tiistai 16. lokakuuta 2012

Matkalla


On the Road (Matkalla) (2012)
Ohjaus: Walter Salles
Käsikirjoitus: Jose Rivera
Näyttelijät: Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Tom Sturridge, Viggo Mortensen, Amy Adams, Steve Buscemi, Elisabeth Moss, Alice Braga, Danny Morgan, Kim Bubbs
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 261
Pisteet: **½
Nuori kirjailijan alku Sal Paradise (Sam Riley) päättää lähteä kiertämään Yhdysvaltoja isänsä kuoleman jälkeen ja kirjoittaa kokemuksistaan kirjan. Samalla hän ystävystyy maailmaa nähneen Dean Moriartyn (Garrett Hedlund) kanssa, josta tulee hänen paras ystävänsä. Juuri naimisiin 16-vuotiaan Maryloun (Kristen Stewart) kanssa mennyt Dean on Salin sankari, joka tutustuttaa hänet mm. estottoman seksin ja huumeiden maailmaan. Useiden vuosien päämäärättömän matkaamisen aikana Sal ehtii nähdä niin Deanin hyvät kuin huonotkin hetket, sillä tämä ei malta pysyä aloillaan vaikka saa lapsiakin toisen vaimonsa Camillen (Kirsten Dunst) kanssa.
Jack Keroauc oli 50-luvulla beat-sukupolven, eli väsyneen ja kelkasta pudonneen sukupolven suurimpia kirjailijoita, jonka vuonna 1957 julkaistusta Matkalla-kirjasta on yritetty tehdä elokuvaa jo 50-luvun lopulta lähtien. Jack itse yritti saada Marlon Brandon esittämään Dean Moriartya lähettämällä tälle kirjeen, mutta Brando ei koskaan vastannut siihen. Myöhemmin Warner Bros-studio yritti ostaa kirjan elokuvaoikeudet sadallakymmenellä tuhannella dollarilla, mutta Jackin agentti yritti tehdä parempaa diiliä Paramount Pictures-studion kanssa ja saada myös Brandon näyttelemään. Jackin pettymykseksi sopimusta ei kuitenkaan saatu silloin aikaiseksi ja Jack kuoli vuonna 1969 liiallisen alkoholin käytön seurauksena. Vuonna 1979 Francis Ford Coppola osti lopulta elokuvaoikeudet ja yritti useiden vuosien ajan etsiä sopivaa käsikirjoittajaa välillä yrittäen itsekin kirjoittamista. Vuonna 1995 Coppola meinasi kuvata elokuvan mustavalkoisena 16 millimetriselle filmille, muttei saanut lopulta mitään aikaiseksi. Sen jälkeen Coppola on yrittänyt saada elokuvaa tehdyksi pariinkin otteeseen. Näyttelijöiksi on ollut ehdolla mm. Ethan Hawke ja Brad Pitt sekä Billy Crudup ja Colin Farrell. Ohjaajaksi oli ehdolla mm. Joel Schumacher ja Gus Van Sant.
2000-luvun loppupuolella Coppola palkkasi Walter Sallesin ohjaajaksi nähtyään tämän ohjaaman Moottoripyöräpäiväkirja-elokuvan vuodelta 2004. Myös siinä oli kyse matkalla olemisesta. Vuoden 2008 lopulla elokuva ehti jo miltei tuotantoon asti, mutta Yhdysvaltoihin iskenyt talouskriisi pakotti tuotantoyhtiö Pathea pudottamaan budjettia merkittävästi eikä Sallesin visioima isobudjettisempi elokuva ollut enää mahdollista toteuttaa. Apuun tuli kuitenkin ranskalainen tuotantoyhtiö MK2 Productions ja lopulta vuonna 2010 elokuvan tuotanto käynnistyi 25 miljoonan dollarin budjetilla. Ennen kuvauksia Salles matkusti samat reitit kuin kirjan Sal Paradise ja tapasi myös Jackin tunteneita beat-sukupolven runoilijoita. Käsikirjoituksen tehnyt Jose Rivera kulki usein hänen mukanaan ja luki Jackin kirjoituksia puolen vuoden ajan. Rivera kirjoitti noin 20 versiota ja käytti lopulta apunaan kirjan alkuperäistä käsikirjoitusmuotoa, joka oli noin 120 sivuinen yhteen teipattu paperirulla. Päänäyttelijöiksi valittiin jo vuonna 2007 Sam Riley, Garrett Hedlund ja Kristen Stewart, jotka Salles onnistui pitämään rooleissa vaikka kuvaukset aloitettiin vasta elokuussa 2010. Muihin rooleihin Salles sai mm. Kirsten Dunstin, Viggo Mortensenin, Amy Adamsin ja Tom Sturridgen.
Kuvauksia tehtiin Kanadassa, New Orleansissa, San Franciscossa, Arizonassa, Argentiinassa ja Chilessä vuoden 2010 aikana. Kuvauksia tehtiin välillä hyvinkin pienellä joukolla ja usein lennosta. Salles rohkaisi näyttelijöitä improvisoimaan mahdollisimman paljon. Ensi-iltansa elokuva sai Cannesin elokuvajuhlilla 23. toukokuuta 2012. Jälkituotanto kesti siis lähes kaksi vuotta. Ilmeisesti editointiprosessi oli vaikea ja se kyllä näkyykin lopputuloksessa. Matkalla on lähinnä päämäärätöntä haahuilua vailla todellista sisältöä. Sitä tässä tosin yritetään nimenomaan kuvatakin, mutta kyllä siitä pitäisi jotenkin kiinnostavaa kuitenkin saada. Hahmojen seksi- ja huumekokeilut eivät siihen yksinään riitä. Ja ainakaan itseäni nämä huumekokeilujutut eivät kiinnosta tipan vertaa kun en ole koskaan maistanut edes alkoholia. Kuvaus oli varsin hienoa, mutta kuitenkin jotenkin sielutonta. Sam Rileyn esittämä Sal Paradise ei hahmona missään vaiheessa avautunut katsojalle. Kuka hän on ja mitä hän elämältään haluaa? Ei ilmeisesti mitään muuta kuin kiertää Yhdysvaltoja, kirjoittaa ja seurata sivusta parhaan ystävänsä Deanin murenevaa elämää. Dean jäi hahmona myös melkoisen etäiseksi vaikka Garrett Hedlund hienosti roolia esittikin. Kristen Stewart näytteli roolinsa myös varsin hyvin niissä puitteissa mitä käsikirjoitus tarjosi. Paljaita rintojaan Kristen esitteli useaankin otteeseen. Kirsten Dunst ei valitettavasti nakuillut yhtään.
Matkalla ei ole saanut kovin hyvää vastaanottoa niin kriitikoilta kuin myöskään yleisöltäkään. Lähinnä kehuja on tullut Garrett Hedlundille ja hienolle kuvaukselle. Time-lehden kriitikko tiivistää osuvasti ettei tämä retki johda mihinkään ja on siinä aivan oikeassa. Paikoin elokuva on kyllä ihan toimivaakin katsottavaa, mutta jos odottaa näkevänsä etenkin Yhdysvaltojen läpi reissaamista tulee pettymään. Sitä puolta tässä nimittäin näytettiin lopulta melkoisen vähäisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti