perjantai 25. marraskuuta 2011

1911 Revolution


Xinhai geming (1911 Revolution) (2011)
Ohjaus: Jackie Chan, Zhang Li
Käsikirjoitus: Wang Xingdong, Chen Baoguang
Näyttelijät: Jackie Chan, Winston Chao, Li Bingbing, Joan Chen, Jaycee Chan, Sun Chun
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 379
Pisteet: ***
Jackie Chanin sadantena elokuvana mainostettu 1911 Revolution valmistui Xinhai-vallankumouksen satavuotisjuhlan kunniaksi kertomaan vuoden 1911 vallankumouksesta ja Kiinan tasavallan syntymisestä vuonna 1912.
Maanpaossa elävä tohtori Sun Yat-sen (Winston Chao) valmistautuu pitämään puhetta Yhdysvalloissa, samaan aikaan kun Huang Xingin (Jackie Chan) johtamat vallankumoukselliset nousevat taistoon Qing-dynastiaa vastaan 27. huhtikuuta 1911. Vallankumoukselliset eivät kuitenkaan onnistu tavoitteessaan, eli saamaan kiinni Guangdongin ja Guangxin varakuningasta. He eivät kuitenkaan anna periksi ja Sun Yat-sen hoitaa oman osuutensa yrittämällä saada länsimaat lopettamaan Qing-hallinnon rahallisen tukemisen. Leskikeisarinna Longyu (Joan Chen) määrää sotilaskomentaja Yuan Shikain (Sun Chun) kukistamaan vallankumoukselliset, mutta tällä on omia poliittisia ja rahallisia tavoitteita, joiden seurauksena Qing-hallintoa vastustavat provinssit ehtivät liittoutua ja valitsevat maanpaosta palanneen Sun Yat-senin Kiinan tasavallan presidentiksi. Tavoitteena on luoda demokratia, mutta saadakseen ensin leskikeisarinnan luopumaan vallasta, on Sunin saatava Yuan Shikain tuki puolelleen. Tämä ei onnistu ilman uhrauksia.
1911 Revolution on tuotantoarvoiltaan todella hienoa katsottavaa. Kuvaus on kaunista, lavastukseen ja puvustukseen on panostettu, tehosteetkin ovat varsin kelvollisia ja useat näyttelijäsuoritukset erinomaisia. Silti elokuva on melkoisen epäonnistunut. Aiemmin vain kuvaajana toiminut Zhang Li ohjasi elokuvan yhdessä Jackie Chanin kanssa, mutta jotenkin heidän yhteystyönsä ei ole vain onnistunut. Vikaa löytyy myös käsikirjoituksesta, joka ei saa hahmoista oikein mitään kunnollista irti. Jackie Chan on roolissaan oikein hyvässä vedossa, mutta oli vaikea aidosti välittää hahmosta ja hänen tuskastaan taistelukentällä. Yhteen kohtaukseen oltiin väkisin lisätty kung fua, vain jotta Jackie voisi esitellä taitojaan tässäkin elokuvassa, vaikkei kyseessä mikään kung fu-leffa olekaan. Kyseessä on historiallinen sotadraama, tosin historiaosuus taitaa olla ainakin osin ihan fiktiota, tai lähinnä hahmojen tekemiset menevät vähän erilailla kuin oikeasti menivät. Winston Chao on myös hyvä Sun Yat-senin roolissa, mutta aivan kuten Jackien kohdalla, myöskään hänen hahmostaan ei aidosti pystynyt välittämään. Li Bingbing esitti Jackien rakastettua ja vallankumouksellisia auttanutta Xu Zonghania.
1911 Revolution on hyvä osoituus siitä, että Kiinassa pystytään tekemään huikean näköistä elokuvaa, mutta pahin ongelma on kunnon käsikirjoituksen ja toimivan ohjauksen puute lopullisessa elokuvassa. John Woo onnistui erinomaisesti Red Cliff-elokuvissaan, joten olisi todella hienoa nähdä myös Jackie Chanin onnistuvan luomaan yhtä onnistunut elokuva. Ehkäpä suunnitteilla oleva Armour of God 3 on sellainen. Tämä ei valitettavasti ollut onnistunut, mutta silti ihan katsomisen arvoinen elokuva. Lopputekstien aikana uskallettiin hieman arvostella Kiinan nykyhallintoa kertomalla, että vuoden 1912 jälkeen Kiinan kansa joutui demokratian sijaan sotilaallisen hallinnon sortamaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti