lauantai 20. huhtikuuta 2013

Oblivion


Oblivion (2013)
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 53
Pisteet: ***½
Vuosi 2077. Kuusikymmentä vuotta aiemmin maahan hyökkäsi avaruusolennot, jotka tuhosivat kuun ja olivat jo miltei valloittaa maan. Valloitus kuitenkin estettiin ydinaseilla. Maapallo muuttui kuitenkin asuinkelvottomaksi kuun tuhoutumisen aiheuttamien luonnonmullistusten ja ydintuhojen seurauksena. Eloonjääneet lähtivät Saturnuksen suurimmalle kuulle Titanille, jonne voitaisiin luoda uusi asuinkelvollinen elinympäristö kunhan sinne viedään maan kaikki vesivarat.
Näiden vesivarojen siirtämistä vartioi kaksi ihmistä, Tech 49:nä tunnettu Jack Harper (Tom Cruise) ja hänen kommunikointiupseeri/kumppani Victoria (Andrea Riseborough). Heidän muistinsa on pyyhitty jotteivat vielä maassa olevat avaruusolennot voisi saada heiltä tärkeitä tietoja Titanille muuttamisesta mikäli jäisivät vangeiksi. Kaksikon on määrä liittyä muiden joukkoon kahden viikon päästä. Vielä siihen asti Jackin on päivittäin huolehdittava robottien kunnossapidosta ja taisteltava välillä myös avaruusolentoja vastaan. Eräänä päivänä maahan putoaa kuitenkin avaruusalus, josta Jack pelastaa kauniin Julian (Oga Kurylenko). Astronautin, josta Jack on sattumoisin nähnyt usein unta.
Kymmenistä scifileffoista juonensa lainaileva Oblivion on ihan viihdyttävää katsottavaa ennalta-arvattavuudestaan huolimatta. Ryminää tarjoillaan isolla rahalla ja musiikkikin on massiivisen kuuloista. Siinä piili tosin myös elokuvan heikkous, sillä massiivisen sijaan musiikin olisi pitänyt olla paremminkin jotain klassisemman tyylistä. Ryminää ja räiskettä taas tungettiin katsojan kurkusta alas väkisinkin, kun päinvastoin olisi pitänyt panostaa enemmän draaman kehittelyyn. Tomppa Cruise oli roolissaan ihan hyvä, eikä muutoinkaan näyttelijät mitenkään huonoja olleet, paitsi Olga Kurylenko oli aika eloton roolissaan. Mukana myös Morgan Freeman ja Nikolaj Coster-Waldau, mutta eipä heistä sen enempää sillä siinä paljastuisi liikaa juonesta jos kertoisin keitä he esittivät.
Tekeminen maksoi 120 miljoonaa dollaria, joten tehosteet ovat sen mukaiset. Scifileffoja on viime vuosina tehty aika vähän, mutta tänä vuonna näyttäisi ensi-illassa olevan useampikin isolla rahalla tehty tekele, kuten Star Trek Into Darkness, The Hunger Games: Cathing Fire, Snowpiercer, Gravity, Pacific Rim – Hyökkäys Maahan, Elysium, After Earth, Ender's Game ja Iron Man 3, joten jonkinlaisesta scifibuumista voidaan jo puhua. Hyvää, tai edes viihdyttävää scifiä katselee kyllä aina mielellään, joten eipä haittaa kyllä yhtään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti