torstai 4. lokakuuta 2012

Cold Steel


Bian di lang yan (Cold Steel) (2011)
Ohjaus: David Wu
Käsikirjoitus: David Wu
Näyttelijät: Peter Ho, Song Jia, Tony Leung Ka-Fai, Guo Mingxian, Mickey He, Yu Rong Guang, Angeles Woo, Zhu Lin, Jonathan Kos-Read
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 254
Pisteet: ****
Eletään vuotta 1938 Kiinassa, joka on sodassa maata valloittavan Japanin kanssa. Orvoksi jäänyt metsästäjänuorukainen Mu Liangfeng (Peter Ho) pelastaa yhdysvaltalaisen lentäjän (Jonathan Kos-Read) tämän syöksyttyä metsään ja vie hänet paranemaan sotaleski Liu Yanin (Song Jia) luokse, joka pyörittää paikallista teehuonetta. Kiitollisena henkensä pelastamisesta lentäjä opettaa aseista kiinnostuneen Liangfengin ampumaan oikeaoppisesti käsiaseella ennen paluutaan omiensa pariin. Pian Liangfeng joutuu tappeluun kiinalaissotilaiden kanssa puolustaessaan Liu Yania häirikkösotilailta. Liangfeng vangitaan ja viedään kohti sotilasleiriä kuulemaan tuomionsa, mutta matkalla he joutuvatkin japanilaisten tarkka-ampujien tulituksen kohteeksi. Liangfeng saa käsiinsä tarkkuuskiväärin ja osoittaa taitonsa ampuen tarkka-ampujat. Hänelle annetaan kaksi vaihtoehtoa, joko liittyä armeijaan tai tulla ammutuksi.
Liangfeng ei pelkää kuolemaa, mutta suostuu liittymään armeijaan, koska pääsee oppimaan vieläkin paremmaksi ampujaksi. Hänet määrätään armeijan 204. tarkka-ampujaosastoon, joka käy miehityksen alaisissa kaupungeissa ampumassa pettureita ja tärkeitä japanilaisupseereita. Liangfengin komentaja on kokenut Zhang Mengzi (Tony Leung Ka-Fai), jonka mielestä sotilaan on kylmennettävä sydämensä tehtäviä suoriattessaan ja unohdettava kotona odottavat rakkaat. Liangfeng ei voi kuitenkaan unohtaa Liu Yania, jonka kanssa lähentyykin aina vieraillessaan tämän teehuoneella. Säälimätön japanilaiskenraali Masaya (Guo Mingxian) alkaa jahdata Liangfengin osastoa ja lopulta Liu Yan joutuu vaaraan Masayan saadessa selville Liangfengin käyvän tämän teehuoneella.
David Wu on tehnyt elokuvia jo 70-luvulta lähtien. Ensin lähinnä editoijana ja sittemmin myös käsikirjoittajana ja ohjaajana. Parhaiten David tunnetaan John Woon, Tsui Harkin ja Ronny Yun ohjaamien elokuvien editoijana, kuten A Better Tomorrow, Peking Opera Blues, Aavesoturi, A Better Tomorrow II, The Big Heat, A Better Tomorrow III, Swordsman, Bullet in the Head, Once a Thief – Kerran varas, aina varas, Hard Boiled, Jiang-Hu: Valkohiuksinen morsian, Phantom Lover – Aaverakastaja, Hyveen soturit, Chuckyn morsian, Kaava 51 ja Red Cliff II. Ohjaajana mies on tehnyt lähinnä huonoja jatko-osia (The Bride with White Hair 2), halpojen tv-sarjojen jaksoja (Kerran varas, aina varas?) ja surkeiksi haukuttuja tv-leffoja (Webs), joten odotukset tämän Cold Steelin osalta eivät olleet kovin suuret. Kyseessä on kuitenkin hyvä toimintaelokuva, jossa on sopiva annos myös romantiikkaa, julmaa sotaa ja tarkkuusammuntaa.
Jo vuonna 1975 syntynyt Peter Ho ei ole hirveän uskottava esittäessään noin parikymppistä Liangfengiä, mutta vetäisee siitäkin huolimatta hyvän roolisuorituksen. Peterin ja Song Jian välisissä kohtauksissa oli kivasti romanttista kemiaa. Elokuvan todellinen hyvyys löytyy kuitenkin toimintakohtauksista, joissa oli mukavasti potkua. Tosin mitään potkimistahan elokuvassa ei juuri edes nähdä, vaan taistelut käydään pääosin asein. David Wun editointitaidot pääsevät näissä kohtauksissa oikeuksiinsa. Meno on sopivan veristä ja tylyä. Tony Leung Ka-Fai vetäisi myös hyvän roolin Mengzhina. Muissa rooleissa nähtiin myös Iron Monkeysta parhaiten tuttu Yu Rong Guang ja John Woon tytär Angeles Woo. Cold Steel on uusista kiinalaiselokuvista ehdottomasti tällä hetkellä sieltä parhaimmasta päästä.

1 kommentti:

  1. Ei tätä Hongkongissa oltu tehtykään vaan ihan Manner-Kiinan puolella, joten korjasin tekstin sen mukaiseksi.

    VastaaPoista