perjantai 25. marraskuuta 2011

1911 Revolution


Xinhai geming (1911 Revolution) (2011)
Ohjaus: Jackie Chan, Zhang Li
Käsikirjoitus: Wang Xingdong, Chen Baoguang
Näyttelijät: Jackie Chan, Winston Chao, Li Bingbing, Joan Chen, Jaycee Chan, Sun Chun
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 379
Pisteet: ***
Jackie Chanin sadantena elokuvana mainostettu 1911 Revolution valmistui Xinhai-vallankumouksen satavuotisjuhlan kunniaksi kertomaan vuoden 1911 vallankumouksesta ja Kiinan tasavallan syntymisestä vuonna 1912.
Maanpaossa elävä tohtori Sun Yat-sen (Winston Chao) valmistautuu pitämään puhetta Yhdysvalloissa, samaan aikaan kun Huang Xingin (Jackie Chan) johtamat vallankumoukselliset nousevat taistoon Qing-dynastiaa vastaan 27. huhtikuuta 1911. Vallankumoukselliset eivät kuitenkaan onnistu tavoitteessaan, eli saamaan kiinni Guangdongin ja Guangxin varakuningasta. He eivät kuitenkaan anna periksi ja Sun Yat-sen hoitaa oman osuutensa yrittämällä saada länsimaat lopettamaan Qing-hallinnon rahallisen tukemisen. Leskikeisarinna Longyu (Joan Chen) määrää sotilaskomentaja Yuan Shikain (Sun Chun) kukistamaan vallankumoukselliset, mutta tällä on omia poliittisia ja rahallisia tavoitteita, joiden seurauksena Qing-hallintoa vastustavat provinssit ehtivät liittoutua ja valitsevat maanpaosta palanneen Sun Yat-senin Kiinan tasavallan presidentiksi. Tavoitteena on luoda demokratia, mutta saadakseen ensin leskikeisarinnan luopumaan vallasta, on Sunin saatava Yuan Shikain tuki puolelleen. Tämä ei onnistu ilman uhrauksia.
1911 Revolution on tuotantoarvoiltaan todella hienoa katsottavaa. Kuvaus on kaunista, lavastukseen ja puvustukseen on panostettu, tehosteetkin ovat varsin kelvollisia ja useat näyttelijäsuoritukset erinomaisia. Silti elokuva on melkoisen epäonnistunut. Aiemmin vain kuvaajana toiminut Zhang Li ohjasi elokuvan yhdessä Jackie Chanin kanssa, mutta jotenkin heidän yhteystyönsä ei ole vain onnistunut. Vikaa löytyy myös käsikirjoituksesta, joka ei saa hahmoista oikein mitään kunnollista irti. Jackie Chan on roolissaan oikein hyvässä vedossa, mutta oli vaikea aidosti välittää hahmosta ja hänen tuskastaan taistelukentällä. Yhteen kohtaukseen oltiin väkisin lisätty kung fua, vain jotta Jackie voisi esitellä taitojaan tässäkin elokuvassa, vaikkei kyseessä mikään kung fu-leffa olekaan. Kyseessä on historiallinen sotadraama, tosin historiaosuus taitaa olla ainakin osin ihan fiktiota, tai lähinnä hahmojen tekemiset menevät vähän erilailla kuin oikeasti menivät. Winston Chao on myös hyvä Sun Yat-senin roolissa, mutta aivan kuten Jackien kohdalla, myöskään hänen hahmostaan ei aidosti pystynyt välittämään. Li Bingbing esitti Jackien rakastettua ja vallankumouksellisia auttanutta Xu Zonghania.
1911 Revolution on hyvä osoituus siitä, että Kiinassa pystytään tekemään huikean näköistä elokuvaa, mutta pahin ongelma on kunnon käsikirjoituksen ja toimivan ohjauksen puute lopullisessa elokuvassa. John Woo onnistui erinomaisesti Red Cliff-elokuvissaan, joten olisi todella hienoa nähdä myös Jackie Chanin onnistuvan luomaan yhtä onnistunut elokuva. Ehkäpä suunnitteilla oleva Armour of God 3 on sellainen. Tämä ei valitettavasti ollut onnistunut, mutta silti ihan katsomisen arvoinen elokuva. Lopputekstien aikana uskallettiin hieman arvostella Kiinan nykyhallintoa kertomalla, että vuoden 1912 jälkeen Kiinan kansa joutui demokratian sijaan sotilaallisen hallinnon sortamaksi.

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Cowboys & Aliens


Cowboys & Aliens (Extended) (2011)
Ohjaus: Jon Favreau
Käsikirjoitus: Robert Orci, Alex Kutzman, Damon Lindelof, Mark Fergus, Hawk Ostby
Näyttelijät: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, Sam Rockwell, Adam Beach, Clancy Brown, Paul Dano, Abigail Spencer, Keith Carradine, Walton Goggins, Noah Ringer
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 377
Pisteet: ***
Länkkärit vastaan alienit.
Vuosi 1873, jossakin Arizonan seuduilla. Mies (Daniel Craig) herää erämaasta vailla muistikuvia siitä kuka on ja miten ja miksi on erämaahan joutunut. Hänellä on vatsassaan melko iso haava ja vasemmassa ranteessaan outo metallinen kahle, joka ei lähde irti. Kolme miestä sattuu paikalle ja yrittää vangita hänet, mutta mies hakkaa ja ampuu nämä hengiltä. Hän ottaa miehiltä hevosen, vaatteet ja aseen ja ratsastaa lähimpään syrjäiseen kylään, Absolutioniin. Siellä pappi (Clancy Brown) hoitaa hänen haavansa, mutta mies joutuu samantien vaikeuksiin paikallisen vauraan karjankasvattajan pojan, Percyn (Paul Dano) kanssa. Paikallinen sheriffi Taggart (Keith Carradine) puolestaan tunnistaa miehen Jake Lonerganiksi, joka on etsintäkuulutettu useista rikoksista ja murhasta. Hän onnistuukin pidättämään Jaken oudon Ella nimisen naisen (Olivia Wilde) avustuksella, joka tuntuu tietävän jotain miehestä.
Juuri kun Jakea ja myöskin pidätettyä Percyä ollaan lähtemässä viemään isompaan kaupunkiin, saapuu Percyn isä, karjankasvattaja Woodrow Dolarhyde (Harrison Ford) paikalle vaatimaan poikansa vapauttamista ja Jaken luovuttamista hänelle. Jake on nimittäin pöllinyt kuulemma Dolarhyden kultarahoja aiemmilla ryöstöretkillään. Jake ei tietysti muista mitään moisesta. Väienselvittely keskeytyy, kun avaruusolioiden alukset hyökkäävät kylään ja sieppaavat sen asukkaita. Jake huomaa ranteessaan olevan metallikahleen olevan jonkinlainen avaruusolioiden ase, jolla pudottaakin yhden aluksista. Hengissä selvinneet kyläläiset muodostavat etsintäpartion seuraamaan aluksen mukana pudonnutta avaruusoliota, joka toivottavasti johdattaa heidät sinne missä vangiksi otettuja kyläläisiä pidetään. Dolarhyde johtaa ryhmää ja mukaan lähtevät myös Ella, pappi, saluunanomistaja ja lääkäri Doc (Sam Rockwell), sheriffi Taggartin pojanpoika Emmett (Noah Ringer), Dolarhyden luottomies ja intiaani Nat (Adam Beach) sekä tietysti myös Jake. Matkan varrella apua saadaan rosvojoukolta ja intiaaneilta.
Elokuvistaan Elf ja Iron Man tunnettu Jon Favreau on ohjannut ihan kivan scifilänkkärin, mutta mitään ihmeellisempää elokuva ei kuitenkaan tarjoa. Idea on mielenkiintoinen, lännenaikaan sijoittuva tarina mystisestä miehestä, joka taistelee avaruusolioita vastaan. Sarjakuvaa, johon elokuva perustuu, en ole lukenut, joten en tiedä kuinka tarkasti juoni ja hahmot seuraavat sarjakuvaa, mutta veikkaisin että muutoksia on tehty melkoisesti. Käsikirjoitusta oli tekemässä useita käsikirjoittajia, mikä ei koskaan lupaa hirveän hyvää kun on kyse Hollywood-elokuvista. Useimmitenhan silloin on kyse siitä, että joku tai jotkut on tehneet ensin käsikirjoituksen, jota joku tai jotkut muut ovat sitten korjailleet tuottajien, ohjaajan tai studion haluamaksi. Näin on ilmeisesti käynyt myös tämän elokuvan kanssa. Käsikirjoittaminen aloitettiin jo vuonna 1997, jo ennen kuin sarjakuvaa oltiin edes tehty valmiiksi. Käsikirjoitus on melko hapuileva, jossa keskitytään lähinnä näyttäviin poseerauksiin. Favreau on kuitenkin ohjannut elokuvan varsin perinteisen länkkärin näköiseksi ja oloiseksi, joten ihan pelkkää nättiä poseeraamista se ei siis onneksi ole.
Hahmoista ei kuitenkaan saatu hirveästi irti, etenkin päähenkilö Jake jää valjuksi, vaikkei Daniel Craigin näyttelemisestä mitään hirveän pahaa sanottavaa löydykään. Myöskään Harrison Fordin esittämästä hahmosta ei saada oikein mitään irti, paitsi melko turhia mörinöitä pikkukakaralle leiritulen ääressä. Olivia Wilde on melkoisen turha hahmo, jolle keksitään tehtävää sentään muutamaan kohtaukseen ja pieni yllärikin hahmolle, mutta muuten keskitytään lähinnä kuvaamaan hänen kauniita kasvoja tai vartaloa erilaisissa lännenajan vaatteissa. Nähdäänpä hänet myös ilman rihman kiertämääkin, tosin kiltisti rajattuna intiimeiltä alueilta. Sivurooleissa nähtävät Sam Rockwell, Adam Beach, Keith Carradine, Clancy Brown ja Paul Dano eivät myöskään hirveästi jaksaneet kiinnostaa hahmoina. Noah Ringerin esittämä pikkukakara oli kanssa aikamoisen turha ja ärsyttävä hahmo.
Cowboys & Aliens on ihan kertakatsomisen arvoinen elokuva, josta ei löydy kunnon lännenelokuvien taikaa, mutta lännenelokuvien tuntua kuitenkin sen verran että jaksoi katsella koko keston ajan. Avaruusoliot olivat myös ihan hyvä lisä perinteiseen lännenelokuvan kerrontaan. Katsoin extended-version, joka on noin parikymmentä minuuttia pidempi kuin elokuvateatteriversio ja sisältää aika runsaasti verta ja avaruusolioiden tappamista. Samalla tiellä olisivat voineet lisätä myös Olivia Wilden nakukohtauksesta paljastavamman version, mutta sellaista ei valitettavasti löytynyt.