maanantai 30. kesäkuuta 2014

Katsotut elokuvat: Kesäkuu 2014

68. Gojira vs. Biorante (Godzilla vs. Biollante (Godzilla kohtaa Biollanten) (1989) ***
Osittain turhan tylsä, osittain oikein mainio. Ei huonoimpia Godzilloita, mutta kuitenkin sinne heikompien joukkoon kuuluu. Etenkin Biollante oli hirviönä varsin paska, jättimäinen ruusu. Musiikit olivat hienot.

69. Gojira vs. Kingu Gidorâ (Godzilla vs. King-Ghidora) (1991) ****
Tämä on ollut oma suosikkini Godzilla-leffoista. Edellisestä katselukerrasta on jo monta vuotta ja nyt katsottuna osoittautui hitusen heikommaksi kuin mitä muistelin, mutta edelleen varsin mainio leffa kyseessä. Sanoisin tällä hetkellä tykkääväni hitusen enemmän uudesta jenkkien Godzillasta (2014), mutta täytyypä katsella näitä japsiversioita lisää 90-luvulta josko niistä löytyisi vielä joku uusi suosikki, on nimittäin vielä monta kokonaan näkemättä. Myös vuoden 1984 Godzilla täytyisi katsella uudestaan, siitäkin muistelen tykänneeni kovasti. Vuoden 1954 ensimmäinen Godzilla oli jokunen aika sitten katsottuna pieni pettymys, mutta voisi sillekin antaa vielä uuden mahdollisuuden. Mutta tätä suosittelen kyllä ehdottomasti jos ei ole nähnyt vielä näitä japaniversioita laisinkaan. Melkoisen hillitön sekoitus aikamatkustelua, androidi-toimintaa Tetsuo – The Iron Manin ja Tetsuo II: Body Hammerin tyylisesti ja tietysti jättihirvöitä tuhoamassa Japania. Musiikit on aivan mahtavat.

70. 300: Rise of an Empire (300: Imperiumin nousu) (2014) ***
Ihan katsomisen arvoista fantasiatoimintaa, kunhan muistaa jättää aivonsa narikkaan. Etenkin nautin Eva Greenin roolisuorituksesta Artemisiana, jota voidaan pitää elokuvan pääpahiksena. Aiemmasta osasta tuttu pääpahis Xerxes (roolissa jälleen Rodrigo Santoro) jäi tässä hyvin pieneen sivurooliin ja lähinnä tässä keskityttiin seuraamaan Sullivan Stapletonin esittämän kreikkalaiskomentaja Themistoclesin ja Artemisian välisiä laivastotaisteluita Kreikan rannikolla. Mukana oli toki myös aiemmasta osasta tuttu Spartan kuningatar Gorgo, jota esitti jälleen Lena Headey, mutta hänkin jäi vain sivuhahmoksi. Oikeastaan harmi että Eva Green tekee yhden uransa parhaimmista näyttelijäsuorituksista tälläisessä varsin nopeasti unohdettavassa leffassa. Esittelee jälleen mukavasti myös alastonta vartaloaan. 300 elokuvasarjalle ollaan suunnitelemassa vielä kolmattakin osaa, luultavasti siinä nähdään Xerxes isommassa roolissa pääpahiksena.

71. Gojira vs. Mosura (Godzilla and Mothra: The Battle for Earth) (1992) ***
Mothran hidastetut kohtaukset olivat upean taiteellisia, mutta muutoin tämä edusti kyllä heikompia Godzilla-leffoja. Liian tylsä ja hirviöt muovisia. Alun Indiana Jones-kohtaukset olivat lähinnä noloja. Kaikesta huolimatta ihan viihdyttävääkin katseltavaa.

72. The Raid 2: Berandal (Serbuan maut 2: Berandal/The Raid 2: Retaliation) (2014) ****
Nolottaa edelleen niiden puolesta jotka kehuivat The Raidia yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmista toimintaleffoista. Suosittelen heitä katsomaan niitä todellisia mestariteoksia, kuten Police Story, The Killer, Hard Boiled, jne. Mutta sitten asiaan, elikkä tämä kakkososa on kaikilta osin parempi kuin ykkönen, toimintaa on enempi, se on parempaa, nyt mukana on myös kunnon loppumatsi ja juontakin on mietitty enemmän kuin viisi minuuttia. Edelleenkään tämä ei ole mikään yllämainittujen veroinen mestariteos, mutta hyvä osoitus siitä että ohjaaja Gareth Evans voi vielä joku päivä sellaisen tehdä. Mies on ainakin itse näitä mestariteoksia katsellut. Näkyi nimittäin runsaasti vaikutteita niistä. Kuvaustyyliä Evans on hakenut myös uudemmista leffoista, esim. Old Boy on ollut iso vaikuttaja. Liekö katsonut myös Johnnie To'n ohjaamia leffoja, vähän samanlaista taiteellista tyylittelyä oli tällä kertaa nimittäin Evans tuonut mukaan mikä puuttui ykkösestä. Tuntuu kuitenkin vielä siltä että Evansin oma tyyli on vielä kateissa, toivottavasti löytää sen viimeistään The Raid-trilogian kolmososan jälkeen. Tuskinpa nimittäin vielä kolmososassa sitä täysin löytää. Pituutta tällä oli hitusen liikaa, kaksi ja puoli tuntia. Selkeä parannus tämä oli ykköseen nähden ja nyt onkin mukavampi odotella trilogian viimeistä osaa kun voi siltä odottaa vähintään samaa tai jopa vielä parempaa. Ja vaikkei nämä mestariteoksia ole, niin ovathan nämä The Raidit juuri tällä hetkellä parasta toimintaa mitä viime vuosina on tullut. Harmittavasti kilpailu sillä saralla on hyvin vähäistä mikä selittänee näihin kohdistuvan yltiömäisen hehkutuksen. Verisyyden osalta tämä oli todella tiukkaa katsottavaa mistä voisi puolikkaan tähden jopa lisätä pisteisiin, mutta menköön nyt pisteet noin ensimmäisellä katselukerralla.

73. Jodorowsky's Dune (2013) ****
Dokumentti Alejandro Jodorowskyn Dunesta, elokuvasta jota ei koskaan tehty. Jodorowskyn oli tarkoitus ohjata elokuva 70-luvun puolen välin tienoilla ja se olisi todennäköisesti mullistanut elokuvateollisuutta vähintäänkin yhtä suuresti kuin Star Wars muutamaa vuotta myöhemmin, ainakin tehosteiden saralla. Jodorowskyn Dune ei kuitenkaan koskaan edennyt tuotantoon koska se oli liian massiivinen, outo ja aikaansa edellä. Elokuva olisi myös kielletty lapsilta, joten Star Warsin kaltaista suosiota se ei olisi koskaan voinut saavuttaa. Se on kuitenkin vaikuttanut suuresti myöhemmin valmistuneisiin elokuviin, kuten juurikin Star Warsiin, Alieniin, Blade Runneriin, jne. Esim. Dan O'Bannon ja H.R. Giger olivat ensin mukana suunnittelemassa Dunea ennen kuin loivat Alienin. Ilman valmistumatonta Dunea ei siis olisi Alienia. Tässä dokumentissa Jodorowsky muistelee Dunen tekemistä yhdessä lukuisten muiden projektin parissa työskelleiden kanssa ja äänessä on myös useita muita elokuvamaailman kasvoja, kuten Nicolas Winding Refn ja Richard Stanley. Kiehtova dokumentti.

1 kommentti:

  1. 300 Rise of an empire on hyvä antiikki elokuva. Mielestäni parempi kuin Troija, Immortals, titans elokuvat (wrath of, clash of) ja jopa parempi kuin Spartacus sarja. Sullivan Stapleton on hyvä sympaattisena Themistoklesina ja Lena Headey on ihastuttavan herttainen kuningatar Gorgo. Eva Green on hyvä konna, persialaisten liittolainen Artemisia. Elokuva on yllättävän hauska.
    Tämä ja 300 ovat lempi antiikki elokuviani.

    VastaaPoista