keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Lento


Flight (Lento) (2012)
Ohjaus: Robert Zemeckis
Käsikirjoitus: John Gatins
Näyttelijät: Denzel Washington, Kelly Reilly, Don Cheadle, Bruce Greenwood, John Goodman, Nadine Velazquez, Tamara Tunie, Melissa Leo
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 17
Pisteet: ***
Lentäjäkapteeni Whip Whitaker (Denzel Washington) onnistuu pelastamaan suurimman osan matkustajista kääntäessään ällistyttävästi ohjaamansa matkustajakoneen ylösalaisin saadakseen sen vakautumaan ennen pakkolaskua pellolle. Whip tietää jonkun hajonneen koneessa ja uskoo olevansa taas pian ohjauspuikoissa kunhan kuntoutuu lievistä vammoistaan. Muutama matkustaja ja lentoemäntä saivat kuitenkin surmansa, joten kaikki pienetkin yksityiskohdat tutkitaan tarkkaan jotta saadaan selville miksi onnettomuus tapahtui. Media on jo valmis julistamaan Whipin sankariksi, mutta mies haluaa pysytellä medialta piilossa. Hänellä on siihen hyvä syy, sillä hän ei ole mikään mallikansalainen eikä sankari.
Robert Zemeckis tekee paluun näyteltyjen elokuvien pariin sitten vuoden 2000, jolloin ohjasi hienon Cast away – tuuliajolla elokuvan. Sen jälkeenhän Robert on ohjannut vain 3D-tekniikalla luotuja liiketunnistinanimaatioita, joita en ole edes jaksanut katsella. Cast away – tuuliajolla elokuvan tasolle ei tässä Lento elokuvassa päästä, vaan se jää lähinnä Denzel Washingtonin taidonnäytteeksi. Mies onkin roolistaan ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi, tosin pystin tulee luultavasti viemään joko Daniel Day-Lewis roolistaan elokuvassa Lincoln tai Bradley Cooper roolistaan elokuvassa Unelmien pelikirja. Parhaan miespääosan lisäksi elokuva on ehdolla myös parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen palkinnon saajaksi, mutta tulee siinäkin häviämään jollekin muulle ehdokkaalle, esim. Rakkaus tai Zero Dark Thirty elokuville.
Elokuva sai varsin hyvän vastaanoton Yhdysvalloissa, jossa se saapui teattereihin jo marraskuussa 2012 ja on kerännyt siellä kassatuloja lähes 100 miljoonaa dollaria. Täällä Suomessa elokuva saapuu teattereihin 8. helmikuuta 2013 ja tulee varmastikin menestymään myös ihan hyvin. Koko perheelle sopivaa viihdettä tekevä Zemeckis on hieman poikkeuksellisesti tehnyt tällä kertaa vain aikuiskatsojille sopivan draaman, jossa näytetään mm. huumeidenkäyttöä ja ollaan muutoinkin melkoisen synkissä tunnelmissa.

tiistai 29. tammikuuta 2013

Upside Down


Upside Down (2012)
Ohjaus: Juan Solanas
Käsikirjoitus: Juan Solanas
Näyttelijät: Jim Sturgess, Kirsten Dunst, Timothy Spall
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 16
Pisteet: ***

Rakkautta ylösalaisin.
Adam (Jim Sturgess) elää erikoisessa maailmassa, joka koostuu kahdesta vieräkkäisestä planeetasta, joilla on vastakkainen painovoima. Ylämaailmaksi kutsutulla planeetalla elävät rikkaat ihmiset ja Alamaailmaksi kutsutulla planeetalla taas köyhät. Adam asuu Alamaailmassa ja on kaiken lisäksi orpo. Lapsuudessaan hän kävi usein vuorilla, joista voi melkein koskettaa Ylämaailman vuoristoja. Hän rakastui Ylämaailmassa asuvaan Edeniin (Kirsten Dunst), jota tapaili salaa. He jäivät kuitenkin kiinni ja Adam luuli Edenin kuolleen, kunnes kymmenen vuotta myöhemmin näkee hänet televisiossa. Adam päättää mennä töihin TransWorldiin, joka hallitsee ainoana yrityksenä planeettojen välistä kontaktia ja jossa myös Eden työskentelee. Adam päättää uhmata fysiikan lakeja ollakseen jälleen rakkaansa kanssa.
Ihan ok scifidraama, josta jäi kuitenkin puuttumaan viimeinen silaus. Juonta olisi voitu vielä hioa vähän paremmaksi ja Jim Sturgessin kertojaääni oli aikamoisen ärsyttävä ja Kirsten Dunst jäi vähän liikaa seinäruusuksi. Fysiikan laieissakin olisi ollut vähän korjailemista. Budjetti oli noin 60 miljoonaa dollaria, joten tehosteisiin oltiin panostettu. Ne olivatkin pääosin aika toimivia. Kanadassa vuonna 2010 kuvattu elokuva on aika pitkälti ohjaaja Juan Solanasin tuotos, sillä mies on myös käsikirjoittanut elokuvan. Elokuva sai hieman poikkeavasti ensi-iltansa ensin Venäjän suunnalla elokuussa 2012 ja Yhdysvalloissa ensi-ilta on vasta maaliskuussa 2013. Suomen osalta teatteriestysajankohdat ovat vielä epäselviä, mahdollisesti tämä voi mennä myös suoraan videolevitykseen.

The Bay


The Bay (2012)
Ohjaus: Barry Levinson
Käsikirjoitus: Michael Wallach
Näyttelijät: Kristen Connolly, Christopher Denham, Kether Donohue
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 15
Pisteet:
Clarigen kaupungissa valmistaudutaan viettämään itsenäisyyspäivää heinäkuun 4. päivänä vuonna 2009. Tv-toimittajaharjoittelija Donna (Kether Donohue) on tekemässä uutisjuttua päivän tapahtumista, joista tulee kauhunsekaiset, sillä nopeasti leviävä epidemia tappaa suurimman osan kaupungin asukkaista. Kolme vuotta myöhemmin Donna yrittää saada totuuden julki päivän tapahtumista levittämällä eri lähteistä kootuista videoista kasattua dokumenttia.
Barry Levinson teki 80- ja 90-luvuilla melkoisen monta tunnettua leffaa (Pelon pyramidi, Hyvää huomenta, Vietnam, Sademies, Bugsy, Toys, Verkossa, Katuvarpuset ja Wag the dog – häntä heiluttaa koiraa). Vuonna 2001 valmistuneen Bandits – pankkirosvot elokuvan jälkeen Barry on ohjannut lähinnä heikosti menestyneitä komedioita. Joidenkin kriitikkojen mukaan tämä The Bay on miehen paras tuotos sitten 90-luvun menestysleffojen. No tietyllä tapaa onkin, mutta siltikin kyseessä on melkoisen heikko elokuva. Kyseessä on found footage-leffa The Blair Witch Projectin, Paranormal Activityn ja Cloverfieldin tavoin. Jotkut ovat kehuneet tätä lajityypin parhaimmistoon kuuluvaksi, mutta ovat kyllä täysin väärässä. Melkoisen keskinkertaista menoa alusta loppuun, eikä kauhusta ollut oikein tietoakaan. Eipä siis ihme ettei tätä ole oikein missään kunnolla pistetty levitykseen.

Hit and Run


Hit and Run (2012)
Ohjaus: David Palmer, Dax Shepard
Käsikirjoitus: Dax Shepard
Näyttelijät: Dax Shepard, Kristen Bell, Bradley Cooper, Tom Arnold, Michael Rosenbaum, Jess Rowland, Joy Bryant, Beau Bridges, Kristin Chenoweth
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 14
Pisteet: *
Nuoripari Charlie Bronson (Dax Shepard) ja Annie Bean (Kristen Bell) asuvat onnellisina pikkukylässä. Asiat mutkistuvat kun Annie saa työtarjouksen Los Angelesista, jonne pitäisi lähteä työhaastatteluun. Työ velvoittaisi Annieta muuttamaan Los Angelesiin, mutta Charlie ei voisi muuttaa mukana koska on todistajansuojeluohjelmassa. Charlie päättää kuitenkin lähteä viemään Annien Los Angelesiin. Peräänsä he saavat Annien ex-poikaystävä Gilin (Michael Rosenbaum) ja Charlieta valvovan poliisin (Tom Arnold). Pian selviää että Charlie oli ennen pakoautokuski ja että hänen entiset rikolliskumppanit (Bradley Cooper, Jess Rowland ja Joy Bryant) ovat heidän perässään.
Huono komedia, joka ei naurattanut juuri yhtään.

lauantai 26. tammikuuta 2013

Deadfall


Deadfall (2012)
Ohjaus: Stefan Ruzowitzky
Käsikirjoitus: Zach Dean
Näyttelijät: Eric Bana, Olivia Wilde, Charlie Hunnam, Sissy Spacek, Kris Kristofferson, Kate Mara, Treat Williams
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 13
Pisteet: ***½
Hyvä rikosdraamatrilleri talvisissa maisemissa.
Sisarukset Addison (Eric Bana) ja Liza (Olivia Wilde) ovat pakomatkalla ryöstettyään kasinon ja suuntaamassa Kanadan rajalle lumimyrskyssä. He ajavat kolarin, jonka seurauksena Addison joutuu ampumaan paikalle sattuvan poliisin. Päästäkseen pakoon he lähtevät eri suuntiin ja tarkoitus olisi tavata viimeistään Kanadan puolella. Poliisit keskittyvätkin Addisonin jahtaamiseen, samalla kun Liza lyöttäytyy myöskin lakia pakoilevan nyrkkeilijä Jayn (Charlie Hunnam) seuraan, joka on suuntaamassa rajalle viettämään kiitospäivää vanhempiensa (Kris Kristofferson ja Sissy Spacek) kanssa. Samaan aikaan paikallispoliisi Hannah (Kate Mara) pääsee Addisonin jäljille, vaikka hänen isänsä sheriffi Becker (Treat Williams) toivoisi tyttärensä pysyvän kotona hellan äärellä. Lopulta kaikki kokoontuvat kiitospäivän aterian äärelle verisissä merkeissä.
Laadukas elokuva kaikin puolin. Juoni on toimiva, hahmot kiinnostavia ja näyttelijäsuoritukset erinomaisia. Itävaltalaisohjaaja Stefan Ruzowitzky on aiemmin tehnyt elokuvia vain Euroopassa, jossa on saavuttanut suurta suosiota etenkin Itävallassa ja Saksassa. Tässä ensimmäisessä Yhdysvalloissa tehdyssä elokuvassaan hän on onnistunut melkoisen hienosti, mutta tuntui vielä opettelevan maan tavoille ja etsivän jollakin tapaa omaa tyyliään. En tosin ole miehen aiempia elokuvia nähnyt, joten en tiedä minkätyylisesti hän yleensä elokuviaan ohjaa. Mutta sellainen onnistunut eka Yhdysvaltoihin siirtymiselokuva on joka tapauksessa kyseessä. Seuraavaksi Stefanilta on tulossa Bram Stokerin kirjoihin perustuva vampyyrikauhuelokuva The Last Voyage of the Demeter ja psykologinen trilleri Braincopy, eli tämä oli kaiketi hänelle sellainen koeleffa ennen kuin tekee isompibudjettisemman elokuvan Yhdysvalloissa.
Deadfall pistettiin vain rajoitettuun teatterilevitykseen Yhdysvalloissa, eikä ole kerännyt kassatuloja edes yli miljoonaa dollaria. Täällä Suomessa elokuva tullee suoraan videolevitykseen.