tiistai 30. lokakuuta 2012

The Amazing Spider-Man


The Amazing Spider-Man (2012)
Ohjaus: Marc Webb
Käsikirjoitus: James Vanderbilt, Alvin Sargent, Steve Kloves
Näyttelijät: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Denis Leary, Martin Sheen, Sally Field, Irrfan Khan, Campbell Scott, Embeth Davidtz, Chris Zylka, Max Charles, C. Thomas Howell, Stan Lee
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 270
Pisteet: ***
Melko laimea Hämähäkkimies-reboottaus.
Peter Parkerin (Andrew Garfield) vanhemmat (Campbell Scott ja Embeth Davidtz) kuolivat lento-onnettomuudessa hänen ollessa neljän vanha ja hänen Ben-enonsa (Martin Sheen) ja May-tätinsä (Sally Field) kasvattivat hänet. Peter opiskelee tieteisiin erikoistuneessa koulussa ja on ihastunut samalla luokalla olevaan Gwen Stacyyn (Emma Stone), jonka isä (Denis Leary) sattuu olemaan poliisikapteeni. Peter löytää isänsä vanhoja tavaroita ja niiden joukosta salaisia tutkimusasiakirjoja, joiden myötä hän kiinnostuu isänsä kanssa työskennelleen raajarikkoisen tohtori Curt Connorsin (Rhys Ifans) tekemistä ihmiskudosten uusiutumiskokeista, joissa tarkoituksena olisi risteyttää ihmisen ja eläimen dna:ta keskenään sairauksien parantamiseksi ja ruumiinosien takaisinkasvattamiseksi. Kokeet eivät ole kuitenkaan onnistuneet.
Connorsin hämähäkkikoelaboratoriassa salaa vieraillessaan Peter saa niskaansa geenimuunnellun hämähäkin, joka puree häntä. Pian Peter huomaakin olevansa supernopea ja -voimakas, pysyy kiinni missä pinnoissa tahansa pelkillä käsillään ja aistii lähestyvän vaaran. Kykyjensä ansiosta Peter nöyryyttää koulukiusaajaansa ja ottaa muutenkin kaiken ilon irti uusista kyvyistään. Hän myös kertoo Connorsille isänsä keksimän algoritmin, jonka myötä Connors pystyy aloittamaan eläinkokeet ja pian myös ihmiskokeet. Peter uskaltautuu myös pyytämään Gweniä treffeille. Pian asiat alkavat kuitenkin mennä pieleen kun Peter huomaa omien tekojensa tai paremminkin tekemättömyytensä seuraukset. Hän alkaa käyttää naamioasua ja kehittää myös hämähäkkiseittiä sinkoavan laitteen ja lähtee siivoamaan kaupunkia rikollisuudesta. Häntä aletaan kutsua Hämähäkkimieheksi. Gwenin isän johtamat poliisivoimat julistavat hänet etsintäkuulutetuksi samalla kun liskomainen otus ilmestyy terrorisoimaan kaupunkia.
Melkoisen heikon Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3:sen jälkeen Sam Raimi sai tehtäväkseen tehdä neljännen Hämähäkkimies-elokuvansa, jonka oli määrä valmistua vuonna 2011. Pahisrooliin Raimi halusi John Malkovichin, mutta studio hylkäsi kaikki Alvin Sargentin tekemät käsikirjoitusluonnokset ja lopulta tammikuun 11. päivänä vuonna 2010 ilmoitettiinkin että studio haluaa neljännen Raimin ohjaaman Hämähäkkimies-elokuvan sijaan täysin uuden aloituksen elokuvasarjalle. Uudeksi ohjaajaksi palkattiin nopeasti suositun romanttisen draamakomedia (500) Days of Summerin ohjannut Marc Webb. Uuden pääosaesittäjän etsintä käynnistyi myös välittömästi ja ehdolla olivat mm. Jamie Bell ja Josh Hutcherson. Heinäkuun ensimmäisenä päivänä samana vuonna uudeksi Peter Parkeriksi/Hämähäkkieheksi palkattiin kuitenkin The Social Network elokuvassa vakuuttavan roolisuorituksen tehnyt Andrew Garfield.
Mary Jane Watsonin hahmo päätettiin jättää kokonaan pois uudesta elokuvasta ja Peterin rakkauden kohde olisi sen sijaan Gwen Stacy, jota palkattiin esittämään Emma Stone. Ehdolla rooliin olivat myös Emma Roberts, Mary Elizabeth Windstead, Teresa Palmer ja Lily Collins. Pahisrooliin valittiin Rhys Ifans ja pahishahmoksi valikoitui siis Lisko. Sally Field ja Martin Sheen taas valittiin May-tädiksi ja Ben-sedäksi. Marc Webb halusi tehdä Hämähäkkimiehestä haavoituvamman ja ihmisläheisemmän hahmon, jonka myötä päädyttiin poistamaan hänen hämähäkkiseittisinkoamiskykynsä ja sen sijaan hänellä on laite, jolla sinkoaa seittejä. Muutos oli tuttu Hämähäkkimies-sarjakuvista. James Varderbilt palkattiin tekemään käsikirjoitus, jota Alvin Sargent ja Steve Kloves vielä parantelivat. Kuvaukset käynnistyivät joulukuussa 2010 Los Angelesissa, jossa kuvaukset pääasiassa tehtiin. Osa kuvauksista tehtiin myös New Yorkissa, jonne tarina siis sijoittuu. Käytössä oli Red Epic-kameroita, jotka modifioitiin 3D-tekniikalle sopivaksi. Kuvaukset saatiin päätökseen huhtikuussa 2011, tosin lisäkuvauksia jouduttiin tekemään vielä loppuvuodesta 2011.
Ensi-iltansa The Amazing Spider-Man sai 3. heinäkuuta 2012 ja vastaanotto oli varsin positiivinen. 230 miljoonaa dollaria maksanut elokuva keräsi kassatuloja maailmanlaajuisesti 752 miljoonaa dollaria, eli oli suuri menestys. 3D-näytökset toivat vielä mukavasti lisätuloja. Raimin ohjaamat versiot tosin menestyivät vieläkin paremmin, kyseessä on siis kuitenkin heikoiten menestynyt Hämähäkkimies-elokuva tähän mennessä. Ihan viihdyttä elokuva on kyseessä, mutta lähes kaikilta osa-alueiltaan kuitenkin laimea. Andrew Garfield ei oikein missään vaiheessa saa kunnon otetta Peter Parkerin tai Hämähäkkimiehen hahmoista. Tobey Maguirea tuli suorastaan ikävä, vaikkei hänkään kumpaakaan hahmoa nyt lopulta ihan niin loistavasti koskaan näytellyt. Emma Stone oli varsin kuiva Gwen Stacyn roolissa, Kirsten Dunst suoriutui samanlaisesta roolista huomattavasti paremmin Raimin elokuvissa. Sally Field ei myöskään päässyt Rosemary Harrisin tasolle May-tädin roolissa. Eikä kyllä Martin Sheenkään Cliff Robertsonin tasolle Ben-sedän roolissa. Rhys Ifans ei myöskään onnistunut kovinkaan hyvin pahisroolissa. Toisaalta ei heidän kenenkään näyttelijäsuorituksissa hirveästi lopulta vikaa ollut, hahmot vaan olivat turhan heikosti käsikirjoitettuja eikä Marc Webb saanut heihin todellista eloa ohjauksellaan.
Elokuva ei missään vaiheessa herännyt eloon, vaan mentiin paremminkin puolitehoilla alusta loppuun. Sam Raimi onnistui huomattavasti paremmin kertomaan Hämähäkkimiehen syntytarinan ja senpä takia sen kertominen uudestaan näin pian tuntui lähes turhalta. Jatko-osa on jo kuitenkin varmistunut ja ainakin minun pettymyksekseni ohjaajana jatkaa edelleen Marc Webb. Myös käsikirjoittajana jatkaa James Vanderbilt, joka kirjoittaa ensin oman versionsa, jonka pohjalta Alex Kurtzman ja Roberto Orci tekevät lopullisen käsikirjoituksen. Pientä muutosta siis ainakin sillä rintamalla. Ensi-iltaan jatko-osa tulee toukokuussa 2014. Pahiksia saatetaan nähdä peräti kolme, yksi huhutuista on Elektro, muita en viitsi tässä spoilata. Garfield ja Stone jatkavat myös rooleissaan ja mukaan tulee myös Shailene Woodleyn esittämä Mary Jane Watson. Jonkunlaista kolmiodraamaa siis luvassa. Ja kenties myös parempi elokuva nyt kun tämä pakollinen osuus on tehty ja tekijät voivat lähteä vapaammin miettimään jatkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti