lauantai 23. marraskuuta 2013

Nälkäpeli: Vihan liekit

153. The Hunger Games: Cathing Fire (Nälkäpeli: Vihan liekit) (2013)
Pisteet: ****
Nälkäpelin voittaneet Katnis Everdeen (Jennifer Lawrence) ja Peeta Mellark (Josh Hutcherson) joutuvat lähtemään vuotuiselle voittajakiertueelle, joka kiertää kaikki Panemin kaksitoista vyöhykettä. Katnisin alulle panema kapinamieli on alkanut levitä kaikkialla ja Presidentti Snow (Donald Sutherland) yrittää saada Katnisin ja Peetan pysymään aisoissa uhkailemalla heitä. Kun se ei tunnu onnistuvan, päättää Snow uuden Nälkäpeli-suunnittelija Plutarch Heavensbeen (Philip Seymour Hoffman) neuvomana järjestää Nälkäpelin 75-vuotisjuhlan kunniaksi erikoispelin, jossa kilpailee vain aiempien vuosien voittajia kustakin vyöhykkeeltä. Ja vain yksi voi selvitä hengissä.
Gary Rossin vuonna 2012 ohjaama Nälkäpeli oli heikkouksistaan huolimatta varsin pätevä nuorille tytöille suunnattu scifiseikkailu Nälkäpeli-kirjan pohjalta, joka keräsi maailmanlaajuisesti lähes 700 miljoonaa dollaria kassatuloja teatterikierroksellaan. Tätä jatko-osaa lähdettiin suuren menestyksen jälkeen tekemään melkoisella kiireellä ja kun lisäksi ohjaajakin vaihtui Frances Lawrenceksi, niin vähän epäilin että näinköhän lopputulos on kiireessä tehtyä paskaa. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, vaan lopputulos on yllättävänkin erinomainen. Heiluva kuvaus ja löysä editointi olivat ensimmäisen osan heikkouksia, joista ei tässä ole tietoakaan. Kuvaus on selkeää, editointi sujuvaa ja ylipäätään koko elokuvan tunnelma on tällä kertaa heti alusta lähtien toimivaa.
Francis Lawrence ohjaa näyttelijöitä selkeästi paremmin kuin Gary Ross ensimmäisessä osassa. Jennifer on ensimmäisen osan jälkeen ehtinyt ansaitusta voittaa Oscarin Unelmien pelikirjasta ja on tälläkin kertaa elokuvan keskeisin hahmo, johon teinitytöt voivat samaistua. Jenniferin lisäksi ensimmäisessä osassa näytelleistä mukana ovat myös Josh Hutcherson, Donald Sutherland, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Stanley Tucci, Toby Jones, Lenny Kravitz, Paula Malcomson ja Willow Shields. Uusia hahmoja esittävät Philip Seymour Hoffman, Sam Claflin, Jeffrey Wright, Amanda Plummer, Lynn Cohen ja lyhyen alastonkohtauksenkin tekevä Jena Malone.

Nälkäpeli: Vihan liekit sai Suomessa ensi-iltansa jo kaksi päivää ennen Yhdysvaltoja. Kävin katsomassa elokuvan 21. marraskuuta Lahdessa, jossa päiväesityksen yleisö oli pääasiassa nuoria naisia tai tyttöjä. Hyvin tuntuu siis kohdeyleisö löytäneen elokuvan. Kassatuloja elokuva keräsi jo muutamien päivien aikana yli 57 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti ja viikonloppuna yksistään Yhdysvalloissa elokuvan uskotaan keräävän noin 160-170 miljoonaa dollaria. Kokonaistulojen voisi siis veikata nousevan reilusti yli 700 miljoonan dollarin jos hyvin käy. Jatko-osia on joka tapauksessa tulossa vielä kaksi, Nälkäpeli-kirjasarjan viimeinen osa Matkijanärhi on nimittäin jaettu kahdeksi osaksi. Nälkäpeli: Matkijanärhi, Osa 1 saa ensi-iltansa 21. marraskuuta 2014 ja Nälkäpeli: Matkijanärhi, Osa 2 saa ensi-iltansa 20. marraskuuta 2015.

2 kommenttia:

  1. mikä tekee elokuvasta sellaisen, että sen kohdeyleisöä ovat tytöt ja nuoret naiset? päähenkilön sukupuoli, vai onko muitakin seikkoja? kiinnostaisi kovasti kuulla mitä sellaisia teemoja/muita seikkoja leffassa on. itse kun kuulun tuohon kohderyhmään enkä keksi millään, miksi elokuvien kohderyhmä olisi nimenomaan naiset eikä esim. yleisesti nuoret aikuiset. olisi hauska kuulla, mitä itseltä on jäänyt huomaamatta - jos on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siis kirjathan tehtiin ensin ja ne olivat selkeästi nuorille naisille (ja teinitytöille) suunnattuja, joten tietysti myös elokuvat on suunnattu pääasiassa heille. Päähenkilö on nuori nainen (kirjoissa vielä selkeämmin teinityttö), jonka silmin tapahtumia kuvataan, joten samanikäisten naisten on helpompi samaistua hahmoon. Tyttöjen leffoiksi nämä on selkeästi leimattu, kuten myös kirjatkin, siitä voi toki olla eri mieltä onko näin.

      Poista