maanantai 26. syyskuuta 2011

Limitless


314. Neil Burger: Limitless (Rajaton) (Unrated) ****
Toiminnallinen trilleri scifimäisillä piirteillä.
Eddie Morra (Bradley Cooper) on luuserikirjailija, joka ei saa kirjoitettua edes sivun vertaa tekstiä ja tyttöystäväkin jättää. Eräänä päivänä Eddie tapaa kadulla ex-vaimonsa veljen, Vernonin (Johnny Whitworth), jonka tietää olevan huumediileri. Tämä antaa hänelle kokeellisen huumepillerin, NZT:n, joka antaa ihmiselle kyvyn käyttää aivojen koko kapasiteettia ja olemaan varma itsestään. Pillerin avulla Eddie kirjoittaa kirjan yhdessä illassa ja panee siinä sivussa vuokraisännän vaimoa. Aamulla vaikutus lakkaa, joten Eddie menee tapaamaan Vernonia saadakseen lisää pillereitä, mutta löytääkin tämän murhattuna. Hän onnistuu kuitenkin löytämään Vernonin pillerikätkön, luultavasti saman jota murhaaja oli etsinyt.
Vernonin kuolemaa ei kuitenkaan auta jäädä miettimään, sillä pillerit avaavat Eddielle aivan uuden maailman, tien menestykseen, ilman rajoja. Eddie tienaakin hetkessä isot summat rahaa ja pääsee finanssialan ison mogulin, Carl Van Loonin (Robert De Niro) puheille. Van Loon valmistelee isoa fuusiota ja ottaa Eddien avukseen. Vernonin murhaaja on kuitenkin Eddien perässä ja ongelmia aiheuttaa myös Gennady-niminen pikkurikollinen (Andrew Howard), jolta Eddie joutui lainaamaan rahaa päästäkseen käsiksi isompiin rahoihin. Myös huumepilleristä alkaa paljastua karuja totuuksia.
Erittäin hyvä elokuva. Ohjaaja Neil Burgerilla on hyvää visuaalista silmää, ei nyt ihan David Fincherin tasoa, mutta vähän sinne päin. Bradley Cooper tekee uransa parhaan roolisuorituksen, miehessa on sellaista vähän ärsyttävää virnettä, joka on tässä roolissa omiaan. Hyvä ohjaus tietysti auttaa myös suoritusta. Vaikka elokuvassa käsitellään tavallaan myös huumeiden huonoja puolia, ei silti sorruta mihinkään sormella osoitteluun, sillä juuri sellaista tässä ei kaipaa. Tämä on aika puhtaasti viihdeleffa, tosin enemmänkin juuri David Fincher-tyylinen viihdeleffa, jossa visuaalisilla kikoilla katsoja viedään keskelle elokuvan tapahtumia. Joitain mokiakin oli juoneen toisaalta jäänyt, joten hieman paremmin kannattaa Burgerin keskittyä kun seuraavaa elokuvaansa tekee, seuraamisen arvoinen ohjaaja siis kyseessä.
 Tässä katsomassani unrated-versiossa oli ainakin varsin runsaasti väkivaltaa ja hieman myös nakuiluakin. Amerikkalaisteattereissa (ja ilmeisesti Suomessakin) elokuvaa levitettiin siistittynä PG-13-versiona, mikä on hieman yllättävää ottaen huomioon aihepiirin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti