksia tekevän papin, jota esittää Édgar Ramirez. Ohjaaja Scott Derricksonia on kiittäminen että homma pysyy kasassa. Mies "palkittiin" antamalla hänelle tulevan Marvel-leffa Doctor Strangen ohjauspesti. Ihan hyvä valinta, joutuu tosin tekemään siitä huomattavasti valoisemman ja värikkäämmän elokuvan, tämä oli nimittäin todella synkkä ja lähes väritön. Perustui oikean newyorkilaiskytän kirjoittamaan samannimiseen kirjaan, tosin todella löyhästi, eli ei perustunut oikeasti tositapahtumiin kuten elokuvaa on mainostettu.

109. Camp X-Ray (2014) ***
Tämä Peter Sattlerin ohjaama ja käsikirjoittama Camp X-Ray on ihan ok draama, jossa Kristen Stewartin esittämä sotilas ystävystyy Peyman Moaadin esittämän terroristivangin kanssa Guantanamo Bay-vankileirillä. Kristeniltä ja Peymanilta hyvät roolisuoritukset ja Sattlerilta ihan hyvä ohjausdebyytti. Hyvä osoitus myös siitä että pelkästään yhden miljoonan dollarin budjetilla pystyy tekemään nykyään aika ison näköisen elokuvan.

110. Next of Kin (Veriveljet) (1989) ***
Tässä olisi ollut aineksia oikein mainioon kasaritoimintaleffaan, mutta valitettavasti juonikuvio oli vähän turhan sekava ja asetelma amerikkalaiset maalaisjuntit vastaan sisilian mafia lähti kunnolla käyntiin vasta ihan lopussa. Tarjosihan tämä toki näinkin ihan mukavaa menoa, mutta mahikset olisi ollut niin paljon parempaan. Päärooleissa Patrick Swayze ja Liam Neeson veljeksinä, muissa rooleissa Adam Baldwin, Helen Hunt, Bill Paxton, Ben Stiller, Michael J. Pollard, Andreas Kastulas ja Ted Levine.

111. Hercules (Extended-versio) (2014) ***
No hittolainen, tämähän oli yllättävänkin hyvä. Ehdittiin tuomita paskaksi jo tekovaiheessa kun paljastui että ohjauspuikoissa oli Brett Ratner ja täytyy tunnustaa että tuomitsin itsekin. Ei tämä mikään elokuvahistorian merkkipaalu todellakaan ole, mutta viihdeleffaksi varsin kelvollista katsottavaa. Perustuu Steve Mooren kirjoittamiin Hercules-sarjakuviin, ilmeisesti kuitenkin aika löyhästi. Ja ilmeisesti elokuvan tuotantoyhtiö kusetti Moorea siinä määrin ettei tälle maksettu 15 tuhatta dollaria jotka oltiin luvattu ja maaliskuussa 2014 kuollut Moore yritti ennen kuolemaansa saada nimensäkin poistetuksi elokuvan markkinoinnista. Aikamoisen vittumaista touhua tuotantoyhtiöltä, mutta itse leffa on siltikin ihan viihdyttävä. Jos odottaa näkevänsä fantasiaa ja hirviöitä tulee pettymään, sillä tämä kertoi aikas maanläheisen version Herkuleksesta, eli enemmän lähitaisteluita ja sotataktiikkaa. Katsoin hieman pidemmän ja verisemmän extended-version.

112. Teenage Mutant Ninja Turtles (2014) **½
Odotukset olivat olemattomat, niihin nähden ihan viihdyttävä tekele. Juonikuvio oli lopulta aikas sama kuin piirretyssä versiossa ja aiemmissa elokuvissa, tosin joillakin muutoksilla. Ohjaus ja editointi oli välillä aika vittumaista ADHD:tä, muttei onneksi sentään ihan pahimmasta päästä. Tehosteet oli paikoin ihan ok. Olisi kaivannut kyllä paremmat musat. Menestyi niin hyvin että jatko-osia on luvassa, niissä pitäisi olla mukana myös Bebop ja Rocksteady joita ei tässä siis nähty.

113. Män som hatar kvinnor (Miehet jotka vihaavat naisia/The Girl with the Dragon Tattoo) (Extended-versio) (2009) *****
3-tuntinen extended-versio tuli katsottua ensimmäistä kertaa.

114. Flickan som lekte med elden (Tyttö joka leikki tulella/The Girl who Played with Fire) (Extended-versio) (2009) ****

3-tuntinen extended-versio tuli katsottua ensimmäistä kertaa.

sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Teaser traileri: Avengers: Age of Ultron


Joss Whedonin ohjaama ja käsikirjoittama Avengers: Age of Ultron saapuu teattereihin Suomessa huhtikuussa 2015. Tarkkaa päivää ei ole vielä tiedossa, mutta mahdollisesti 24. huhtikuuta, kuten Ruotsissa. Pääosissa Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Samuel L. Jackson, Cobie Smulders, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, James Spader, Paul Bettany, Hailey Atwell, Andy Serkis, Don Cheadle ja Thomass Kretschmann.

lauantai 4. lokakuuta 2014

Katsotut elokuvat: Syyskuu 2014

86. Brick Mansions (2014) **
Tästä olisin jossain määrin voinut tykätäkin, mutta valitettavasti editointi oli täysin epäonnistunut. Etenkin juonessa oli aivan kammottavia aukkoja ja hyppäyksiä ja tuntui kuin jotain olisi jäänyt kuvaamatta. Ilmeisesti tämä saatiin kuitenkin kokonaan kuvattua ennen kuin Paul Walker kuoli auto-onnettomuudessa. Toimintakohtaukset olisivat olleet ihan kohtuu hyvin kuvattuja, mutta valitettavasti nekin oltiin pilattu liian nopeille leikkauksilla ja väärillä kuvakulmavalinnoilla. Tämä oli uusintaversio Luc Bessonin tuottamasta ja käsikirjoittamasta Banlieue 13 leffasta, jossa nähtiin toisessa pääroolissa David Belle, joka esitti tässä samaa hahmoa. Besson toimi myös tässä tuottajana ja käsikirjoittajana, joten loppupeleissä on syytettävä häntä elokuvan huonoudesta. Kumma tuottaja-ohjaaja on Besson, välillä tekee aivan mielettömän hyviä elokuvia ja välillä taas tälläisiä epäonnistuneita kökköilyjä. Missä lie syy?

87. Killer Clowns from Outer Space (1988) **
Tämä kulttileffa osoittautui varsin heikoksi. Tehosteet olivat niin köyhät ettei tätä voinut missään vaiheessa ottaa vakavasti, ei tosin ollut tarkoituskaan, mutta joku taso täytyisi silti olla. Ulkoavaruuden tappajaklovnit saapuvat tässä siis pikkukylään ja alkavat tappaa sen asukkaita varsin noloin tavoin. Ohjaaja Stephen Chioda on sittemmin työskennellyt nukkeanimaattorina ja hänen tunnetuin työnsä on Team America – World Policen nukkeanimointi. Mies on työstänyt viime vuosina myös tämän jatko-osaa The Return of the Killer Clows from Outer Space in 3D, jonka pitäisi valmistua 2016, mutta aika näyttää saako sitä koskaan valmiiksi.

88. Heathers (1988) ***
Tästä jäi vähän kahtiajakoiset fiilikset. Toisaalta tykkäsin kovasti, toisaalta tämä ei ollut kovinkaan uskottava. Pitää katsoa kyllä uudestaan ennen kuin tälle voi antaa lopulliset pisteet. Selkeästi aikaansa edellä tämä elokuva oli 80-luvulla. Teatterikierroksella floppasi melko pahasti, mutta kun julkaistiin aikoinaan VHS:nä saavutti melko kovaa suosiota.

89. Neighbors (Naapurit) (2014) *½
Huumoria idiooteille. Kauaksi ollaan tultu kasarikomedioista, silloin sentään tirkisteltiin kauniita tyttösiä suihkussa, nyt vaan pössytellään maria ja tapellaan dildoilla. Alastomien naisten sijaan nähtiin lähinnä miesten karvaisia perseitä.

90. Maleficent (Pahatar) (2014) ***½
Mainio uusintatulkinta Disneyn Prinsessa Ruusunen elokuvasta. Angelina Jolien ympärille tämä oli hyvin pitkälti rakennettu ja aika yllättynyt olisin jos hän ei tästä Oscar-ehdokkuutta saisi parhaasta naispääosasta. Voittoon en usko, mutta ehdokkuuden kyllä ansaitsisi. Kannattaa katsella ensin Prinsessa Ruusunen ja sitten tämä, muuta tästä ei oikeastaan kannata tietääkään juonellisesti. Aika rohkeasti tässä tehtiin jopa pilaa tuosta Disneyn rakastetusta animaatiosta. Täydellinen onnistuminen tämä ei missään nimessä ole, mutta ehdottomasti katsomisen arvoinen.

91. Edge of Tomorrow (2014) ****
Tykkäsin kovasti. Groundhog Day, Starship Troopers, The Matrix ja Aliens elokuvat tulevat ensimmäisinä mieleen tätä katsoessa, kivasti sekoitettu niiden parhaita puolia. Lähitulevaisuudessa vihamieliset ulkoavaruuden olennot, joita aletaan kutsua nimellä Mimics, saapuvat maahan meteoriitin mukana, tuhoavat suurimman osan Euroopasta ja kukistavat kaikki sotilashyökkäykset, kunnes uuteen sotilasteknologiaan pukeutunut kersantti Rita Vrataski (Emily Blunt) onnistuu ensimmäisenä voittamaan taistelun niitä vastaan. Taisteluista mahdollisimman kaukana pysyttelevä tiedotusupseeri ja pelkuri William Cage (Tom Cruise) joutuu vastahakoisesti taisteluiden etulinjaan, jossa kuolee. Mies kuitenkin herää edellisenä päivänä ja huomaa olevansa aikasilmukassa, jossa kuolee aina uudestaan ja uudestaan. Hänen on opeteltava taistelemaan, saatava apua Vrataskilta ja selvitettävä mitä Mimicsit ovat päästäkseen pois aikasilmukasta. Perustuu japanilaiseen All You Need Is Kill mangaan. Emily Blunt on tehnyt aiemmin muutamia hyviä roolisuorituksia, mutta vasta tässä hän tekee todella mieleenpainuvan roolisuorituksen Rita Vrataskina. Sopisi hyvin Marvelin tai DC:n supersankarileffan naissankariksi, vaikkapa Ms. Marveliksi, huhujakin siitä on jo liikkunut. Tom Cruise tekee jälleen hyvää työtä pääroolissa.

92. Oculus (2013) ***
Ihan ok kauhuleffa. Ohjaaja Mike Flanagan teki vuonna 2006 lyhytelokuvan Oculus: Chapter 3 – The Man with the Plan, jossa mies aikoi todistaa antiikkisen peilin kummittelevan ja olleen syyllinen isänsä suorittamiin kauhutekoihin vuosia aiemmin. Tässä samaa juonta on kehitetty eteenpäin ja tällä kertaa juoneen on tuotu mukaan myös miehen sisko. Aikas kiva kauhuleffa on saatu aikaiseksi, mutta ei mitään sen ihmeempää vaikka loppu aika tyly olikin. Siskoa esittävä Karen Gillan nousi pienoiseen kulttisuosioon Doctor Who sarjasta ja on sittemmin nähty myös Guardians of the Galaxyssa Nebulan roolissa.

93. How to Train Your Dragon 2 (Näin koulutat lohikäärmeesi 2) (2014) ***½
Heikompi kuin ensimmäinen osa, mutta oikein mainio animaatioseikkailu kylläkin. Kassatulojen osalta vielä isompi menestys kuin ensimmäinen osa, joten kolmas osa on jo suunnitteilla, tosin jostain syystä 2016 sijaan sen ensi-ilta siirrettiin vuodella 2017. Ilmeisesti haluavat suunnittella sitä kaikessa rauhassa ja hyvä niin.

94. The Other Woman (Se toinen nainen) (2014) **
Carlyn (Cameron Diaz) uusi komea ja rikas poikaystävä Mark (Nikolaj Coster-Waldau) osoittautuu olevan naimisissa ja hieman yllättäen Carlysta ja Markin vaimosta Katesta (Leslie Mann) tulee parhaat ystävät tutustuttuaan. Kun he saavat tietää Markin paneskelevan myös kolmatta naista, Amberia (Kate Upton) heidän lisäkseen, he päättävät kostaa kolmistaan Markille. Aikas paska komedia.

95. Transformers: Age of Extinction (Transformers - Tuhon aikakausi) (2014) *
Transformers - Aivosolujen joukkotuho. Kalkkunahan tämä suorastaan oli. Hämmästyttävän huonoa editointia. Ainoat hyvät jutut tässä olivat John Goodman Houndin äänenä ja käytävällä tukkeena olleet kiinalaismummot.

96. Kauhun millimetrit (1992) **½
Siinä hilkulla että voiko tätä kokopitkäksi elokuvaksi kutsua kun pituutta on vain 61 minuuttia, mutta menköön nyt kokopitkänä. Visuaalisesti tässä oli muutamia todella hienoja hetkiä, joista tuli mieleen jopa Dario Argenton gialloklassikot. Valitettavasti juoni taas oli aikamoisen kehno ja pituutta olisi voinut helposti olla puoli tuntia vähemmän. Ihan hyvää yritystä tässä oli tehdä suomalainen kauhuelokuva, mutta ihan ei onnistuttu.

97. Frank (2014) ***
Ihan kiva pikkurahalla tehty komedia. Muusikon urasta haaveileva Jon (Domhnall Gleeson) liittyy Soronprfbs nimiseen omalaatuiseen bändiin, jota johtaa feikkipäähän pukeutunut Frank (Michael Fassbender). Mukana myös Maggie Gyllenhaal ja Scoot McNairy.

98. Starcrash (Avaruussota) (1978) *
Tylsä ja halvalla tehty Star Wars-kopio. Tosin jostain kummasta syystä budjetti oli peräti 4 miljoonaa dollaria, taisi mennä huoriin ja huumeisiin. Caroline Munron tiukkaa puolialastonta vartaloa sentään katseli mielellään, mutta sekin hupi päättyi valitettavasti lyhyeen. Liekö itse halunnut enemmän vaatteita päälleen kun ei kauaa viihtynyt vähissä vaatteissa.

100. God Help the Girl (2014) ***
Tykkäsin, mutta joku juttu tässä jäi vaivaamaan. Elokuvamusiikkia aiemmin kirjoittaneen Stuart Murdochin ensiohjaus. Musakohtaukset olivat hyviä etenkin loppupuolella, aluksi tuntuivat aika vaivaannuttavilta. Päärooleja esittäneet Emily Browning, Olly Alexander ja Hannah Murray vetäisivät hyvät roolisuoritukset, Emily ja etenkin Hannah lauloivat myös upeasti. Jotkut ovat haukkuneet ultimaattiseksi hipsterileffaksi ja sitäkin tämä oli, mutta enimmäkseen kyllä oikein mainio sellainen. Joku juttu tässä vaan ei ihan iskenyt, kenties toinen katselukerta sitten joskus valaisee paremmin.

101. X-Men: Days of Future Past (2014) ****+

Uusintakatselu.

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Katsotut elokuvat: Elokuu 2014

76. Guardians of the Galaxy (2014) ****
http://www.imdb.com/title/tt2015381/

77. Divergent (Divergent: Outolintu) (2014) ***
Summit Entertaimentin tuottama Twilight-elokuvasarja keräsi maailmanlaajuisesti 3.3 miljardia dollaria kassatuloja vuosina 2008-2012 ja nosti studion kertaheitolla isojen elokuvastudioiden joukkoon, ainakin hetkeksi. Sen jälkeen Summit Entertaiment yritti tehdä twilightit mm. Warm Bodies ja Ender's Game -elokuvilla, mutta kumpikaan ei ollut saman luokan menestys, eikä niille olla suunnittelemassa jatko-osia ainakaan ihan heti. Pysyäkseen isojen elokuvastudioiden joukossa Summit tarvitsi uutta menestyselokuvasarjaa, joten he ostivat oikeudet nuorten suosimaan Divergent-kirjasarjaan ja tarkoituksena oli tehdä vähintään kolmiosainen elokuvasarja. Tämä ensimmäinen osa saapui teattereihin maaliskuussa 2014 ja menestyi varsin hienosti keräten kassatuloja maailmanlaajuisesti 274 miljoonaa dollaria. No oikei, osittain kassatulot jäivät vähäiseksi kun ottaa huomioon että budjetti oli 85 miljoonaa dollaria. Jos verrataan esim. Twilightin ensimmäiseen osaan, kassatuloja maailmanlaajuisesti 392 miljoonaa dollaria ja budjetti vain 37 miljoonaa dollaria. Eli ei mikään sellainen menestys kuin studio olisi varmasti toivonut, mutta sen verran hyvä pelin avaus kuitenkin että jatko-osat ovat saaneet vihreää valoa. Ja kolmososa päätettiin jakaa kahtia, eli luvassa on yhteensä neljä elokuvaa, Divergent, Divergent: Insurgent, Divergent: Allegiant – Part 1 ja Divergent: Allegiant – Part 2. Ilmestyvät vuoden välein, viimeinen osa vuonna 2017. Mitä tulee itse elokuvaan, niin aika köyhäksi jäi ainakin tämä ensimmäinen osa. Alkupuoli toimi ihan ok-tasolla, Shailene Woodleyn esittämän Trisin edesottamuksia katseli ihan mielenkiinnolla, mutta loppu taas oli hirveän kiireinen. En ole kirjoja lukenut, joten en tiedä kuinka juoni niissä toimii, mutta tässä elokuvassa homma suoraan sanottuna kusi. Paljon hahmoja joista ei saatu juuri mitään irti ja olihan juoniasetelmakin melkoisen kökkö, ei ollut tarpeeksi uskottava. Kate Winslet harvoin näyttelee huonosti, tässä hänen roolisuoritus oli aikamoisen pökkelö. Sellainen köyhän miehen Nälkäpelihän tämä lopulta oikeastaan oli. Siltikin ihan katsomisen arvoinen ja kyllä aion katsella myös jatko-osat, niissä voidaan kuitenkin vielä pistää paremmaksi.

78. Sharknado 2: The Second One (2014) ***½
Kaikilta osin edeltäjäänsä parempi kökköilyleffa. Tekijäporukka on hyvin pitkälti sama kuin ensimmäisessä osassa, tällä kertaa he ovat vain saaneet hieman enemmän rahaa käyttöönsä. Alun lentokonekohtaus suorastaan yllätti "laadukkuudellaan". Ja kyseinen alkukohtaus olikin koko elokuvan parasta antia. Varsin mainiota kökköviihdettä tämä oli kyllä alusta loppuun ja sen tiedostivat myös näyttelijät. Ian Ziering ja Tara Reid olivat ainoat aiemmasta osasta tutut näyttelijät, muut olivat uusia. Ykkösosan yllätysmenestyksen johdosta tähän on suorastaa tulvinut melko tunnettuja näyttelijöitä ja julkkiksia pieniin ja vähän isompiikin rooleihin. Heitä ovat mm. Vivica A. Fox, Mark McGrath, Kari Wuhrer, Judd Hirsch, Billy Ray Cyrus, Kurt Angle, Andy Dick, Robert Hays, Richard Kind, Robert Klein, Kelly Osbourne, Perez Hilton, Kelly Ripa ja Al Roker. Tehosteet ovat tietysti paskoja, haiden hampaat teräviä, Tara Reidin naama täynnä botoxia, newyorkilaisten takakontit täynnä aseita, moottorisahat käynnistysvalmiina ja Ian Ziering valmiina kolmososaa varten.

79. The Expendalbes 3 (2014) **½

80. Noah (2014) **½
Tarina Nooasta on tuttu lähes kaikille maailman ihmisille, tai ainakin kaikkialla jossa raamattua luetaan. Darren Aronofsky alkoi suunnitella Nooasta kertovaa elokuvaa saatuaan valmiiksi esikoisohjauksensa Pi vuonna 1998. Aiheesta Darren kiinnostui jo ollessaan seiskaluokalla kirjoitettuaan Nooasta kertovan runon. Vuonna 2000 Darren alkoi tehdä jo käsikirjoitusta, mutta kesti vielä yli kymmenen vuotta ennen kuin hän sai elokuvalle rahoituksen. Kuvaukset aloitettiin heinäkuussa 2012 ja ensi-ilta oli maaliskuussa 2014. 125 miljoonan dollarin budjetti oli yllättävänkin iso, mutta oikeastaan vielä yllättävämpi oli elokuvan menestys. Kassatuloja kertyi maailmanlaajuisesti 359 miljoonaa dollaria. Vuonna 2006 Darren ohjasi jo vähän Noahia muistuttavan elokuvan The Fountain, joka kuitenkin floppasi ja tuolloin Darren ei olisi mitenkään voinut saada tälle Noahille rahoitusta mistään. Vuonna 2010 Darren kuitenkin ohjasi varsin pienellä budjetilla Black Swanin, joka oli valtaisia hitti ja sai sen turvin Paramountin ja New Regencyn tuottamaan Noahin. Moni muu ohjaaja olisi valinnut jonkun helpomman aiheen, mutta Darren tuntuu tekevän vain sellaisia elokuvia joita itse haluaa tehdä ja siitä täytyy nostaa hänelle hattua. Itse elokuvasta en hirveästi pidä, lähinnä on naurattanut koko elokuva kun trailerit ekaa kertaa näki. Jättibudjetilla tehty raamattu-leffa, jossa Nooa rakentaa arkkia ja taistelee pahoja ihmisiä vastaan kivijättiläisten kanssa. Monella tapaa Darren on tehnyt silti ihan järkevän elokuvan, mutta ei vaan kyllä oikein iskenyt minuun. Mieluummin katsoisin Darrenilta seuraavaksi jotain Unelmien sielunmessun tai Black Swanin kaltaista elokuvaa jossa ei olisi uskontolöpinää.

81. Under the Skin (2013) ***
Jonathan Glazerin ohjaama esikoiselokuva Sexy Beast on yksi 2000-luvun kehutuimmista brittileffoista, miehen toinen ohjaus Birth taas sai lähinnä haukkuja osakseen. Tämä kolmas ohjaus on scifitaideleffa, jonka pääosaan Glazer sai houkuteltua Scarlett Johanssonin, joka esiintyy ensimmäistä kertaa täysin alasti kameran edessä. Scarlett esittää naista, joka houkuttelee yksinäisiä miehiä luokseen talvisessa Skotlannissa. Miehet seuraavat häntä pimeään asuntoon, jossa vajoavat nesteeseen ja lopulta heistä jää jäljelle vain nahka. Elokuva on jakanut katsojat hyvin pitkälti kahtia, toiset pitävät kovasti ja toiset taas vihaavat. Oma mielipide osuu jonnekin välimaastoon, osittain tykkäsin, osittain taas oli vähän liian tylsä taideleffa. Monet kohtaukset kuvattiin piilokameroilla ja näyttelijät olivat suurilta osin ihan taviksia. Mitään todellisia runkkuarvoja Scarlettin nakuilukohtaukset eivät valitettavasti antaneet, mutta ehkäpä neitoa nähdään nyt enemmänkin vaatteitta kun peli on avattu.

82. Captain America: The Winter Soldier (Captain America: The Return of the First Avenger) (2014) ****½
Uusintakatselu.

83. Godzilla (2014) ****+
Uusintakatselu.

84. The Fault in Our Stars (Tähtiin kirjoitettu virhe) (Extended-versio) (2014) ***
Nenäliinat esille tätä leffaa varten. Ei tosin sellainen leffa, johon tarvitsisi myös käsirasvaa mukaan, sillä kyse on nyyhkyleffasta, tosin oli tässä yksi seksikohtauskin mukana. 17-vuotias Hazel (Shailene Woodley) ja 18-vuotias Gus (Ansel Elgort) tutustuvat syöpää sairastavien tukiryhmässä ja rakastuvat. Hazel joutuu kuskaamaan mukanaan happilaitetta, Gusilla taas on muistona sairaudestaan tekojalka. Itkua on piisannut 280 miljoonan dollarin edestä, ainakin teatterikierroksella ympäri maailmaa. Vain 12 miljoonaa dollaria maksanut leffa on siis ollut valtaisa menestys. Veikkaan että Oscar-ehdokkuuksiakin on tulossa, vähintäänkin Shailene Woodleylle, kenties myös käsikirjoituksesta ja ohjauksesta. Tälläiseen paatuneeseen elokuvakatsojaan Tähtiin kirjoitettu virhe ei valitettavasti oikein uponnut, vaikka muutamista jutuista tässä aika paljon pidinkin. Liian laskelmoitua nyyhkyilyä minun makuuni.

sunnuntai 24. elokuuta 2014

The Expendables 3

The Expendables 3 (2014) **½
Barney Ross (Sylvester Stallone) Expendables-tiimeineen (Jason Statham, Terry Crews, Randy Couture ja Dolph Lundgren) vapauttaa tiimin ex-jäsen Docin (Wesley Snipes) kun tätä ollaan siirtämässä sotilasvankilaan. Vajaalukuinen tiimi tarvitsee Docin taitoja avukseen Somaliassa suoritettavaan tehtävään. Tarkoituksena on ottaa haltuun sotapäällikölle menevät pommit, mutta tehtävä menee pieleen kun pommeja kauppaava asemyyjä paljastuu olevan Conrad Stonebanks (Mel Gibson), myöskin tiimin ex-jäsen ja toinen perustajista, jonka Barney luuli jo tappaneensa kun tämä petti tiimin vuosia sitten. Nyt Barneyn onkin koottava uusi nuorempi ja teknologiaa hallitseva tiimi (Kellan Lutz, Ronda Rousey, Glen Powell ja Victor Ortiz) avukseen ottaakseen kiinni Stonebanksin, jonka CIA haluaa elävänä vastaamaan teoistaan Haagin sotaoikeuteen. Tiimin iäkkäämmät jäsenet eivät kuitenkaan aio jäädä katselemaan tapahtumia vain sivusta kun homma ei sujukaan ihan suunnitelmien mukaisesti.
Hengetön kolmososa The Expendables-elokuvasarjalle. Ja kaiken lisäksi veretön. Aiemmissa osissa veri on sentään roiskunut ihan kunnolla ja vitsitkin ovat olleet edes jossain määrin hauskoja, tällä kertaa tekijät päätyivät tekemään PG-13-ikärajallisen toimintaleffa, jotta yläasteikäisetkin kakarat pääsisivät teatterien penkkejä kuluttamaan. Toisin kuitenkin kävi, sillä elokuva vuoti nettiin jo kolme viikkoa ennen ensi-iltaa ja kaikki nuo kakarat latasivat leffan tietysti netistä josta nuoret leffansa hyvin pitkälti katsovat, tai ainakin osa. Muutoinkin yläasteikäiset kakarat on vähän väärää katsojakuntaa näille leffoille, me 80-luvulla syntyneet näitä ihan oikeasti katsotaan, ainakin jos jälki on hyvää. Valitettavasti tällä kertaa ongelmia oli aivan liikaa jotta tästä kolmososasta olisi voinut nauttia. Suurin ongelma oli juurikin hengettömyys, joka tuntui puuttuvan kokonaan. Ohjaaja Patrick Hughes ei saanut juuri mitään irti niinkin kovasta kokoonpanosta kuin Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, Dolph Lundgren, Wesley Snipes, Harrison Ford ja Jet Li. Kuvaruudunhan luulisi syttyvän palamaan moisesta kaartista, mutta eipä tässä palanut muut kuin tietokoneella luodut tehosteet.
Toimintakohtaukset oltiin kuvattu sekavasti ja editoitu vielä sekavammin. Juoni oli varsin olematon ja hahmot jopa tyhmempiä kuin aiemmissa osissa. No eipä Mel Gibsonin esittämä pääpahiskaan valitettavasti mikään nero ollut, monet hänen kohtauksistaan tuntuivat täysin turhilta juonen kannalta. Rooleihin oli ehdolla myös Steven Seagal, Nicholas Cage, Clint Eastwood, Milla Jovovich ja Jackie Chan ja tuntuukin että juoni on kyhätty kasaan ihan sen mukaan keitä lopulta on saatu oikeasti mukaan. Jackie Chania ei saatu mukaan koska hän haluaa isomman roolin kuin vain parin minuutin cameon johon esim. Jet Li on tyytynyt kakkos- ja kolmososissa. Eastwood tuskin missään vaiheessa oli oikeasti mukaan edes tulossa ja Seagalilla lienee ollut liian kovat vaatimukset palkan suhteen, aivan kuten aiemmissa osissa nähdyllä Bruce Willisillä, jolle olisi pitänyt maksaa neljä miljoonaa dollaria neljän päivän kuvauksista. Harrison Ford ilmeisesti tyytyi pienenpään summaan näytellessään oman osuutensa muutamassa päivässä, joten hän korvasi Willisin. Arnold Schwarzengger tyytyi myös vähän pienenpään palkkaan esittäen jälleen Churchia varsin lyhyesti.

Yhdysvalloissa elokuva floppasi aikamoisen pahasti ollen vasta neljänneksi katsotuin avausviikonloppunaan. Aiemmat osat ovat menestyneet paremmin kansainvälisesti, mutta tällä kertaa siltäkin osin on mennyt varsin kehnosti. Budjetti oli hieman pienempi kuin kakkososassa, 90 miljoonaa dollaria, joten maailmanlaajuisesti kassatuloja pitäisi kertyä noin 200 miljoonaa dollaria jotta luvassa olisi vielä neljäskin osa. Aika vaikeaa taitaa tulla, kokonaistulot kun taitavat jäädä reilusti alle 100 miljoonaan dollariin. Neljäs osa saatetaan kuitenkin vielä nähdä kaikeasta huolimatta, sillä siinä saatetaan nähdä hieman erilainen asetelma kuin näissä aiemmissa elokuvissa. Pierce Brosnan ja Jackie Chan saattavat olla silloin mukana ja tuskinpa tyytyvät pieniin cameorooleihin, joten juoni on suunniteltava selkeästi sen mukaiseksi. Elokuvasarja kaipaisi myös myyvempää nimeä ohjaajaksi, sellainen olisi ainakin John Woo, jota ilmeisesti on jossain vaiheessa houkuteltu jo aiempien osien ohjaajaksi. Kiinassa riittäisi katsojia, joten mikäli neljäs osa tehdään, voidaan se tehdä Kiinan markkinoita ajatellen, vähän niin kuin Transformers: Age of Extinction, joka rikkoi Kiinassa jopa Avatarin tekemät ennätykset ja keräsi kassatuloja maailmanlaajuisesti yli miljardi dollaria. Stallone keskittyy joka tapauksessa seuraavaksi tekemään viidennen Rambo-elokuvan ja miettii varmasti sen jälkeen onko järkeä enää tehdä näitä The Expendables-leffoja.

torstai 7. elokuuta 2014

Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxy (2014) ****
http://www.imdb.com/title/tt2015381/

Kaksikymmentäkuusi vuotta sitten orvoksi jäänyt Peter Quill kidnapattiin Yondun (Michael Rooker) johtamien avaruuspiraattien toimesta. Nyt samaisten piraattien keskuudessa aikuiseksi kasvanut Peter Quill (Chris Pratt) rötöstelee itsekin ja kutsuu itseään Star-Lordiksi äitinsä antaman lempinimen mukaisesti. Piraattien on tarkoitus varastaa mystinen pallo ja myydä se isolla rahalla, mutta Peter päättääkin varastaa sen yksin, huomaten että pallon perässä on piraattien lisäksi myös kreejoukkoja johtavalle Ronanille (Lee Pace) työskentelevät Korath (Djimon Hounsou) ja palkkatappaja Gamora (Zoe Saldana). Kun vielä palkkionmetsästäjäparivaljakko Rocket (äänenä Bradley Cooper) ja Groot (äänenä Vin Diesel) sekaantuu tapahtumiin, on soppa valmis ja Peter, Gamora, Rocket ja Groot joutuvat telkien taakse Kylnin avaruusvankilaan. Sieltä paetakseen heidän on liittouduttava Ronanille kostoa janoavan Draxin (Dave Bautista) kanssa. Pian heille selviää myös pallon sisältö ja heidän on kyettävä työskentelemään yhdessä voidakseen suojella galaksia sitä uhkaavalta tuholta.
Kun Marvel Studios ilmoitti tekevänsä varsin tuntemattomaan Guardians of the Galaxy sarjakuvaan pohjautuvan elokuvan vuonna 2012, moni epäili konekiväärillä ampuvan puhuvan pesukarhun ja ”I am Groot” lausetta toistavan puuolennon olevan liiankin sekopäisiä hahmoja 170 miljoonan dollarin budjetilla tehtävän elokuvan tähdiksi. Myöskään kassatuloja ei uskottu kertyvän yhtä hyvin kuin mitä Marvel Studiosin elokuvat ovat viime aikoina tienanneet. Ja kun ohjaajaksikin palkattiin Troman nollabudjetilla tehtyjen törkyleffojan parissa elokuvauransa aloittanut James Gunn, ei usko elokuvan menestykseen ollut kovinkaan suuri. Toisin kuitenkin kävi kun Guardians of the Galaxy saapui teattereihin 1. elokuuta 2014 ja rikkoi Yhdysvalloissa elokuussa tehdyt kassatuloennätykset ja nousi katsotuimmaksi elokuvaksi myös ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa kassatuloja kertyi ensimmäisen viikonlopun aikana huikeat 94 miljoonaa dollaria kun aiemmasta elokuun kassatuloennätyksestä vastasi The Bourne Ultimatum vuonna 2007 keräämällä kassatuloja 69 miljoonaa dollaria. Myös täällä Suomessa Guardians of the Galaxy nousi heti viikonlopun katsotuimmaksi elokuvaksi. Suurta kilpailua elokuvalle ei tällä hetkellä ole luvassa, joten kokonaistulot voivat nousta maailmanlaajuisesti noin 600-700 miljoonan dollarin luokkaan nostaen sen näljän parhaiten menestyneen Marvel Studiosin elokuvan joukkoon, joita ovat tällä hetkellä The Avengers, Iron Man 3, Captain America: The Winter Soldier ja Thor: The Dark World.
Guardians of the Galaxyn menestys ei tullut kuitenkaan yllätyksenä ainakaan itselleni, sillä alkuperäiset sarjakuvat, joista elokuva pohjautuu vuoden 2008 versioon, ovat todella mainioita ja ennen kaikkea hahmot toimivia. Myös juonikuviot ovat sen verran sekopäisiä ettei niistä voi olla tykkäämättä, joten suht simppelisti saman voi toistaa myös elokuvassa hyvällä menestyksellä. Hieman yllättäen tämä elokuvaversio on menestynyt etenkin naisten keskuudessa. Yhdysvalloissa 44 prosenttia ensimmäisen viikonlopun katsojista oli naisia, jotka saapuivat luultavasti katsomaan Chris Prattin paljaita vatsalihaksia, Zoe Saldanan esittämää naissankaria ja elokuvan räikeää värimaailmaa. Kenties vielä yllättävämpää oli se, että Yhdysvalloissa katsojista 55 prosenttia oli yli 25 vuotiaita, johon lienee isoimpana syynä James Gunnin valitsema 70- ja 80-luvun klassikkobiisejä kuhiseva soundtrack ja muutoinkin elokuvan muistuttaminen enemmän Star Warseja kuin aiempia Marvel Studiosin supersankarileffoja. Peter Quill on vähän kuin Han Solon ja Luke Skywalkerin risteytys ja palkkiometsästäjäkaksikko Rocket ja Groot tuovat hitusen mieleen R2-D2 ja C-3PO hahmot. Ja PG-13 ikärajasta huolimatta elokuva on enemmän aikuisille suunnattu muutamine rivoine vitseineen ja sylkevine ja muniaan kourivine pesukarhuineen.
Peter Quill ja Gamora ovat elokuvan selkeimmät päätähdet ja heidän välilleen kehitellään hieman romanssiakin, Rocket nousee lähes heidän rinnalleen ollen usein järjen ääni kaiken kohelluksen keskellä, Groot ja Drax jäävät selkeämmin sivuhahmojen asemaan saaden kuitenkin hekin hetkensä parrasvaloissa. Chris Pratt selkeästi nauttii saadessaan esittää naisia avaruusaluksensa sänkyyn kaatavaa ja kasariviittauksia heittelevää Star-Lordia eikä miehen roolisuorituksesta hirveästi moitittavaa keksi. Hahmona Peter Quill toki jää vielä hieman vajaaksi, mutta sehän vaan lupaa hyvää jatko-osien kannalta kun riittää lisää paljastettavaa hahmosta jatkossakin. Zoe Saldana suoriutuu myös hienosti roolistaan, mutta jokin hahmossa jäi vielä vaivaamaan, kenties joku takauma lapsuudesta voisi valoittaa paremmin hahmon tarkoitusperiä jatko-osassa. Bradley Cooperin ääni toimii hienosti Rocketin äänenä, mutta hahmon toimivuus johtuu paljolti myös siitä että James Gunnin pikkuveli Sean Gunn esitti hahmoa kuvaustilanteissa ja antoi näin vastanäyttelijöille jotakin konkreettista johon reagoida. Itse hahmohan on tietysti luotu tietokoneella ja siltä osin työn jälki on alan huippua. Samaa voi sanoa Grootista, jonka äänenä kuullaan siis Vin Dieseliä. Groot on hahmoista helpoiten rakastettava ja varmastikin eniten pikkulasten mieleen. Drax jää hahmona vielä hieman vaisuksi, etenkin taistelutaitojensa osalta, mutta hieman yllättäen hahmosta on tehty enemmän huumorihahmo. Draxin huumoritajuttomuus on käännetty toistuvaksi vitsiksi mikä on kyllä ihan hyväkin juttu.
Marvel Studiosin elokuvissa pahishahmot ovat useimmiten olleet aika vaisuja. Tom Hiddlestonin esittämä Loki on saanut paistatella lähes yksin parhaana pahishahmona. Winter Soldieria en laskisi enää pahishahmoksi, vaikka toki sellainen olikin Captain America: The Winter Soldierissa. Valitettavasti Guardians of the Galaxy ei tuo tilanteeseen muutosta, sillä Lee Pacen esittämä pääpahis Ronan jää varsin keskinkertaiseksi ja Djimon Hounsoun esittämä Korath aika täydellisen turhaksi. Karen Gillanin esittämästä Nebulastakaan ei saatu vielä oikein mitään irti, kenties jatko-osa tuo tähän muutosta. Taustalla myhäilee myös The Avengerista tuttu Thanos, jota tässä elokuvassa esittää lyhyessä cameoroolissa Josh Brolin. Guardians of the Galaxyn jatko-osassa ja kenties jo sitä aiemmin Avengers: Age of Ultronissa Thanos tullaan näkemään huomattavasti isommassa roolissa. Ikuisuuden rautahanskaahan tuo purppuranahkainen hullu titaani tavoittelee, joten jäädään odottelemaan niitä hetkiä ja katsotaan sitten onko Thanos Marvelin todellinen superpahis. Tällä hetkellä hän on vielä selkeä sivuhahmo. Muista elokuvan hahmoista mieleen jää lähinnä vain Michael Rookerin esittämä Yondu lentävine nuolineen. Mukana toki myös Glenn Closen esittämä Nova Prime, John C. Reillyn esittämä Rhomann Dey, Peter Serafinowiczin esittämä Saal ja Benicio Del Toron esittämä The Collector. Cameorooleissa vilahtaa myös Stan Lee ja Lloyd Kaufman sekä äänicameoissa Rob Zombie ja Nathan Fillion.

Guardians of the Galaxy on selkeä viihdeleffa. Se on tehty kuitenkin suurella sydämellä ja jää mieleen jo pelkästään sen takia. James Gunn osoittaa olevansa muutakin kuin törkyviihteen tekijä ja saanee Joss Whedonin ohella pysyvän paikan Marvel Studiosin elokuvien ohjaajana. Mielellään kyllä niitä törkyleffojakin mieheltä katsoisi jatkossakin. Gunnilla on vielä paljon opettelemista kuvauksen ja tehosteiden osalta, etenkin toimintakohtauksissa meno oli vielä liian sekavaa ja läheltä kuvattua. Myös juonen osalta jäi parannettavaa ja hieman myös hahmojenkin. Pahispuolelle tarvitaan selkeä parannus. Ainakin yksi uusi jäsen on tulossa sankariporukan riveihin, nähtäväksi jää kuka se tulee olemaan. Jatkoa on luvassa 28. heinäkuuta 2017. Sitä ennen Marvelin Cinematic Universe tulee jatkumaan ja entisestään laajentumaan elokuvissa Avengers: Age of Ultron 1. toukokuuta 2015, Ant-Man 17. heinäkuuta 2015, Captain America 3 6. toukokuuta 2016 ja Doctor Strange 8. heinäkuuta 2016.

Katsotut elokuvat: Heinäkuu 2014

74. Sabotage (2014) ***
David Ayer on ollut tekemässä varsin kovia leffoja. Esim. Training Day, Dark Blue, Street Kings ja End of Watch. Katu-uskottavia riko(lli)skuvauksia kaikki, tai ainakin yrittävät olla. Tällä kertaa Ayer ei ole onnistunut aivan yhtä hyvin vaikka asetelmat ovat todella hyvät. Arnold Schwarzeneggerin esittämän Breacherin johtama DEA-iskuryhmä joutuu huumekartellin jahtaamaksi sen jälkeen kun ovat epäiltynä huumekartellin rahojen pöllimisestä. Olivia Williamsin esittämä murhatutkija Caroline alkaa tutkia ryhmän jäsenten verisiä murhia ja pääsee pikkuhiljaa totuuden jäljille. Näyttelijäkaarti on aika kova, ryhmän jäseniä esittävät Sam Worthington, Joe Manganiello, Josh Holloway, Terrence Howard, Max Martini, Kevin Vance, Mark Schlegel ja Mireille Enos. Porukan näyttelijäsuoritusten uskottavuuteen on valitettavasti panostettu enemmän kuin varsinaiseen juonikuvioon ja siinäpä elokuvan isoin moka. Juoni nimittäin vuotaa melkoisesti, aukkoja löytyy vähän joka puolelta. Eikä ne näyttelijäsuorituksetkaan niin hyviä olleet, lähinnä tuntui että yritettiin liikaakin olla katu-uskottavia. Hahmot olivat lähinnä kusipäitä. Mireille Enos nousi roolissaan muiden yläpuolelle. Arskalle tämä oli pahin floppielokuva yli kolmeenkymmeneen vuoteen, kassatuloja tuli nimittäin maailmanlaajuisesti vain 18 miljoonaa dollaria kun budjetti oli 35 miljoonaa dollaria. Täällä Suomessa elokuvaa ei edes esitetty teattereissa vaan se julkaistaan suoraan dvd:lle ja blu-ray:lle 22. elokuuta. Ayerin uraan tämä tuskin hirveästi vaikuttaa, sillä miehen ohjaama ja käsikirjoittama sotaleffa Fury tulee melkoisen varmasti olemaan iso hitti kun se saa ensi-iltansa loppuvuodesta, siitä pitää huolen pääosaa esittävä Brad Pitt. Arskan osalta menestys mitataan oikein kunnolla kunhan miehen tähdittämät Terminator: Genisys ja The Legend of Conan saapuvat teattereihin. Jos ne eivät menesty, niin sitten alkaa näyttää jo oikeasti pahalta.

75. Need for Speed (2014) ***+
Surkean alun jälkeen tämä parani yllättävänkin hyväksi. Aineksia voisi siis olla uudeksi Fast & Furious-autoleffasarjaksi nyt kun kyseinen leffasarja on muuttunut enemmän keikkaleffasarjaksi. Yksi selkeä puutos tässä vielä kuitenkin oli, autojen duunaaminen jäi nimittäin todella vähiin, nyt vain lähinnä ajettiin kilpaa. Alun paskanjauhamiskohtausten aikana näytti jo todella pahalta, mutta onneksi juonikin saatiin lopulta käyntiin ja tässähän oli kyse lopulta kostosta. Aaron Paulin esittämä Tobey Marshall nimittäin joutuu lusimaan syyttömänä ja vapauduttuaan kahta vuotta myöhemmin hänellä on 45 tuntia aikaa ehtiä New Yorkista Los Angelesiin, jossa järjestetään salainen De Leon-autokilpailu, johon pääsee mukaan vain kutsuttuna. Apukuskiksi hän saa autojen päälle ymmärtävän Julian (Imogen poots) ja mukana seuraa myös Tobeyn luottotiimi, jolta saa tukea niin tiellä kuin ilmassakin. Tarkoitus on todistaa Tobeyn syyttömyys ja voittaa De Leon-kilpailu. Ja eipä muuta kuin kumi haisemaan. Mukana myös Michael Keaton mystisenä De Leon-kilpailun järjestäjänä ja Dominic Cooper pahimpana vihollisena. Aivot kannattaa jättää tietysti narikkaan ja voluumit kääntää täysille. Joku saattanee roiskaista mällitkin kovaa meneviä autoja katsoessaan, vähän autopornofiilistä tässä nimittäin oli. Jatko-osasta ei ole vielä varmuutta, mutta kassatuloja tuli maailmanlaajuisesti sen verta mukavasti että väittäisin sen olevan selviö.

maanantai 30. kesäkuuta 2014

Katsotut elokuvat: Kesäkuu 2014

68. Gojira vs. Biorante (Godzilla vs. Biollante (Godzilla kohtaa Biollanten) (1989) ***
Osittain turhan tylsä, osittain oikein mainio. Ei huonoimpia Godzilloita, mutta kuitenkin sinne heikompien joukkoon kuuluu. Etenkin Biollante oli hirviönä varsin paska, jättimäinen ruusu. Musiikit olivat hienot.

69. Gojira vs. Kingu Gidorâ (Godzilla vs. King-Ghidora) (1991) ****
Tämä on ollut oma suosikkini Godzilla-leffoista. Edellisestä katselukerrasta on jo monta vuotta ja nyt katsottuna osoittautui hitusen heikommaksi kuin mitä muistelin, mutta edelleen varsin mainio leffa kyseessä. Sanoisin tällä hetkellä tykkääväni hitusen enemmän uudesta jenkkien Godzillasta (2014), mutta täytyypä katsella näitä japsiversioita lisää 90-luvulta josko niistä löytyisi vielä joku uusi suosikki, on nimittäin vielä monta kokonaan näkemättä. Myös vuoden 1984 Godzilla täytyisi katsella uudestaan, siitäkin muistelen tykänneeni kovasti. Vuoden 1954 ensimmäinen Godzilla oli jokunen aika sitten katsottuna pieni pettymys, mutta voisi sillekin antaa vielä uuden mahdollisuuden. Mutta tätä suosittelen kyllä ehdottomasti jos ei ole nähnyt vielä näitä japaniversioita laisinkaan. Melkoisen hillitön sekoitus aikamatkustelua, androidi-toimintaa Tetsuo – The Iron Manin ja Tetsuo II: Body Hammerin tyylisesti ja tietysti jättihirvöitä tuhoamassa Japania. Musiikit on aivan mahtavat.

