tiistai 1. tammikuuta 2013

Beasts of the Southern Wild


Beasts of the Southern Wild (2012)
Ohjaus: Benh Zeitlin
Käsikirjoitus: Lucy Alibar, Benh Zeitlin
Näyttelijät: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes, Pamela Harper, Gina Montana, Amber Henry
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 1
Pisteet: *
Yksi vuoden 2012 kehutuimmista elokuvista osoittautui amatöörimäisen surkeaksi tekeleeksi.
6-vuotias Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) asustaa isänsä Winkin (Dwight Henry) kanssa syrjäisessä Kylpyammeeksi kutsutussa vähäosaisten kommuunissa maailman laidalla, jota ilmastonmuutos koettelee. Eräänä päivänä Wink katoaa useiksi päiviksi ja Hushpuppy joutuu tulemaan toimeen yksinään. Kun Wink palaa kotiin, hänellä on mystinen sairaus, jota hän piilottelee Hushpuppylta. Samaan aikaan iso myrsky lähestyy ja nostaa veden hökkelitalojen yläpuolelle. Vain itsepäisimmät kommuunin jäsenet jäävät paikalle ja yrittävät taistella luonnonoloja vastaan. Hushpuppy päättää lähteä etsimään kadoksissa olevaa äitään samalla kun jäätikön alta sulaneet muinaishirviöt lähestyvät kommuunia.
Benh Zeitlinin ensiohjaus Beasts of the Southern Wild perustuu Lucy Alibarin kirjoittamaan Juicy and Delicious-näytelmään. Benh muutti asumaan Louisianan osavaltiossa sijaitsevaan Montegutin kylään, jossa asusteli noin vuoden verran ennen kuin kuvaukset aloitettiin ja tutustui paikallisiin asukkaisiin ja houkutteli heitä osallistumaan elokuvan tekemiseen. Kuvausryhmän Benh kasasi sukulaisistaan ja tuttavistaan. Näyttelijöistä noin puolet on Louisianassa asuvia. Hieman päälle miljoonan dollarin budjetin Benh sai kasaan voittoa tavoittelemattoman elokuvatuotantoyhtiön avustuksella. Kuvaukset aloitettiin vuonna 2010 ja kestivät noin viisi kuukautta. Ensi-iltansa elokuva sai tammikuussa 2012 Sundancen elokuvajuhlilla, jossa se sai heti suurta ylistystä niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin. Fox Searchlight Pictures osti elokuvan levitysoikeudet 2 miljoonalla dollarilla, mutta ennen loppuvuoden laajempia teatteriesityksiä sitä esitettiin ensin lukuisilla elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa.
Rupesin katsomaan elokuvaa ihan mielenkiinnolla, mutta petyin heti alkuunsa. Hahmot olivat täysiä idiootteja, suorastaan vähäjärkisiä, joiden tekemisistä ei kiinnostunut missään vaiheessa. Benh yrittää matkia kovasti Wes Andersonia ja Terrence Malickia, mutta ei selvästikään tiedä elokuvien tekemisestä yhtään mitään. Elokuvissa on tarkoitus olla mukana jonkunlainen juoni ja hahmoissakin pitäisi tapahtua edes hieman kehitystä. Tässä elokuvassa juoni ei edennyt mihinkään ja hahmot olivat lopussa yhtä tyhmiä kuin alussakin. Yksi syy miksi elokuvaa on kehuttu lieneekin se, ettei kukaan uskalla sanoa suoraan mielipidettään elokuvasta jossa pääosanäyttelijät ovat tummaihoisia amatöörejä ja esittävät vähäosaisia juntteja. Eiköhän näitä kehuarvosteluita ala pian näkymään täällä Suomessakin kun elokuva saapuu teatterilevitykseen 11. tammikuuta.

1 kommentti:

  1. "Elokuvissa on tarkoitus olla mukana jonkunlainen juoni ja hahmoissakin pitäisi tapahtua edes hieman kehitystä."

    Olet ymmärtänyt elokuvan taidemuotona ihan väärin. Elokuvissa ei ole pakko olla juonta eikä hahmoissa tarvitse tapahtua kehitystä, jos ei käsikirjoittaja/ohjaaja niin halua. Eri asia tuleeko siitä sitten hyvää elokuvaa.

    VastaaPoista