tiistai 31. tammikuuta 2012

A Dangerous Method


A Dangerous Method (2011)
Ohjaus: David Cronenberg
Käsikirjoitus: Christopher Hampton
Näyttelijät: Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen, Vincent Cassel, Sarah Gadon
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 38
Pisteet: ***
Ihan mielenkiintoinen historiallinen draama David Cronenbergilta, mutta sisällöltään turhan ontto.
Sabina Spielrein (Keira Knightley) toimitetaan Burghölzlin mielisairaalaan Sveitsiin, jossa tunnettu psykiatri Carl Gustav Jung (Michael Fassbender) ottaa hänet potilaakseen. Sabina paljastaa tuntevansa himon tunnetta silloin kun hänen isänsä lyö häntä tai joutuu jotenkin nolatuksi julkisesti. Jung päätyy ottamaan asian tiimoilta yhteyttä neurologi Sigmund Freudiin (Viggo Mortensen), jonka kanssa ystävystyy. Freud lähettää potilaansa Otto Grossin (Vincent Cassel) Jungin potilaaksi ja tämä kehottaa Jungia antamaan himoillensa vallan Sabinan kanssa, sillä tämä osoittaa haluavansa ryhtyä seksisuhteeseen. Naimisissa oleva Jung alkaa kuitenkin katua suhdetta, muttei mahda mitään tunteilleen. Samalla nämä kolme toisiinsa ystävyyden, himon ja rakkaudenkin kautta sidotut ihmiset kehittävät psykoanalyysina tunnetun psykoterapiamenetelmän.
Väkivaltaa käsittelevien A History of Violencen ja Eastern Promisesin jälkeen David Cronenberg päätyi ohjaamaan historiallisen draamaelokuvan psykoanalyysin synnystä. Käsikirjoitus pohjautuu Christopher Hamptonin näytelmään The Talking Cure, joka taas pohjautuu John Kerrin vuonna 1993 kirjoittamaan kirjaan A Most Dangerous Method: the story of Jung, Freud, and Sabina Spielrein. Elokuva on ihan mielenkiintoista katsottavaa etenkin näyttelijäsuoritusten ansiosta, mutta sisältö jäi kyllä melko tyhjänpäiväiseksi. Elokuva olisi kaivannut myös enemmän seksiä, sillä siitä oli kuitenkin lopulta kyse. Keira Knightley esitteli kyllä hieman paljaita rintojaan, mutta muutoin oltiin turhan siveitä.
Michael Fassbender ja Keira Knightley olivat rooleissaan hyviä, Keiran paljasteluja olisin tosiaan katsellut mielellään lisääkin. Viggo Mortensen jäi Freudin roolissa aika sivuhahmoksi, mutta oli kyllä hyvä hänkin roolissaan. Alunperin Christian Balen oli tarkoitus näytellä Jungia ja Christoph Waltzin Freudia. Hampton kirjoitti alunperin käsikirjoituksen nimellä Sabina, jossa piti näytellä Julia Robertsin, mutta kun sitä ei tehty, hän päätyi lopulta muuttamaan sen näytelmäksi ja sitten vielä takaisin tämän elokuvan käsikirjoitukseksi.

maanantai 30. tammikuuta 2012

Eat Pray Love – omaa tietä etsimässä


Eat Pray Love (Eat Pray Love – omaa tietä etsimässä) (2010)
Ohjaus: Ryan Murphy
Käsikirjoitus: Ryan Murphy, Jennifer Salt
Näyttelijät: Julia Roberts, Javier Bardem, Richard Jenkins, Billy Crudup, James Franco, Viola Davis, Tuva Novotny, Luca Argentero, Giuseppe Gandini, Rushita Singh, Hadi Subiyanto
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 37
Pisteet: ***
Matkailuartikkeleita työkseen kirjoittava Elizabeth (Julia Roberts) päättää erota miehestään Stephenistä (Billy Crudup), koska tajuaa ettei heidän liitto tule koskaan toimimaan. Hän seurustelee hetken myös nuoren teatterinäyttelijä Davidin (James Franco) kanssa, mutta tajuaa kuitenkin pian, että hänen on erkaannuttava kaikesta tutusta ja lähdettävä etsimään itseään. Italiasta Elizabeth löytää ruuan sekä uusia ystäviä, kuten ruotsalaisen Sofin (Tuva Novotny) ja italialaisen Giovannin (Luca Argentero). Intiassa Elizabeth ymmärtää rukoilemisen voiman ja saa lisää ystäviä, kuten teksasilaisen Richardin (Richard Jenkins). Ja lopulta Balissa Elizabeth törmää rakkauteen auttaessaan paikallista poppamiesta. Mutta onko hän valmis jälleen rakastamaan?
Alku oli tyypillistä parisuhdepaskaa, mutta tarinan siirtyessä Italiaan alkoi elokuva toimimaan jo huomattavasti paremmin. Varsinkin syöntikohtaukset olivat kivan lämpöisesti kuvattuja. Tykkään kovasti Tuva Novotnysta ja oli hienoa nähdä hänet tässä sivuroolissa. Siirtymäkohtaus Intiaan oli myös todella hieno, hyvää editointia ja huikea tunnelman vaihto siinä. Romanttisena draama Eat Pray Love on kuitenkin melko köyhä tekele. Julian ja Javier Bardemin väliset kohtaukset lopussa olivat ihan kivoja, mutta ei niistä mitään elämää suurempaa rakkautta hehkunut.
Elokuva perustuu Elizabeth Gilbertin omasta elämästään kirjoittamaan kirjaan, joka oli suuri menestys ilmestyttyään. Ryan Murphyn ohjaama elokuva on heikkouksistaan huolimatta ihan siedettävää katsottavaa ja sisältää tosiaan todella hyviä hetkiä, jotka nostavat kokonaispisteitä hieman normaalia korkeammaksi.

sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Take Shelter


Take Shelter (2011)
Ohjaus: Jeff Nichols
Käsikirjoitus: Jeff Nichols
Näyttelijät: Michael Shannon, Jessica Chastain, Tova Stewart, Shea Whigham, Katy Mixon
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 36
Pisteet: ****
Psykologinen draamatrilleri miehestä, joka alkaa nähdä todentuntuisia enneunia tulossa olevasta myrskystä ja alkaa varautua siihen parantelemalla maanalaista myrskysuojaa.
Curtis (Michael Shannon) elelee vaimonsa Samanthan (Jessica Chastain) ja kuuromykän tyttärensä Hannahin (Tova Stewart) kanssa onnellisesti Ohiossa, mutta onni alkaa rakoilla kun Curtis alkaa nähdä todentuntuisia unia isosta myrskystä ja siihen liittyvistä tapahtumista. Yhdessä unessa perheen koira puree Curtisia pahasti käteen ja toisessa joukko hulluiksi tulleita ihmisiä hyökkää auton kimppuun, jossa Curtis on Hannahin kanssa. Ensin Curtis hakee apua lääkäriltä ja epäilee olevansa tulossa hulluksi, kuten äitinsä, jolla diagnisoitiin skitsofrenia kolmekymppisenä. Unet eivät kuitenkaan jätä Curtisia rauhaan ja tämä alkaakin parannella takapihalla olevaa myskysuojaa, joka on ollut pitkään poissa käytöstä. Mutta onko myrsky todella tulossa, vai onko Curtis hullu, kuten heidän naapurit ja tuttavat alkavat uskomaan?
Vaikka elokuva sisältääkin useita myrskykohtauksia, ei se kuitenkaan suinkaan kerro myrskystä selviytymisestä, vaan ihmisen mielenterveydestä. Jeff Nichols on ohjannut ja käsikirjoittanut mielenkiintoisen elokuvan, joka pitää kivasti otteessaan. Siinä oli hetkiä, jolloin se oli vähällä lipsahtaa tylsyyden ja hölmöyden puolelle, mutta hyvien näyttelijäsuoritusten ansiosta näin ei kuitenkaan käynyt. Michael Shannon vetäisee hienon roolisuorituksen Curtisin roolissa, joka tiedostaa tilanteen hulluuden, mutta ottaa silti varman päälle ja rakentaa myrskysuojaa pahimman varalle. Jessica Chastain ja Tova Stewart ovat myös rooleissaan loistokkaita. Shea Whigham esittää myös hyvin Curtisin työkaveri Dewartia.
Miljoonan dollarin budjetilla, eli todella halvalla, tehty elokuva sisältää muutamia erikoistehosteita, kuten lintuparven ja useita kaukana näkyviä myskypilviä. Kuvakulmat ovat tarkoituksella sellaisia, ettei niissä näy hirveästi mitään. Eikä tässä mitään yksityiskohtaisia myrskytuhoja jäänyt kyllä kaipaamaan, sillä tässä oli tosiaan kyse juurikin Curtisista ja siitä miten hän selviytyy perheensä kanssa tilanteesta, mikäli hän on oikeasti tulossa hulluksi. Tunnelma oli pahaenteinen ja lopussa oli hieno kohtaus, jossa Curtis räjähti oikein kunnolla saatuaan tarpeeksi. Ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva jo pelkästään näyttelijäsuoritusten takia.

lauantai 28. tammikuuta 2012

Twilight – Aamunkoi: Osa 1


The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1 (Twilight – Aamunkoi: Osa 1) (2011)
Ohjaus: Bill Condon
Käsikirjoitus: Melissa Rosenberg
Näyttelijät: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Ashley Greene, Billy Burke, Gil Birmingham, Christian Serratos, Booboo Stewart, Chaske Spencer, Nikki Reed, Elizabeth Reaser, Peter Facinelli, Kellan Lutz, Anna Kendrick, Mía Maestro, Maggie Grace, Sarah Clarke
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 35
Pisteet: **½
Hieman parempi kuin edellinen osa.
Bella Swan (Kristen Stewart) on menossa naimisiin vampyyrirakkaansa Edward Cullenin (Robert Pattinson) kanssa. Häihin kutsutaan kummankin sukulaiset ja ystävät, kuten myös Bellaa rakastava ihmissusipoika Jacob (Taylor Lautner), joka on ollut kadoksissa siitä lähtien kun hääkutsun sai. Häät sujuvat onnistuneesta ja Jacobkin ilmestyy paikalle onnittelemaan tuoretta hääparia. Häämatkalla Edward puhkaisee Bellan immenkalvon onnistuneesti ja pian Bella onkin yllättäen raskaana, mutta eihän vampyyrien pitäisi pystyä lisääntymään ihmisten kanssa. Raskaus etenee myös pikavauhtia, joten on selvää, että jotain on pahasti vialla. He palaavat kotimaisemiin, jossa paljastavat asian myös Jacobille. Tämä joutuu päättämään liittyykö vauvan tappamista suunnitteleviin ihmissusiin, vaiko suojelee Edwardin kanssa Bellaa ja vauvaa kuolemaan asti.
Pississaaga Twilight on päässyt jo toiseksi viimeiseen osaan, jossa Bellan, Edwardin ja Jacobin kolmiodraama alkaa olemaan jo takana ja tällä kertaa vatvotaan pari tuntia raskaaksi tulemista ja sen seurauksia. Bella riutuu, koska vatsassa ei ole mikään normaali vaavi, vaan jotakin paljon pelottavampaa. Nopeaa vauhtia kehittyvä ihmisen ja vampyyrin sekoitus, josta on vaikea sanoa onko se hyvä vai paha. Ohjaaja Bill Condon on saanut asetelmasta irti suhteellisen kiinnostavan elokuvan, jonka jaksoi ainakin kerran katsella läpi. Näyttelijäsuorituksiinkin hän on saanut hieman parannusta edelliseen osaan nähden, vaikka yhtä hölmöiltä kaikki meikkauksien alla näyttävätkin.
Rahaa elokuvan tekemiseen on hassattu yli 100 miljoonaa dollaria ja takaisin sitä on tullut maailmanlaajuisesti jo 700 miljoonaa dollaria. Melkoinen menestys siis kyseessä. Teinitytöt ympäri maailmaa palvovat Edwardia ja Jacobia pikkupöksyt märkinä ja saattaapa jokunen nähdä märkiä unia Bellastakin. No, eipä siinä mitään, kunhan eivät tosissaan tahdo vampyyrien ja ihmmisusupoikien kanssa naimisiin. Tämän osan kiinnostavinta antia olivat ihmissusikohtaukset, Bellan raskaus, Condonin ohjaus ja suht kiinnostava kuvaus ja editointi.
Saaga saadaan päätökseen seuraavassa osassa, joka tulee ensi-iltaan marraskuussa 2012. Ei mitään hajua mitä siinä tulee tapahtumaan, sillä en ole kirjoihin mitenkään perehtynyt. Siinä mielessä nämä Twilightit ovatkin olleet kiinnostavia, ettei niiden juonikuviot ole olleet minkään tyypillisen kaavan mukaisia, vaan lähinnä niissä ollaan vatvottu samaa asiaa osasta toiseen.