lauantai 23. marraskuuta 2013

Nälkäpeli: Vihan liekit

153. The Hunger Games: Cathing Fire (Nälkäpeli: Vihan liekit) (2013)
Pisteet: ****
Nälkäpelin voittaneet Katnis Everdeen (Jennifer Lawrence) ja Peeta Mellark (Josh Hutcherson) joutuvat lähtemään vuotuiselle voittajakiertueelle, joka kiertää kaikki Panemin kaksitoista vyöhykettä. Katnisin alulle panema kapinamieli on alkanut levitä kaikkialla ja Presidentti Snow (Donald Sutherland) yrittää saada Katnisin ja Peetan pysymään aisoissa uhkailemalla heitä. Kun se ei tunnu onnistuvan, päättää Snow uuden Nälkäpeli-suunnittelija Plutarch Heavensbeen (Philip Seymour Hoffman) neuvomana järjestää Nälkäpelin 75-vuotisjuhlan kunniaksi erikoispelin, jossa kilpailee vain aiempien vuosien voittajia kustakin vyöhykkeeltä. Ja vain yksi voi selvitä hengissä.
Gary Rossin vuonna 2012 ohjaama Nälkäpeli oli heikkouksistaan huolimatta varsin pätevä nuorille tytöille suunnattu scifiseikkailu Nälkäpeli-kirjan pohjalta, joka keräsi maailmanlaajuisesti lähes 700 miljoonaa dollaria kassatuloja teatterikierroksellaan. Tätä jatko-osaa lähdettiin suuren menestyksen jälkeen tekemään melkoisella kiireellä ja kun lisäksi ohjaajakin vaihtui Frances Lawrenceksi, niin vähän epäilin että näinköhän lopputulos on kiireessä tehtyä paskaa. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, vaan lopputulos on yllättävänkin erinomainen. Heiluva kuvaus ja löysä editointi olivat ensimmäisen osan heikkouksia, joista ei tässä ole tietoakaan. Kuvaus on selkeää, editointi sujuvaa ja ylipäätään koko elokuvan tunnelma on tällä kertaa heti alusta lähtien toimivaa.
Francis Lawrence ohjaa näyttelijöitä selkeästi paremmin kuin Gary Ross ensimmäisessä osassa. Jennifer on ensimmäisen osan jälkeen ehtinyt ansaitusta voittaa Oscarin Unelmien pelikirjasta ja on tälläkin kertaa elokuvan keskeisin hahmo, johon teinitytöt voivat samaistua. Jenniferin lisäksi ensimmäisessä osassa näytelleistä mukana ovat myös Josh Hutcherson, Donald Sutherland, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Stanley Tucci, Toby Jones, Lenny Kravitz, Paula Malcomson ja Willow Shields. Uusia hahmoja esittävät Philip Seymour Hoffman, Sam Claflin, Jeffrey Wright, Amanda Plummer, Lynn Cohen ja lyhyen alastonkohtauksenkin tekevä Jena Malone.

Nälkäpeli: Vihan liekit sai Suomessa ensi-iltansa jo kaksi päivää ennen Yhdysvaltoja. Kävin katsomassa elokuvan 21. marraskuuta Lahdessa, jossa päiväesityksen yleisö oli pääasiassa nuoria naisia tai tyttöjä. Hyvin tuntuu siis kohdeyleisö löytäneen elokuvan. Kassatuloja elokuva keräsi jo muutamien päivien aikana yli 57 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti ja viikonloppuna yksistään Yhdysvalloissa elokuvan uskotaan keräävän noin 160-170 miljoonaa dollaria. Kokonaistulojen voisi siis veikata nousevan reilusti yli 700 miljoonan dollarin jos hyvin käy. Jatko-osia on joka tapauksessa tulossa vielä kaksi, Nälkäpeli-kirjasarjan viimeinen osa Matkijanärhi on nimittäin jaettu kahdeksi osaksi. Nälkäpeli: Matkijanärhi, Osa 1 saa ensi-iltansa 21. marraskuuta 2014 ja Nälkäpeli: Matkijanärhi, Osa 2 saa ensi-iltansa 20. marraskuuta 2015.

perjantai 22. marraskuuta 2013

Traileri: Sabotage

Arnold Schwarzeneggerin tähdittämästä Sabotagesta on julkaistu ensimmäinen traileri. Ensi-ilta on keväällä 2014.

lauantai 16. marraskuuta 2013

The World's End

145. The World's End (2013)
Pisteet: ***½
Reilut 20 vuotta sitten viisi opintonsa päättänyttä ystävystä yrittivät kiertää 12 pubia yhden illan aikana, mutteivat koskaan päässeet viimeiseen The World's End-pubiin. Porukan kingi Gary King (Simon Pegg) ei ole koskaan päässyt asian ylitse ja päättääkin koota porukan (Nick Frost, Paddy Considine, Martin Freeman ja Eddie Marsan) takaisin yhteen ja viedä pubikierroksen päätökseen lapsuuden maisemissaan, eikä mikään voi estää häntä, vai voiko?
The World's End on kolmas osa Edgar Wrightin Cornetto-trilogialle, jonka muita osia ovat Shaun of the Dead ja Hot Fuzz. Elokuvia yhdistää Cornetto-jäätelö, jonka eri makuja näkyy jokaisessa elokuvassa. Mistään virallisesta trilogiasta ei ole kyse, vaan lähinnä sisäpiirivitsistä. Ei siis tarvitse katsella noita muita osia ennen tätä. Ihan viihdyttävän komedian Wright ja kumppanukset ovat jälleen saaneet aikaiseksi, mukana on siis aika iso liuta juurikin Shaun of the Deadissä ja Hot Fuzzissa näkyneitä näyttelijöitä. Shaun of the Dead on selkeästi trilogian paras osa, tämä jäi hivenen Hot Fuzzia huonommaksi. Tappelukohtauksiin oltiin panostettu, mutta jotenkin ne tuntuivat liian koreografioiduilta. Ja kun kännijutut ja baarisekoilutkaan ei kiinnosta, niin ei tämä oikein minulle sopiva leffa ollut, mutta löytyi tästä siltikin kiinnostava juonikuvio, jota en kuitenkaan rupea paljastamaan, muuten menee katselunautinto pilalle jos tämän aikoo katsella.

Suomessa tätä ei ensin meinattu teattereissa edes esittää kun ei ole hirveän hyvin maailmalla menestynyt. Kassatuloja on maailmanlaajuisesti kertynyt 46 miljoonaa dollaria, budjetti oli noin 20 miljoonaa dollaria, joten ei nyt mikään floppi kuitenkaan. Tosin budjetiksi on sanottu myös 40 miljoonaa dollaria joissakin lähteissä, joten tiedäpä tuota. Edgar Wright on seuraavaksi ohjaamassa Marvelin sarjakuviin perustuvan Ant-Manin, josta tuleekin hänen isoin leffansa tähän mennessä. Nähtäväksi jää tullaanko siinäkin näkemään Pegg, Frost ja kumppanukset joissakin rooleissa.

Thor: The Dark World

144. Thor: The Dark World (2013)
Pisteet: ****
Jane Foster (Natalie Portman) odottaa poikaystävänsä Thorin (Chris Hemsworth) vierailevan luonaan, edellisestä tapaamisesta kun on jo kaksi vuotta aikaa. Ukkosen jumalalla on kuitenkin kiireitä palauttaessaan Kosmosta järjestykseen. Kun Jane löytää sattumalta tuhansia vuosia sitten piilotetun aseen nimeltä Aether ja joutuu sen valtaamaksi, päättää Thor vihdoin vierailla hänen luonaan ja vie hänet kotiplaneetalleen tutkittavaksi. Toisaalla tuhansia vuosia uinunut kostonhimoinen Malekith (Christopher Eccleston) herää unestaan aistiessaan Aetherin löytyneen ja lähtee kohti Asgardia aikeenaan saada Aether käsiinsä ja hallita maailmankaikkeutta sen avulla. Asgardin vankityrmässä viruva Loki (Tom Hiddleston) puolestaan joutuu valitsemaan puolensa Malekithin hyökätessä.
Selkeää parannusta aiempaan Thor-elokuvaan verrattuna, mutta vielä kaukana The Avengersin loistokkuudesta. Sopranosin ja Game of Thrones -tv-sarjojen jaksoja ohjannut Alan Taylor palkattiin ohjaajan pallille ja mies onkin tuonut mukaan hitusen Game of Thronesin tunnelmaa. Etenkin huumoripuoleen oltiin panostettu, tosin joitain se ei varmastikaan miellytä, mutta minulle huumori ainakin iski mukavasti tässä. Tai lähinnä pidin siitä että tässä oikeastaan pilailtiin Marvel-leffojen ja sarjakuvien kustannuksella. Juonikuvio jätettiin tarkoituksella todella löyhäksi, kannattaakin seurata tarkemmin Lokin kohtauksia kuin Malekithin. Thor kuvataan melkoisen hölmönä pullistelijana, jota Loki manipuloi vaivatta ja siitä saatiin tietysti lisähuumoria.

Seuraava Marvel-leffa tulee olemaan Captain America: The Winter Soldier, joka on tunnelmaltaan täysin erilainen kuin tämä, synkkä ja vakava poliittinen toimintatrilleri. Se saapuu teattereihin alkuvuodesta 2014. Elokuussa 2014 on vuorossa jälleen scifiä, fantasiaa, seikkailua ja komediaa kun teattereihin saapuu Guardians of the Galaxy, josta tässä nähtiin jo pientä esimakua lopputekstien aikana näytetyssä lisäkohtauksessa. Keväällä 2015 teattereihin saapuu The Avengers: Age of Ultron, jossa Iron Man, Thor, Kapteeni Amerikka, Hulk ja kumppanukset lyöttäytyvät jälleen yhteen taistellakseen Ultronia vastaan. Niitä odotellessa voi seurata myös tv-sarja Agents of S.H.I.E.L.D.:iä, jossa nähdään välillä myös elokuvista tuttuja hahmoja, kuten Nick Fury ja Maria Hill, eikä tietysti pidä unohtaa agentti Coulsonia, joka on sarjassa pääosassa.

torstai 14. marraskuuta 2013

lauantai 9. marraskuuta 2013

Millerit

143. We're the Millers (Millerit) (Extended-versio) (2013)
Pisteet: ***
Kannabista myyvän Davidin (Jason Sudeikis) rahat ja kamat pöllitään ja hän jää velkaa diilerilleen Bradille (Ed Helms), joka keksii sopivan tavan kuitata velat. Davidin on kuljetettava huumelasti Meksikosta takaisin maahan. Päästäkseen huomaamattomasti rajan yli David palkkaa naapurissa asuvan strippari Rosen (Jennifer Aniston) esittämään vaimoaan, kodittoman teinityttö Caseyn (Emma Roberts) esittämään tytärtään ja naapurissa myöskin asuvan höhlän Kennyn (Will Poulter) esittämään poikaansa. Mikäpä voisi mennä pieleen? No kaikki.

Ihan kiva komedia. Valitettavasti loppupuoli ei toiminut niin hyvin kuin alku ja juoni meni turhan tutun kaavan mukaisesti. Meno oli myös liian kilttiä. Näyttelijäsuoritukset olivat aikas hyviä, minkä takia tämän aikamoisen vaivattomasti katselikin alusta loppuun. Jennifer Aniston strippasi useammassakin kohtauksessa ja paljasteli tässä pidennetyssä extended-versiossa ilmeisesti hieman enemmän kuin teatteriversiossa. Kassatuloja noin 37 miljoonaa dollaria maksanut elokuva on kerännyt maailmanlaajuisesti jo noin 264 miljoonaa dollaria, joten luultavasti jatkoakin on luvassa.