keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Los ojos de Julia


Los ojos de Julia (Julian silmät/Julia's Eyes) (2010)
Ohjaus: Guillem Morales
Tuottaja: Guillermo del Toro, Juan Carlos Caro, Joaquín Padró, Mar Targarona, José Torrescusa
Käsikirjoitus: Guillem Morales, Oriol Paulo
Näyttelijät: Belén Rueda, Lluís Homar, Pablo Derqui, Francesc Orella, Joan Dalmau, Julia Gutiérrez Caba, Boris Ruiz, Dani Codina, Andrea Hermosa, Daniel Grao
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 371
Pisteet: ****
Katsojan hyvin otteessaan pitävä espanjalainen kauhutrilleri naisesta, joka on sokeutumassa ja yrittää samalla selvittää identtisen siskonsa mystistä kuolemaa.
Julia (Belén Rueda) löytää miehensä Isaacin (Lluís Homar) kanssa identtisen siskonsa Saran (Belén Rueda) hirttäytyneenä. Poliisin mielestä tapaus melko selkeä, mutta Julia ei usko itsemurhaan ja alkaa selvittelemään mitä sokealle Saralle oikein tapahtui. Julia sairastaa siskonsa tavoin silmien rappeutumistautia, eli myös hänestä on tulossa pikkuhiljaa sokea, paitsi jos löytyy ajoissa sopiva luovuttaja uusille silmille. Julia kuulee, että Saralla oli poikaystävä ja alkaa etsiä tietoa kuka tämä olisi voinut olla. Hän alkaa myös nähdä oudon miehen, joka tuntuu olevan näkymätön, tai ainakaan muut eivät tätä tunnu näkevän.
Ylläoleva juonikuvaus käsittää elokuvasta vain alun. Juonikäänteitä löytyy melkoinen määrä, mutta niitä ei oikein voi kertoa ilman että spoilaisi tapahtumia. Osa juonikäänteistä on suorastaan naurettavia, mutta tekijät eivät ole siitä piitanneet, vaan pitävät tiukasti katsojaa otteessaan ja oikeastaan haistattavat paskat epäloogisuuksille. Ja se onkin juuri oikea asenne. Naurettavuuden sijaan elokuva on joukko upeasti rakennettuja kohtauksia, joita katsoessa jaksaa yllättyä aina uudestaan. Guillem Morales on aiemmin ohjannut vain lyhytelokuvia ja yhden kauhuaiheisen pitkän elokuvan, El habitante incierton (The Uninvited Guest), jossa on ilmeisesti vähän samoja asioita kuin tässäkin. Tuotannosta vastasi joukko El orfanato (Orpokoti) kauhuelokuvan tuottajia, mukaanlukien Guillermo del Toro, joten Guillem sai varmasti paljon tukea elokuvaa ohjatessaan ja käsikirjoittaessaan. Guillem kirjoitti käsikirjoituksen yhdessä Oriol Paulon kanssa.
Pääosassa nähdään El orfanatossakin pääosaa näytellyt Belén Rueda, joka on tuttu myös elokuvasta Mar adentro (Meri sisälläni) ja Suomessakin pyörineistä tv-sarjoista Perhelääkäri ja Serranon perhe. Belén on erinomainen näyttelijä ja yksi syy miksi elokuva pitää niin hyvin otteessaan. Isaacin roolissa nähtävä Lluís Homar on tuttu Pedro Almadóvarin ohjaamista elokuvista La mala educación (Huono kasvatus) ja Los abrazos rotos (Särkyneet syleilyt). Myös muissa keskeisissä rooleissa on varsin tunnettuja espanjalaisnäyttelijöitä, joten näyttelijöiden suhteen ei juuri moitittavaa löytynyt.
Kuvaukseltaan elokuva on todella upea. Kuvauksesta vastannut Óscar Faura on aiemmin kuvannut El orfanaton ja toiminut kakkoskuvaajana elokuvissa Los sin nombre (Nimetön), Darkness (Darkness – Pimeys), The Machinist, The Abandoned ja [Rec] 2, joten kokemusta riittää pimeässä kuvaamisesta varsinkin. Sokeutuminen on osa kuvaustyyliä. Välillä asioita näytetään Julian silmin, ja lopulta pimeyttä käytetään hyödyksi ihan juonessakin. Yhdessä kohtauksessa murhaajan kamerassa oleva salama valaisee aina silloin tällöin muutoin pimeätä kuvaa ja näyttää kammottavia näkymiä Julian yrittäessä paeta häntä takaa-ajavaa murhaajaa. Upeasti rakennettu kohtaus, jossa piisaa jännitystä. Välillä meno tuo mieleen Dario Argenton ohjaamat giallot, etenkin nahkahanskoihin puketunut mystinen murhaaja salamakameroineen.
Los ojos de Julia on kauhuelokuva, josta löytyy paljon moitittavaa etenkin juonen suhteen, mutta katsomisen aikana heikkouksista ei jaksanut juuri välittää, eikä oikeastaan näin katsomisen jälkeenkään. Mikäli espanjalaiset kauhuelokuvat iskevät, niin tätäkin voi suositella ehdottomasti katsottavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti