keskiviikko 9. marraskuuta 2011

30 Minutes or Less


30 Minutes or Less (2011)
Ohjaus: Ruben Fleischer
Käsikirjoitus: Michael Diliberti
Näyttelijät: Jesse Eisenberg, Danny McBride, Aziz Ansari, Nick Swardson, Dilshad Vadsaria, Michael Peña, Bianca Kajlich, Fred Ward
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 360
Pisteet: **½
Ihan viihdyttävä toimintakomedia Zombielandin ohjaajalta.
Nick (Jesse Eisenberg) työskentelee pizzalähettinä pizzapaikassa, jossa periaatteena on että asiakas saa pizzansa 30 minuutissa tai alle, ja mikäli menee yli, saa pizzan ilmaiseksi. Eräänä iltana Nick vie pizzaa syrjäiselle varastoalueelle, jossa hänen kimppuunsa käy apinanaamioihin naamioituneet Dwayne (Danny McBride) ja Travis (Nick Swardson), jotka tarvitsevat rahaa jotta voivat maksaa Dwaynen rikkaan isän (Fred Ward) palkkamurhan, jolloin Dwayne perii omaisuuden. Aamulla Nick herää puettuna liiviin, jossa on C-4 -muoviräjähdettä. Apinanaamainen kaksikko antaa hänelle kymmenen tuntia aikaa ryöstää pankin, jonka jälkeen pommi räjähtää ellei siihen syötä purkukoodia. Epätoivoinen Nick pyytää apua parhaalta kaveriltaan ja kämppikseltään, Chetiltä (Aziz Ansari), jonka siskoon (Dilshad Vadsaria) on rakastunut.
Hieman yllättäen elokuva perustuu tositapahtumiin. Vuonna 2003 Brian Douglas Wells niminen amerikkalaismies nimittäin yritti ryöstää pankin ja kuoli kun hänen kaulassaan ollut pommi räjähti. Vuonna 2007 selvisi, että Kenneth Barnes niminen mies oli pakottanut Wellsin ryöstöön koska tarvitsi rahaa maksaakseen Marjorie Diehl-Armstrongin rikkaan isän palkkamurhan. Barnes ja Diehl-Armstrong passitettiin myöhemmin pitkäksi aikaa vankilaan. Elokuvan käsikirjoittaja on myöhemmin todennut tienneensä tästä tositapahtumasta, eli lainanneensa asetelman siitä, mutta muuten tekijät ovat kertoneet etteivät olleet tietoisia asiasta.
30 Minutes or Less on sekoitus Harold and Kumar-tyylistä kaverikomediaa ja Pineapple Express-tyylistä toimintaa. Meno on kohtuu viihdyttävää, joten reilu 80 minuuttia kului varsin ripeästi. Mutta mitään kovin ihmeitä elokuva ei kuitenkaan tarjoile. Jesse Eisenberg oli ihan ok pääroolissa, Aziz Ansari oli aika kuiva, Danny McBride oli kerrankin jotain muuta kuin vain ärsyttävä, Nick Swardson pakollinen hölmö, Fred Ward tiukka ex-sotilas, Bianca Kajlich näytti tissit, Michael Peñan höpinästä ei meinanut saada selvää ja Dilshad Vadsarialla oli sopivan söpö. Ja löytyipä tästä useita viittauksia muihin elokuviin, kuten Lethal Weaponiin, Point Breakiin ja Hurt Lockeriin. Telkasta katsottiin välillä jopa Die Hardia ja Friday the 13th Part III:sta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti