tiistai 22. marraskuuta 2011

Superheroes


Superheroes (2011)
Ohjaus: Mike Barnett
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 376
Pisteet: ****
Tosielämän supersankareita.
HBO:n tuottama dokumentti kertoo amerikkalaisista tosielämän supersankareista, eli ihmisistä, jotka pukeutuvat naamioasusteisiin ja pyrkivät estämään rikoksia. Heillä ei ole tietenkään mitään supervoimia eikä useimmiten minkäänlaista koulutusta tehtävään, osa tosin treenaa erilaisia taistelulajeja, joten kyse ei ole mistään huonokuntoisista läskeistä, vaan varsin atleettisista nuorista miehistä ja naisistakin. Useimmat ovat kokeneet jonkin pahan vastoinkäymisen elämässään tai heillä on huono lapsuus ja he haluavat näyttää esimerkkiä muille ettei rikollisuutta pidä hyväksyä ja kääntää sille selkäänsä, vaan nousta sita vastaan. Jotkut keskittyvät enemmän rikosten ehkäisyyn kun taas toiset keskittyvät vähäosaisten auttamiseen esimerkiksi toimittamalla ruokaa ja perustarvikkeita kodittomille. Osa toimii yksin ja osa on perustanut erilaisia ryhmittymiä, jotka valvovat yhdessä katuja öisin.
Dokumentti esittelee syvällisemmin muutamia näistä supersankareista. Power Rangerseista pitävä aasialaisamerikkalainen Mr. Xtreme valvoo San Diegon öisiä katuja jahdaten kuukausia aluetta terrorisoinutta naistenkähmijää. Sotkuisessa kämpässään, eli The Xtreme Cavessaan asusteleva anonyymi nörtti kertoilee itsestään varsin auliisti ja ääneen pääsevät myös hänen vanhempansa, jotka eivät tykkää poikansa olevan supersankari, mutta arvostavat kuitenkin tämän tavoitteita. Mr. Xtreme päätyy jopa paikalliseen uutislähetykseen naistenkähmijän jahdin ollessa käynnissä. Mr. Xtreme johtaa omaa Xtreme Justice Leaguetaan, jossa on ainoana jäsenenä, hakemuksia otetaan vastaan. Kadut ovat kuitenkin vaarallisia, joten mies lyöttäytyy usein yhteen The Vigilante Spiderin kanssa.
Avoimesti homo supersankari Zimmer puolestaan valvoo Brooklyniä The New York Initiative-ryhmän kanssa. Zimmer ei käytä naamioita, sillä ei halua tuntea olevansa kaapissa myöskään supersankaruuden suhteen. Hänellä on kämppiksinä kolme muuta supersankaria, Lucid, Z ja superseksikäs T.S.A.F. Öisin yksi heistä toimii syöttinä, jonka kimppuun he toivovat rikollisten käyvän ja ottavat sitten rikolliset kiinni rysän päältä yhteisesti. Ainakaan kuvausten aikana menetelmä ei toimi, sillä sade keskeyttää tehtävän. Hetkeä myöhemmin he kyllä auttavat auton tönäisemää miestä, jonka haavat Zimmer sitoo ensiapukoulutuksensa avulla ja auttavat miehen turvallisesti kotiin ja vielä sieltä ambulanssiin. Toisenä yönä he estävät juoppokuskia jatkamasta ajamista autollaan.
Master Legend taas on nimensä mukainen legenda, noin nelikymppinen kaljaa usein kittaava supersankari Orlandosta, joka aloitti sankaripuuhat jo 8-vuotiaana pukeuduttuaan naamioasuun ja hakkasi koulussa olleen kiusaajan. Myöhemmin Master Legend perusti ystäviensä kanssa virallisen yleishyödyllisen organisaation, joka jakaa mm. vähäosaisille lapsille leluja jouluisin. Master Legend onkin selkeästi tuttu monille orlandolaisille, varsinkin kodittomille. Kuvausten aikana mies tosin käy useammin kaljalla kuin tekee supersankarihommia, mutta jokainen tyylillään.
Michael Barnett on ohjannut mainion dokumentin, joka jätti hyvälle tuulelle. Vaikka kuvatuista supersankareista tulee pakostakin vähän naurettava kuva, ovat he silti arvokkaita ihmisiä, etenkin heille joita he ovat auttaneet toiminnallaan ja esimerkillään. Heidän kaltaisiaan siis toivoisi olevan enemmän. Siispä ei muuta kuin omaa naamioasua tekemään ja rikollisia jahtaamaan öisille kaduille, tai edes vaikka lähimpään kodittomien ruokajonoon auttelemaan.

1 kommentti:

  1. Vaikuttaa aivan loistavalta tekeleeltä. Kyllä se amerikka on hieno maa!

    VastaaPoista