70. 300: Rise of an Empire (300: Imperiumin nousu) (2014) ***
Ihan katsomisen arvoista fantasiatoimintaa, kunhan muistaa jättää aivonsa narikkaan. Etenkin nautin Eva Greenin roolisuorituksesta Artemisiana, jota voidaan pitää elokuvan pääpahiksena. Aiemmasta osasta tuttu pääpahis Xerxes (roolissa jälleen Rodrigo Santoro) jäi tässä hyvin pieneen sivurooliin ja lähinnä tässä keskityttiin seuraamaan Sullivan Stapletonin esittämän kreikkalaiskomentaja Themistoclesin ja Artemisian välisiä laivastotaisteluita Kreikan rannikolla. Mukana oli toki myös aiemmasta osasta tuttu Spartan kuningatar Gorgo, jota esitti jälleen Lena Headey, mutta hänkin jäi vain sivuhahmoksi. Oikeastaan harmi että Eva Green tekee yhden uransa parhaimmista näyttelijäsuorituksista tälläisessä varsin nopeasti unohdettavassa leffassa. Esittelee jälleen mukavasti myös alastonta vartaloaan. 300 elokuvasarjalle ollaan suunnitelemassa vielä kolmattakin osaa, luultavasti siinä nähdään Xerxes isommassa roolissa pääpahiksena.

71. Gojira vs. Mosura (Godzilla and Mothra: The Battle for Earth) (1992) ***
Mothran hidastetut kohtaukset olivat upean taiteellisia, mutta muutoin tämä edusti kyllä heikompia Godzilla-leffoja. Liian tylsä ja hirviöt muovisia. Alun Indiana Jones-kohtaukset olivat lähinnä noloja. Kaikesta huolimatta ihan viihdyttävääkin katseltavaa.

72. The Raid 2: Berandal (Serbuan maut 2: Berandal/The Raid 2: Retaliation) (2014) ****
Nolottaa edelleen niiden puolesta jotka kehuivat The Raidia yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmista toimintaleffoista. Suosittelen heitä katsomaan niitä todellisia mestariteoksia, kuten Police Story, The Killer, Hard Boiled, jne. Mutta sitten asiaan, elikkä tämä kakkososa on kaikilta osin parempi kuin ykkönen, toimintaa on enempi, se on parempaa, nyt mukana on myös kunnon loppumatsi ja juontakin on mietitty enemmän kuin viisi minuuttia. Edelleenkään tämä ei ole mikään yllämainittujen veroinen mestariteos, mutta hyvä osoitus siitä että ohjaaja Gareth Evans voi vielä joku päivä sellaisen tehdä. Mies on ainakin itse näitä mestariteoksia katsellut. Näkyi nimittäin runsaasti vaikutteita niistä. Kuvaustyyliä Evans on hakenut myös uudemmista leffoista, esim. Old Boy on ollut iso vaikuttaja. Liekö katsonut myös Johnnie To'n ohjaamia leffoja, vähän samanlaista taiteellista tyylittelyä oli tällä kertaa nimittäin Evans tuonut mukaan mikä puuttui ykkösestä. Tuntuu kuitenkin vielä siltä että Evansin oma tyyli on vielä kateissa, toivottavasti löytää sen viimeistään The Raid-trilogian kolmososan jälkeen. Tuskinpa nimittäin vielä kolmososassa sitä täysin löytää. Pituutta tällä oli hitusen liikaa, kaksi ja puoli tuntia. Selkeä parannus tämä oli ykköseen nähden ja nyt onkin mukavampi odotella trilogian viimeistä osaa kun voi siltä odottaa vähintään samaa tai jopa vielä parempaa. Ja vaikkei nämä mestariteoksia ole, niin ovathan nämä The Raidit juuri tällä hetkellä parasta toimintaa mitä viime vuosina on tullut. Harmittavasti kilpailu sillä saralla on hyvin vähäistä mikä selittänee näihin kohdistuvan yltiömäisen hehkutuksen. Verisyyden osalta tämä oli todella tiukkaa katsottavaa mistä voisi puolikkaan tähden jopa lisätä pisteisiin, mutta menköön nyt pisteet noin ensimmäisellä katselukerralla.

73. Jodorowsky's Dune (2013) ****
Dokumentti Alejandro Jodorowskyn Dunesta, elokuvasta jota ei koskaan tehty. Jodorowskyn oli tarkoitus ohjata elokuva 70-luvun puolen välin tienoilla ja se olisi todennäköisesti mullistanut elokuvateollisuutta vähintäänkin yhtä suuresti kuin Star Wars muutamaa vuotta myöhemmin, ainakin tehosteiden saralla. Jodorowskyn Dune ei kuitenkaan koskaan edennyt tuotantoon koska se oli liian massiivinen, outo ja aikaansa edellä. Elokuva olisi myös kielletty lapsilta, joten Star Warsin kaltaista suosiota se ei olisi koskaan voinut saavuttaa. Se on kuitenkin vaikuttanut suuresti myöhemmin valmistuneisiin elokuviin, kuten juurikin Star Warsiin, Alieniin, Blade Runneriin, jne. Esim. Dan O'Bannon ja H.R. Giger olivat ensin mukana suunnittelemassa Dunea ennen kuin loivat Alienin. Ilman valmistumatonta Dunea ei siis olisi Alienia. Tässä dokumentissa Jodorowsky muistelee Dunen tekemistä yhdessä lukuisten muiden projektin parissa työskelleiden kanssa ja äänessä on myös useita muita elokuvamaailman kasvoja, kuten Nicolas Winding Refn ja Richard Stanley. Kiehtova dokumentti.

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Katsotut elokuvat: Toukokuu 2014

51. Iron Man (2008) ****
Uusintakatselu.

52. Incredible Hulk (2008) ***+
Uusintakatselu.

53. Iron Man 2 (2010) ***½
Uusintakatselu.

54. Thor (2011) ***½
Uusintakatselu.

55. Captain America: The First Avenger (2011) ***½
Uusintakatselu.

56. The Avengers (2012) ****½
Uusintakatselu.

Marvel One-Shot:
The Consultant (2011) **
A Funny Thing Happened on the Way to Thor's Hammer (2011) **½
Item 47 (2012) **½
Agent Carter (2013) ***½
All Hail the King (2014) ***½

57. The Amazing Spider-Man 2 (3D-versio) (2014) ***
Vuonna 2012 valmistunut The Amazing Spider-Man oli melkoisen laimea reboottaus eikä tämä jatko-osa valitettavasti ole yhtään sitä parempi. Suurin ongelma tuntuu olevan ohjaaja Marc Webb, joka ei yksinkertaisesti ole mikään Sam Raimin veroinen elokuvantekijä. Etenkin draamapuoli oli törkeän huonoa, suorastaan nolostuttavaa. Jamie Foxista tuli mieleen Jim Carrey Batman Foreverissä Arvuuttajan roolissa, hyi helvetti. 90-luvulla moinen meni vielä läpi, mutta nykyään voi vain ihmetellä miten tuollainen voi oikeasti päätyä elokuvaan asti. Ja puhun nimenomaan Foxista Max Dillonina, Electrona ollessa miehen roolisuoritus oli selkeästi parempi, Dillonina nolostuttava. Ihan hullunahan tämäkin taas teki rahaa, mutta todellisuus on se että tämä on heikoiten menestynyt Spider-Man-leffa tähän mennessä, joten suunnitelmat kahdesta jatko-osasta ja kenties jopa kahdesta spin-off-leffasta, Sinister Six ja Venom, kuulostavat suorastaan järjettömiltä. Mikäli seuraava osa ei tule menestymään paremmin on selvää ettei ainakaan noin montaa jatko-osaa ja spin-offia ole tulossa. Järkevintä olisi ainakin heivata Webb ohjaajan pallilta välittömistä, miehen pitäisi nimittäin ohjata seuraavakin osa. Tehosteiden osalta tämä oli todella upeaa katsottavaa, mutta minkäs teet kun Spider-Man on lähinnä vittumaisesti inisevä höpöttäjä. Andrew Garfieldin voisi samalla pistää myös vaihtoon Peter Parkerin/Spider-Manin roolista. Tämän hetken Marvel-sarjiksiin pohjautuvista leffoista nämä ovat huonoimpia, Sony voisi kyllä palauttaa oikeudet takaisin Marvel Studiosille niin saataisiin tästäkin hahmosta jotain oikeasti irti.

58. Iron Man 3 (2013) ****-
Uusintakatselu.

59. Thor: The Dark World (2013) ***½
Uusintakatselu.

60. Jack Ryan: Shadow Recruit (2014) **½
Hajutonta ja mautonta vakoojatoimintaa. Tom Clancyn luoman Jack Ryan-kirjasarjan pohjalta on tehty ennen tätä neljä elokuvaa, joissa nimiroolia ovat esittäneet ensin Alec Baldwin, sitten Harrison Ford ja Ben Affleck. Ford esitti hahmoa kahdessa elokuvassa varsin menestyneesti ja juuri hänen esittämänsä Jack Ryan muistetaankin edelleen parhaiten 90-luvun alkupuolelta. Ben Affleckin myötä kokeiltiin rebootata koko elokuvasarja vuonna 2002, mutta melkoisen hyvästä kaupallisesta menestyksestä huolimatta jatko-osia ei koskaan tehty. Nyt elokuvasarja rebootataan siis jo toistamiseen ja nimiroolia esittää tällä kertaa Chris Pine. Tälläkin kertaa jatko-osat jäänevät tekemättä, sillä tämä on kerännyt kassatuloja tähän mennessä tehdyistä Jack Ryan-elokuvista vähiten. Jack Benderin piti alunperin ohjata tämä, mutta jätti pestinsä viime hetkillä ja tilalle palkattiin tässä pääpahistakin esittävä Kenneth Branagh. Hutaisten tehdyltä tämä tuntui, etenkin loppu. Suth vaivattomasti tämän jaksoi katsella siltikin ja Kevin Costneria katselisi mieluusti enemmän vastaavissa rooleissa. Mies oli oikeastaan paras asia koko elokuvassa. Keira Knightley alkaa olla pelkkää luuta ja nahkaa.

61. Nurse 3-D (2013) **
Paz de la Huertan nakuiluista täytyy antaa lisäpisteitä ja Katrina Bownediakin katseli mielellään vähissä vaatteissa, mutta muutoin tämä oli aika kehno leffa. Huertan esittämä hoitaja muuttuu öisin sarjamurhaajaksi vähän Dexterin tavoin. Bownedin esittämä hoitaja pääsee selville hänen puuhistaan. Elokuvaa on mainostettu Huertan alastomuudella ja sitä tarjoillaankin melkoisesti, tuntuu viihtyvän varsin hyvin alaosattomissa miltei läpi elokuvan. Juonen ja verisyydenkin puolesta meno oli valitettavan kilttiä ja tyhmää. Lopussa verisyyden osalta meno hieman parani.

62. Godzilla (3D-versio) (2014) ****+
Hieman pelotti mitä tästä uudesta jenkki-Godzillasta oikein tulee, mutta todella hyvän elokuvan Gareth Edwards on onnistunut tekemään. Tapahtumia seurataan ihmisten näkökulmasta, joitakin tämä varmasti tuskastuttaa, sillä Godzillaa nähdään lopulta melko vähän ja kamera kääntyy usein poispäin juuri kun alkaa tapahtua. Itse pidin tästä tyylistä, tosin lopussa se alkoi itseänikin vähän jo ärsyttämään kun Godzillaa ei näytetty tarpeeksi. Emmerichin Godzilla-versiota tässä on muistettu siinä mielessä että ihmisten edesottamukset olivat vähän kuin parodiaversioita Emmerichin katastrofileffoista, eli pikkulapset piti pelastaa ja koirakin piti saada juoksemaan sankarillisesti karkuun varmaa tuhoa. Otin nuo kohtaukset huumorilla, moni muu varmaankin vain vittuuntui niistä. Jatko-osia on tulossa näillä näkymin kaksi eli trilogiaa pukkaa. Edwards jatkaa ohjaajana kunhan ensin ohjaa Star Warsin spin-off-leffan. Ilmeisesti suunnitelmissa on tehdä kakkososasta Destroy All Monstersin kaltainen jättihirviöiden saarivankilajuonikuvio.

63. X-Men: Days of Future Past (3D-versio) (2014) ****+
Pitäisi katsella aiemmat osat uudestaan, mutta sanoisin että paras X-Men-leffa tähän mennessä, tai ainakin parhaimpiin lukeutuva. Trailereista jäi hivenen laimea fiilis, mutta itse elokuva oli todella hyvä. Singerin paluu ohjaajan pallille oli hyvä ratkaisu vaikka sitäkin vähän karsastin, toivottavasti mies saa ohjata myös seuraavan osan raiskaussyytöksistä huolimatta. Juonikuvio oli toimiva ja näyttelijät tuntuivat viihtyvän rooleissaan. Sarjakuvaversiosta tämä erosi melkoisesti, mutta perusjuonihan on kuitenkin sama. Kittyn sijaan Wolverine lähetetään menneisyyteen pelastamaan maailma tuholta. Elokuvan loppu olisi saanut olla eeppisempi, mutta toisaalta tässä annettiin selkeästi esimakua että jotain suurempaa on tulossa seuraavassa osassa X-Men: Apocalypse. Sen jälkeen Wolverine on saamassa jälleen oman sooloelokuvansa ja suunnitteilla on myös X-Force-leffa ja puhetta on ollut myös Deadpool ja Gambit-elokuvista. Nämä ovat siis Fox-studion Marvel-leffoja jotka eivät kuulu samaan universumiin kuin Sonyn Spider-Manit ja Marvel Studiosin Iron Man/Thor/Captain America/Avengers-leffat. Lisäksi Foxilla on Fantastic Four-leffa tulossa joka kuuluu myös eri universumiin. Eipä ihme jos joku menee näissä sekaisin.

64. The Lego Movie (LEGO® Elokuva) (2014) ****
Mainiota viihdettä. Ja hieman hämmentävää että tälläisessä pikkulapsille tarkoitetusta elokuvasta löytyy yksi viime vuosien syvällisimmistä juonista. Tai oikeastaan syvällisin sanoma, monella tapaa jopa anarkistinen. Kyseessä ei siis todellakaan ole mikään aivoton kokoperheen lällyily kuten voisi olettaa. Etenkin pidin Batman-hahmosta.

65. 3 Days to Kill (2014) **½
Kovasti yritettiin tehdä Kevin Costnerista toimintatähdeä kuten Liam Neesonista Takenissa, mutta tällä kertaa Luc Besson ja kumppanit epäonnistuivat kun eivät palkanneet parempaa ohjaajaa ja kirjoittaneet parempaa käsikirjoitusta. Aineksia olisi nimittäin ollut, mutta tosiaan McG:n ohjaus ja Bessonin kässäri kusivat. Siitäkin huolimatta tämän katseli kerran kohtuu vaivatta.

66. The Sacrament (2013) **
Ennalta arvattava found footage-leffa. Muotikuvaaja lähtee kahden Vice-toimittajaystävänsä kanssa tapaamaan siskoaan Eden Parish-kommuuniin jossakin päin Etelä-Amerikan viidakkoa tarkoituksena kuvata dokumentti ja tarkistaa että siskolla on kaikki hyvin. Perillä heitä odottaa kommuuniaan ylistävä joukko ihmisiä, joita johtaa Isäksi kutsuttu mies. Pian kommuunin todellinen tila alkaa kuitenkin valjeta. Vuoden 1978 joukkoitsemurha Jonestownissa on ollut inspiraation lähteenä, vähän liiaksikin. Minkäänlaista jännitystä ohjaaja Ti West ei ole tähän kyennyt rakentamaan vaan on alusta lähtien selvää mitä tässä tulee tapahtumaan. 70-luvulle sijoitettuna tämä olisi toiminut huomattavasti paremmin, nykyaikaan sijoitettuna tämä ei ollut oikein yhtään uskottava. Jonestownin uskonlahkosta on tehty useita dokumentteja jotka kannattaa katsella tämän sijaan.

67. The Monuments Men (2014) **½
Kiinnostava aihe, köyhä toteutus. George Clooneylle aihe tuntui olevan liiankin rakas jotta olisi voinut tehdä kiinnostavan elokuvan. Ei siis nähnyt metsää puilta ja niin edespäin. Tässähän seurattiin enimmäkseen iäkkäistä taideasiantuntijoista koostuvaa sotilasryhmää, joka etsii ja palauttaa natsien varastamia taideaarteita Toisen maailmansodan aikana. Clooney ohjasi ja osittain käsikirjoitti ja lisäksi esitti yhtä päärooleista Matt Damonin kanssa. Mukana myös Bill Murray, Cate Blanchett, John Goodman, Jean Dujardin, Hugh Bonneville ja Bob Balaban.

torstai 1. toukokuuta 2014

Katsotut elokuvat: Huhtikuu 2014

39. Miami Connection (1987) **
Tästä ei kannata katsoa oikeasti muuta kuin traileri:
Itse elokuva oli valitettavasti liian tylsä eikä jaksanut viihdyttää yhtä paljon kuin tuo mainio traileri. Eikä ollut niin huono että olisi ollut oikeasti hyvä. Musiikit olivat kylläkin helvetin hienot. Friends forever.

40. Grudge Match (Legendat kehässä) (2013) ***½
Yllättävän hyvä draamakomedia kunhan ei suuria odota. Huumori oli välillä turhankin lapsellista, mutta hyvien näyttelijäsuoritusten ja mukavan tunnelman takia jaksoi mukavasti katsella loppuun asti. Ja lopun matsi Sylvester Stallonen ja Robert De Niron välillä oli aikas hyvä.

41. Blue Jasmine (2013) ***
Jasmine oli hahmona erittäin vittumainen rikas ämmä, mutta Cate Blanchett onnistui tuomaan rooliin myös inhimillisyyttä mistä hänet aika syystäkin palkittiin Oscarilla. Woody Allen näyttää tässä jälleen ohjaajan taitonsa, mutta kyllähän tämä on selkeästi heikommasta päästä hänen uusimmista elokuvistaan, ainakin niistä mitä olen nähnyt.

42. Snowpiercer (2013) ****
Pieleen menneen ilmaston lämpenemisen estämiskokeilun seurauksena suurin osa ihmisistä on kuollut sukupuuttoon uuden jääkauden alettua. Viimeiset elossa olevat ihmiset ovat sulloutuneet Snowpiercer-nimellä tunnettuun erikoisjunaan, joka kiertää koko maapallon vuoden aikana. Juna on jaoteltu eri osiin, etupäässä ovat rikkaat loisijat ja takapäässä köyhät työläiset. Chris Evansin esittämä takapään matkustaja Curtis on nostattamassa kanssamatkustajansa kapinaan etupään matkustajia vastaan. Tykkäsin melkoisesti tästä eteläkorealaisleffasta, joka pohjautuu ranskalaissarjikseen. Saman ohjaajan The Hostista en tykännyt yhtään ja tässäkin oli muutamia heikkouksia, mutta selkeästi hyvän puolelle mentiin kuitenkin. Yhdysvalloissa elokuvasta meinattiin ensin julkaista saksittu versio, mutta ilmeisesti tulivat toisiin aatoksiin kun saivat vihaista palautetta, eli julkaisevat täyspitkän version tänä kesänä, tosin vain rajoitetusti. Etelä-Koreassa elokuva oli iso hitti jo viime elokuussa ja on kerännyt maailmanlaajuisesti jo 80 miljoonaa dollaria, mikä on aikamoisen hyvä tulos 39 miljoonaa dollaria maksaneelle elokuvalle.

43. Lone Survivor (2013) ***
Ihan katsomisen arvoinen sotaleffa. Paikoin yllättävänkin tylyä menoa.

44. Tom yum goong 2 (The Protector 2) (2013) *½
Lapsellista green screen/vaijeritoimintaa. Tony Jaa nousi vuonna 2003 kansainvälisesti tunnetuksi toimintatähdeksi Ong bakin myötä ja tuli tunnetuksi kuolemaa uhmaavista stunteista, jotka suoritti itse ilman vaijereita. Vuonna 2005 valmistunut Tom yum goong vahvisti miehen asemaa ja tulevaisuus näytti hienolta. Vuonna 2008 valmistuneen Ong bak 2:sen myötä alkoi kuitenkin jyrkkä alamäki kun Tonyn kerrottiin seonneen ja vetäytyneen munkkiluostariin. Itse leffakin oli aikamoista paskaa. Ilmeisesti Tony sai tarpeekseen näyttelemisestä, mutta hänen oli vielä palattava tekemään Ong bak 3 koska sopimus siihen velvoitti. Sen jälkeen vierähti kolme vuotta ennen kuin mies saatiin jälleen kameran eteen tähän Tom Yum Goongin jatko-osaan. Mies on väsyneen oloinen koko leffan ajan ja tekee kaikki stunttinsa vaijeriin kiinnitettynä ja vihreätä kangasta vasten. Tony siirtyikin tämän jälkeen tekemään kansainvälisiä leffoja, Dolph Lungrenin kanssa hän näyttelee peräti kahdessa toimintaleffassa, A Man Will Risessa ja Skin Tradessa, jotka saavat ensi-iltansa 2014 ja 2015. Vuonna 2015 Tony tullaan näkemään myös uran isoimmassa leffassa Fast & Furious 7 ja honkkaritoimintaleffassa SPL 2. Niiden jälkeen on tulossa myös The Raid-trilogian kolmas osa, jossa Tony näyttelee ilmeisesti pääpahista. Tämän leffan surkeudesta huolimatta Tonyn ura näyttäisi olevan jälleen nousussa ja ihan mielelläni häneltä kyllä hyvän leffan katsoisinkin. Tämän voi jättää suosiolla katsomatta sellaista odotellessa.

45. 47 Ronin (2013) **½
Kiva idea, mutta toteutus on aika heikko ja tylsä. Juoni oli turhan tyypillinen ja kiltti, tässä olisi kaivannut jotain Game of Thronesin kaltaista veristä, pervoa ja ennen kaikkea munakasta menoa eikä mitään PG-13-söpöilyä. Elokuvan traileri lupailee varsin kivaa fantasiaa ja samuraitoimintaa, mutta valitettavasti itse elokuva oli ihan muuta. Elokuvan piti valmistua alunperin jo vuonna 2011, mutta siihen tehtiin lisäkuvauksia ja 3D-tehosteet, joiden takia julkaisu siirtyi useaan otteeseen, kunnes ensi-ilta oli vuoden 2013 jouluna. Maailmanlaajuisesti elokuva keräsi kassatuloja 150 miljoonaa dollaria, mikä ei ole mikään hassumpi summa, mutta koska elokuvan tekeminen maksoi myöhästymisten takia noin 175-225 miljoonaa dollaria on se siis floppi.

46. Runner Runner (2013) *½
Olipas ponneton rikostrilleri. Jokaisessa elokuvassa pitäisi olla jonkinlainen konflikti, tässä sellaista ei tuntunut löytyvän millään, tai lähinnä ne konfliktit joita tässä oli eivät tuntuneet miltään. Näyttelijöiden ilmeet ja eleet olivat samaa luokkaa, täysin ponnetonta. Hieman kyllä pelottaa tuleva Batman vs. Superman-leffa, jossa Ben Affleck nähdään Batmanin roolissa, lopputulos voi nimittäin olla pahimmillaan tätä luokkaa. Toivottavasti mies saa edes jonkunlaista ilmaisua ulos itsestään siinä roolissa.

47. Man tam (Blind Detective) (2013) ***½
Johnnie To tekee usein vuoronperään kaupallisia romanttisia komediaelokuvia ja dramaattisempia festarielokuvia, tämä Blind Detective on jonkinasteinen välimuoto ollen romanttinen rikosdraamakomedia ja sitä on esitetty myös festareilla. Kiinalaisyleisöön elokuva ei iskenyt, sillä se floppasi teatterikierroksellaan. En itsekään hirveästi tykännyt elokuvan pöhkökomediakohtauksista, mutta niistä huolimatta pidin tästä kuitenkin aikas paljon. Andy Lau esittää sokeutunutta entistä poliisia, joka on ryhtynyt selvittelemään vanhoja selvittämättömiä rikoksia etsivänä. Avukseen hän saa Sammi Chengin esittämän naispoliisin, joka tahtoo selvittää mitä eräälle pikkutytölle tapahtui 90-luvulla tämän kadottua. Tutkimukset johdattavat toisiaan lähestyvän kaksikon sarjamurhaajan jäljille. Juoni on siis eräänlainen sekoitus Johnnien aiemmista Mad Detective ja Love on a Diet elokuvista.

48. American Hustle (2013) ****
Kuka huijaa ketä? Tiesin keitä tässä näyttelee, mutten tiennyt juonesta muuta kuin että jonkun moinen huijarileffa on kyseessä. Ja hyvä etten tiennyt juonesta mitään, sillä tämä toimii hienosti kun ei tiedä mitään mistä on kyse. Juoni selviää pikkuhiljaa, ensin esiteltiin hahmot. Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jennifer Lawrence ja Jeremy Renner ovat keskeisimmissä rooleissa. Heistä kaikki muut paitsi Renner saivat Oscar-ehdokkuudet rooleistaan, joiden lisäksi elokuva sai myös kuusi muuta ehdokkuutta, mm. paras elokuva, paras ohjaus ja paras alkuperäinen käsikirjoitus. Yhtään Oscar-palkintoa elokuva ei lopulta saanut, mutta Golden Globe-palkintoja se sai kolme, parhaan musikaalin tai komedian palkinnon sekä parhaan naispääosan ja naissivuosan palkinnot Amylle ja Jenniferille. Hyviä näyttelijäsuoritukset kyllä olivatkin, eikä ohjauskaan yhtään huonompaa ollut. Ihan nappileffa tämä ei kuitenkaan ollut, mutta eiköhän tämä tule jossain vaiheessa katseltua uudelleenkin.

49. Her (2013) *****
Ajatuksia herättävä romanttinen scifidraama. Joaquin Phoenixin esittämä yksinäinen rakkauskirjeiden kirjoittaja Theodore ostaa tekoälysovellusohjelman, johon rakastuu. Spike Jonzen ohjaama elokuva palkittiin yhdellä Oscar-palkinnolla parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta ja oli ehdolla myös neljässä muussa kategoriassa, mm. paras elokuva. Tekoäly Samanthan äänenä kuultiin alunperin Samantha Mortonin ääntä, mutta editointivaiheessa Jonze huomasi ettei se sopinutkaan elokuvan tunnelmaan ja lopulta ääneksi valikoitui Scarlett Johansson, joka tekeekin upeaa työtä pelkässä ääniroolissa. Mukana on myös monta muuta tunnettua näyttelijää, kuten Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde ja Chris Pratt. Sääli ettei tämä ollut mikään iso menestys teatterikierroksella, sillä juuri tälläisiä elokuvia pitäisi tehdä enemmän. Yksi syy siihen ettei tätä pistetty laajempaan levitykseen oli alastomuudessa ja kiroilussa, jota elokuva sisältää, ei nyt kovin runsaasti, mutta liian paljon ainakin jenkkiyleisölle. Vaikka inhoaisi romanttisia elokuvia niin suosittelen kyllä katsomaan tämän, sillä tässä on kyse paljon enemmän kuin pelkästä rakkaudesta. Tässä oli oikeastaan kyse siitä mitä on olla ihminen. Ja jos sekään ei kiinnosta niin voi vaikka ihailla elokuvan hienoa kuvausta, tulevaisuuden teknologiaa ja kaupunkinäkymiä.

50. RoboCop (2014) ***
Paljon parempi kuin mitä odotin, mutta siltikin aika laimeaksi jäi. Alkupuoli oli oikeastaan se kiinnostavin osuus, loppupuolella tuntui tekijöiltä loppuneen sanottava. José Padilha tunnetaan kantaaottavista Tropa de Elite-elokuvistaan, joilla nousi Brasiliassa isoon suosioon ja sai pestin ohjaamaan tämän. Valitettavasti elokuvan tuottaneen MGM:n ja Columbia Picturesin pomot päättivät että myös pikkukakaroiden on tämä nähtävä, joten Padilhan oli tehtävä PG-13-leffa. Lopputulos on liian kilttiä ja veretöntä robotoimintaa. Padilha on selvästi saanut kyllä muutoin aika vapaat kädet ja juuri sen takia tämä yllättävän hyvä olikin. Joel Kinnamania kävi vähän sääliksi, mies nimittäin osaa näytellä, mutta tässä hänen sijastaan olisi voinut olla melkein kuka tahansa. Gary Oldman, Michael Keaton ja Samuel L. Jackson vetivät ihan onnistuneet roolisuoritukset ja Jackie Earle Haley oli siinä rajoilla. Yhdysvalloissa elokuva, ei nyt ihan flopannut, mutta menestyi varsin kehnosti, loistava alkuperäisversio nimittäin keräsi miltei saman verran kassatuloja jo vuonna 1987. Maailmanlaajuisesti menestys on ollut huomattavasti parempi, kassatuloja kertyi yhteensä 241 miljoonaa dollaria. Jatko-osa saatetaan siis tehdä, mutta melko varmasti huomattavasti pienemmällä budjetilla.