sunnuntai 13. tammikuuta 2013

West of Memphis


West of Memphis (2012)
Ohjaus: Amy Berg
Käsikirjoitus: Billy McMillin, Amy Berg
Haastateltavat: Damien Wayne Echols, Jason Baldwin, Jessie Misskelley, Pam Hobbs, Henry Rollins, Mark Byers, Terry Hobbs, David Jacoby
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 5
Pisteet: ***½
6. toukokuuta vuonna 1993 löydettiin Memphisissä kolmen 8-vuotiaan pojan ruumiit mutaisesta joesta. Vuotta myöhemmin Damien Wayne Echols, Jason Baldwin ja Jessie Misskelley istuivat jo poikien murhista vankilassa. 17-vuotiasta Jessietä odotti yli 40 vuoden kakku, 16-vuotias Jason tuomittiin elinkautiseen ja 18-vuotias Damien tuomittiin kuolemaan. Vuonna 1996 aiheesta valmistui dokumentti Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills, jossa murhista tuomittujen syyllisyys kyseenalaistettiin. Vuonna 2000 valmistui jatko-osa Paradise Lost 2: Revelations, jossa esitettiin lisätodisteita tuomittujen syyttömyydestä. Vuonna 2011 valmistuneessa kolmannessa osassa Paradise Lost 3: Purgatory näytettiin kolmikon vapautuminen vankilasta 18 vuotta sen jälkeen kun heidät oltiin tuomittu murhista. Tämä Peter Jacksonin tuottama ja Amy Bergin ohjaama dokumenttielokuva West of Memphis valmistui vuoden 2012 tammikuussa ja esittelee mahdollisen oikean syyllisen.
Paradise Lost-dokumenttielokuvasarjan toisessa osassa väläyteltiin mahdollisuutta että syyllinen voisikin olla yhden uhrin isä Mark Byers. Kolmannessa osassa syylliseksi alettiin epäillä toisen uhrin isäpuolta Terry Hobbsia ja tässä dokumentissa esitellään lisätodisteita häntä vastaan. Oikeaa syyllistä ei edelleenkään tiedetä varmuudella, mutta on melko varmaa ettei Damien, Jason ja Jessie ole syyllisiä. Tai vaikka olisivatkin, on heidät aikoinaan tuomittu melkoisen heppoisin perustein. Periaatteessa heidät tuomittiin koska sattuivat kuuntelemaan saatanallisena pidettyä musiikkia ja koska poliisit eivät edes halunneet tutkia paremmin mahdollisuutta että tekijä voisi olla uhrien lähiomainen. Ilmeisesti Terry Hobbsin tekemisiä ei olla edelleenkään tutkittu tarkasti, eikä ilmeisesti aiotakaan. Vapautuakseen vankilasta kolmikko joutui myöntämään syyllisyytensä ja samanaikaisesti vakuuttamaan olevansa syyttömiä. Mikäli eivät olisi niin tehneet he istuisivat vankilassa luultavasti vieläkin.
Petyin hieman tähän Amy Bergin ohjaamaan dokumenttiin, joka tuntui enemmänkin kertovan siitä miten Taru Sormusten herrasta- ja Hobitti-trilogian ohjaaja Peter Jackson ja hänen vaimonsa Fran Walsh olivat olleet osallisina kolmikon vapauttamisessa. Koska Peter oli myös tuottajan asemassa, olisi hänen pitänyt tajuta pysytellä poissa kameran edestä. Nyt häntä siis haastateltiin kuin olisi ollut keskeisessäkin asemassa kolmikon vapautumisessa vankilasta. Toki hän sitä tavallaan olikin, mutta ei sitä asiaa tässä olisi tarvinnut tuoda esille, ainakaan niin näkyvästi. Siinä myös yksi syy miksei tämä dokumentti päässyt Oscar-ehdokkaaksi. Toinen syy oli se ettei aiheesta saatu kerrottua hirveästi mitään uutta mitä oltiin nähty jo Paradise Lost-dokumenteissa, joista kolmas osa oli Oscar-ehdokkaana jo vuotta aiemmin. Terry Hobbs kuvattiin tässä myös aivan liikaa syyllisenä. Tämän ja Paradise Lost-dokumenttien keskeisin aihe on kuitenkin ollut se ettei ketään pitäisi syyllistää liian heppoisin perustein. Mutta mikäli aihe kiinnostaa niin suosittelen katsomaan sekä tämän että myös aiemmin valmistuneet Paradise Lost-dokumentit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti