maanantai 20. elokuuta 2012

Haastaja


No Retreat, No Surrender (Haastaja) (1986)
Ohjaus: Corey Yuen
Käsikirjoitus: Keith W. Standberg, Corey Yuen, Ng See Yuen
Näyttelijät: Kurt McKinney, Jean-Claude Van Damme, J.W. Fails, Kathie Sileno, Kim Tai Chung, Kent Lipham, Ron Pohnel, Dale Jacoby, Peter Cunningham, Timothy D. Baker, Gloria Marziano
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 210
Pisteet: ***½
Mukavan huono kasarimättöleffa.
Jason Stillwell (Kurt McKinney) on nuori Bruce Lee-fani, joka harjoittelee karatea isänsä Tomin (Timothy D. Baker) dojolla Los Angelesissa. Eräänä iltana paikalle ilmestyy mafian jäseniä, jotka haluavat dojon itselleen. Tom kuitenkin kieltäytyy ja tulee pahasti hakatuksi mafialle työskentelevän venäläisen vapaaottelija Ivan Kraschinskyn (Jean-Claude Van Damme) toimesta, joka on murtaa Jasoninkin käden. Tom rampautuu eikä voi muuta kuin pistää dojon myyntiin ja muuttaa Jasonin ja vaimonsa kanssa muualle. He päätyvät Seattleen, jossa Jason ystävystyy tanssitaituri R.J. Madisonin (J.W. Fails) kanssa ja löytää mukavan tyttöystävänkin (Kathie Sileno). Ongelmia aiheuttaa kuitenkin läski kiusaaja Scott (Kent Lipham), joka käännyttää valheillaan paikalliset karatekat kiusaamaan myös Jasonia. Jason ei löydä tukea edes kotoa, jossa katkeroitunut Tom kieltää häntä tappelemasta kenenkään kanssa edes itsepuolustustarkoituksessa. Jason etsiikin lohtua ja johdatusta Seattleen haudatun Bruce Leen haudalta. Yllättäen yöllä Bruce Leen haamu (Kim Tai Chung) ilmestyykin Jasonin eteen ja lupaa opettaa hänelle itsepuolustuksen taidot. Seuraa pitkä ja tuskaisa harjoittelurupeama. Lopulta Jason nousee kehään taistelemaan Ivania vastaan tämän yrittäessä saada mafian haltuun myös Seattlen dojot.
Kylläpäs nauratti tätä kulttiklassikkoa katsellessa. Lukuisia martial arts/toimintaklassikkoita (Ninja in the Dragon's Den, Yes, Madam, Righting Wrongs, Dragons Forever, Fong Sai-yuk, Fong Sai-yuk II, My Father is a Hero ja Hero) Hongkongissa ohjannut Corey Yuen käväisi 80-luvulla ohjaamassa elokuvan myös Yhdysvalloissa ja tuloksena oli siis tämä surutta Karate Kidiä kopioiva No Retreat, No Surrender, joka tunnetaan Suomessa nimellä Haastaja. Kusisen huonoja näyttelijäsuorituksia, vielä kusisempi juoni ja musiikitkin taattua kasaria. Niin huono että on hyvä. Mukana on myös Jean-Claude Van Damme pahisroolissa. Mieshän nousi suosioon vasta Bloodsportin myötä muutamaa vuotta myöhemmin, joten tämän tekemisen aikoihin hänet tunnettiin lähinnä vain menestyksekkäänä martial arts-kamppailijana joka yritti siirtyä näyttelijäksi. Ja kyllähän Van Damme tästä elokuvasta hyvin erottuu edukseen. Taistelu- ja treenauskohtauksiltaan elokuva on varsin hyvää tasoa, mutta niissäkin on mukavasti tahatonta koomisuutta mukana.
Olen tämän ainakin kerran aiemmin nähnyt joskus 90-luvun alkupuolella, mutta muistikuvat olivat kyllä melkoisen olemattomat. Huomattavasti parempi tämä oli kuitenkin kuin mitä oletin ja tämän pariin tulee varmasti palattua vielä useasti kun näin hauskaksi osoittautui. Jatko-osia on tehty kaksi, mutta niissä ei samoja näyttelijöitä nähdä. Corey Yuen ohjasi myös No Retreat, No Surrender 2: Raging Thunderin, jossa näyttelee Cynthia Rothrock, joten se pitää joskus katsella myös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti