sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Captain America: The Winter Soldier

36. Captain America: The Winter Soldier (Captain America: The Return of the First Avenger) (2014) ****½
Kaksi vuotta The Avengersin tapahtumien jälkeen Kapteeni Amerikkana tunnettu Steve Rogers (Chris Evans) elelee Washingtonissa ja työskentelee vakoojajärjestö S.H.I.E.L.D.:ille, jota johtaa vuosikausia vakoojahommia tehnyt Nick Fury (Samuel L. Jackson). Steve työskentelee usein Mustana Leskenä tunnetun Natasha Romanoffin (Scarlett Johansson) kanssa suorittaen huippusalaisia tehtäviä ympäri maailmaa. Erään tehtävän jälkeen Steve saa vastaansa Winter Soldier-nimellä tunnetun mystisen salamurhaajan, joka pistää koko S.H.I.E.L.D.:in sekaisin hyökäten heidän kimppuunsa omalla maaperällä.
Ensimmäinen osa, Captain America: The First Avenger oli toisen maailmansodan aikainen supersankariseikkailuelokuva, jossa kerrottiin Kapteeni Amerikan syntytarina. The Avengersissa tarina jatkui tuomalla Kapteeni Amerikka nykypäivään syväjäätyneenä ja pistämällä hänet taistelemaan Kostajien rinnalle. Tässä Kapteeni Amerikan omien elokuvien sarjan toisessa osassa lajityypiksi on valittu poliittinen toimintatrilleri, mikä on mielenkiintoinen ratkaisu ja mielestäni erittäin onnistunut. Aiemmin Arrested Development ja Community tv-sarjojen jaksoja sekä Sinä, minä ja Dupree elokuvan ohjanneet Russon veljekset Anthony Russo ja Joe Russo tekevät tässä onnistuneen siirtymisen komediasta toimintatrilleriin mikä ei ole ihan helpoin juttu.
170 miljoonaa dollaria maksanut elokuva saapui täällä Suomessa teattereihin maaliskuun lopulla ja Yhdysvalloissa vasta huhtikuun alussa. Kassatuloja on tähän mennessä kertynyt maailmanlaajuisesti jo 336 miljoonaa dollaria ja viikonlopun jälkeen tulot noussevat jo ensimmäisen osan ohitse, joka keräsi yhteensä maailmanlaajuusesti 370 miljoonaa dollaria. Tämä jatko-osa voi siis kerätä noin 600-700 miljoonaa dollaria parhaimmillaan, luultavasti kuitenkin alle 700 miljoonaa, kenties 600 miljoonankin kanssa tekee tiukkaa kun ensi-iltaan on tulossa pian myös toinen Marvel-sarjakuvaan pohjautuva supersankarileffa The Amazing Spider-Man 2 (jota ei Suomessa nähdäkään lainkaan Finnkinon teattereissa, jää siis ainakin itseltäni se katsomatta teatterikierroksella), joka vie osan katsojista. Iso menestysleffahan tämä on jo kuitenkin jo nyt, joten kolmannen osan suunnittelu on jo käynnissä ja Russon veljekset jatkavat myös siinä ohjaajina. Ensi-iltakin on jo päätetty, 6. toukokuuta 2016, jolloin ensi-iltaan pitäisi tulla myös Man of Steelin jatko-osa Superman vs Batman (tai mikä lieneekään lopullinen nimi) jossa nähdään Teräsmiehen lisäksi myös Batman. DC Comics ja Marvel Comics jatkavat siis kilpailuaan myös elokuvarintamalla.
Captain America: The Winter Soldier on otettu hyvin vastaan niin kriitikkojen kuin myös yleisönkin osalta, aika selkeästi tätä pidetään jo nyt The Avengersin ohella parhaana Marvel-elokuvana ja on helppo olla samaa mieltä. The Avengers oli selkeästi isolla rahalla tehtyä hyvää viihdettä ilman vakavampaa sisältöä, tässä sisältö taas on selkeästi ykkösjuttu mihin ollaan panostettu. Tekijät ovat selkeästi seurailleet uutisia mikä näkyy esim. NSA-kytköksinä ja muutenkin elokuvassa ollaan varsin synkissä ja vainoharhaisissa tunnelmissa. Juoniasetelmaa on lainailtu mm. vuonna 1975 valmistuneesta Korppikotkan kolme päivää elokuvasta, jossa pääosaa esitti Robert Redford. Mies on onnistuttu houkuttelemaan mukaan myös tähän elokuvaan esittämään yhtä S.H.I.E.L.D.-järjestön pomoista. Sen enempää hahmosta ei oikeastaan kannata tietää ennen elokuvan katsomista. Samuel L. Jacksonin esittämä Nick Fury saa tällä kertaa huomattavasti enemmän ruutuaikaa kuin aiemmissa Marvel-leffoissa, mikä on ehdottomasti hyvä juttu. Scarlett Johanssonin esittämästä Natasha Romanoffistakin saadaan hieman uutta tietoa ja kenties luvassa on tulevaisuudessa ihan oma elokuvakin hahmosta.
Elokuva esittelee myös liudan uusia Marvel-sarjakuvista tuttuja hahmoja, kuten Anthony Mackien esittämä lentokykyinen Falcon, Frank Grillon esittämä Brock Rumlow (en paljasta tuon enempää ettei tule spoilereita, sarjakuvia lukeneet tietänevät kenestä on kyse), Emily VanCampin esittämä hoitaja Kate (eipä spoilata tätäkään hahmoa, vaikkakin taitaa tulla aika selväksi elokuvan mainoksista ketä oikeasti esittää) ja Georges St-Pierren esittämä Georges Batroc. Eikä tietysti pidä unohtaa elokuvan pääpahista, Sebastian Stanin esittämää Winter Soldieria, vaikkakin kyse on osittain myös vanhasta hahmosta. Aiemman Kapteeni Amerikka-elokuvan katsoneet tietänevät kenestä on kyse, mutta enpä nyt viitsi spoilata tätäkään asiaa. Marvelilla on suunnitelma näiden Marvel Cinematic Universeen kuuluvien elokuvien (Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, The Avengers, Ant-Man, Doctor Strange, jne) osalta aina vuoteen 2028 asti, joten kun tälläisiä hahmoja on mukana, vaikkakin osa vain pienissa rooleissa, on selvää että heitä tullaan näkemään myös jatkossa.

Captain America: The Winter Soldier on erinomainen Marvel-leffa, joka vain vahvistaa Marvel Studiosin asemaa sarjakuvaleffojen ykköstekijänä. Sonylla ja Foxilla on hallussaan ne tunnetummat Marvel-hahmot (Spider-Man, Fantastic Four ja X-Men), mutta siitä huolimatta Marvel Studios pesee heillä lattioita tekemällä kerta toisensa perään menestyselokuvia. Marvel Studiosin elokuvat ovat keränneet vuodesta 2008 lähtien maailmanlaajuisesti jo 6 miljardia dollaria mikä on aivan älytön tulos noin lyhyessä ajassa. Vertailuna edes yksi kaikkien aikojen menestyneimmista elokuvasarjoista, eli Star Warsit eivät ole keränneet maailmanlaajuisesti kuin 4,5 miljardia dollaria. Kuinka kauan Marvel Studios pystyy voittokulkuaan jatkamaan, se jää nähtäväksi, mutta juuri tällä hetkellä ainakin Marvel-sarjisnörteillä on elokuvarintamalla menossa unelmahetket. Lisää nannaa on luvassa jo elokuussa kun Guardians of the Galaxy saapuu teattereihin. Kapteeni Amerikka ja muut kostajat jatkavat seikkailujaan toukokuussa 2015 kun teattereihin pärähtää Avengers: Age of Ultron. Heinäkuussa 2015 Ant-Man starttaa Marvel Cinematic Universen kolmosvaiheen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti