tiistai 2. lokakuuta 2012

Bussipysäkki


Bus Stop (Bussipysäkki) (1956)
Ohjaus: Joshua Logan
Käsikirjoitus: George Axelrod
Näyttelijät: Marilyn Monroe, Don Murray, Arthur O'Connell, Betty Field, Eileen Heckart, Robert Bray, Hope Lange, Hans Conried, Max Showalter
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 252
Pisteet: ***
Beau (Don Murray) on syrjäisellä maatilalla kasvanut nuori cowboy, joka ei ole koskaan ollut tekemisissä tyttöjen kanssa eikä oikeastaan edes tiedä mitä käytöstavat merkitsevät. Hän lähtee ystävänsä ja isähahmonsa Virgilin (Arthur O'Connell) kanssa kotiseuduiltaan Montanasta bussilla kohti Arizonaa, jossa on tarkoitus osallistua rodeokilpailuun Phoenixin isossa kaupungissa. Menomatkalla he pysähtyvät Gracen (Betty Field) ruokapaikkaan, joka on virallinen bussipysäkki matkan varrella. Virgil kehottaa Beauta lähestymään naisia kaupungissa ollessaan, onhan jo sen aika. Beau ei kuitenkaan halua ottaa omakseen ketä tahansa vastaantulijaa, vaan hän aikoo löytää oman "enkelinsä".
Sellainen löytyykin heidän vihdoin päästyä Phoenixiin, nimittäin hotellin viereisestä kapakasta. Lahjaton kapakkalaulaja Chérie (Marilyn Monroe) lumoaa Beaun epävireisellä laulullaan ja saa lehmipojan pään niin sekaisin, että tämä kuvittelee yhteisen suudelman tarkoittavan heidän olevan kihloissa. Ja seuraavana päivänä heidän pitäisi mennä Beaun mukaan jo naimisiin rodeokilpailun yhteydessä. Chérie haaveilee kuitenkin tähteydestä Hollywoodissa eikä hänellä ole aikomustakaan mennä Beaun kanssa naimisiin, saati lähteä hänen matkaan jonnekin takapajulaan jonkalaisesta paikasta on itsekin kotoisin. Niinpä Chérie yrittää karata muttei pääse pakoon lassotaitoista Beauta ja huomaa pian olevansa matkalla kohti Montanaa bussilla, joka pysähtyy jälleen Gracen ruokapaikkaan matkan varrella. Siellä Beau oppii vihdoin mitä käytöstavat tarkoittavat.
Joshua Loganin ohjaama Bussipysäkki perustuu William Ingen kahteen näytelmään, joiden pohjalta George Axelrod kirjoitti käsikirjoituksen. Marilyn Monroe pyrki 50-luvun puolenvälin jälkeen tekemään enemmän draamarooleja ja sellaiseksi tämä voidaankin laskea, vaikkakin elokuva on sekoitus komediaa, draamaa sekä myös romantiikkaa. Marilyn otti roolinsa tosissaan, joskin välillä hän tuntui olevan melko sekaisin replojaan lausuessaan. Don Murray oli tätä ennen näytellyt vain tv-sarjoissa ja pokkasi heti ensimmäisestä elokuvaroolistaan sivuosa-Oscarin. Tosin itse pidän häntä kyllä toisena pääroolinäyttelijänä, mistä lie johtunut sivuosaehdokkuus. Arthur O'Connellin esittämä Virgil oli melko outo hahmo, luulin häntä aluksi Beaun isäksi, mutta eipä sitä ollutkaan. Pieniä homoviitteitä hahmosta löytyi, toisaalta ne voivat viitata yhtä hyvin muuhunkin. Eileen Heckart esitti Chérien ystävää Veraa. Robert Bray esitti bussikuskia ja pääsi esittelemään tappelutaitojaankin. Pikkuroolissa nähtiin myös Hope Lang, jolle tämä oli myöskin ensimmäinen elokuvarooli. Elokuvan huumori oli välillä todella vaivaannuttavaa, etenkin Beaun käytös kaupunkiin päästyään. Enempi pidinkin elokuvan draamapuolesta, joka etenkin lopussa oli toimivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti