perjantai 7. kesäkuuta 2013

Star Trek Into Darkness

Star Trek Into Darkness (2013)
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 76
Pisteet: ***½
Kapteeni James T. Kirkin (Chris Pine) johtama tähtilaiva Enterprise on tutkimassa primitiivistä planeetta Nibirua, jonka asukkaat tulevat pian kuolemaan tulivuorenpurkauksen seurauksena. He päättävät estää tuhon, mutta joutuvat rikkomaan tähtilaivaston Ensimmäistä sääntöä olla missään tekemisissä primitiivisten asukkaiden kanssa. Maahan palattuaan Kirk alennetaan ja förstinä toiminut Spock (Zachary Quinto) siirretään toiseen tähtilaivaan. Terroristi-isku pistää kuitenkin tähtilaivaston sekaisin ja kapteeniksi palautettu Kirk lähtee miehistöineen kostamaan iskun takana olevalle John Harrisonille (Benedict Cumberbatch), joka piileskelee Klingonien sota-alueella Kronoksessa.
J.J. Abramsin ohjaama Star Trek vuodelta 2009 oli varsin mainio scifileffa, vaikkei missään nimessä alkuperäisten Star Trek-elokuvien tasolle päässytkään. Tämä jatko-osa on astetta hieman heikompi, mutta siltikin varsin viihdyttävää katsottavaa ADHD-kuvauksesta ja juonikuvion hölmöilyistä huolimatta. Chris Pine oli monella tapaa enemmän sinut hahmonsa kanssa vaikkei edelleenkään William Shatnerin alkuperäisen roolisuorituksen tasolle missään vaiheessa päässytkään. Melkoisen mahdotonta sille tasolle on kyllä päästäkin. Zachary Quinto esitti Spockia varsin hyvin jo edellisessä osassa ja jatkoi samalla linjalla tässäkin. Näiden kahden hahmon välinen ystävyys on se joka erottaa Star Trekit helposti muista scifileffoista, valitettavasti tässä se ystävyys jäi liikaa ADHD-toiminnan ja muun pöhköilyn varjoon. Star Trek II: Khanin vihassa tuo hahmojen välinen ystävyys esitettiin tunteikkaimmin ja tässä yritettiin hieman samaa, muttei valitettavasti päästy lähellekään kovasta yrityksestä huolimatta.

Pidän eniten juurikin William Shatnerin, Leonard Nimoyn, DeForest Kelleyn ja kumppaneiden tähdittämistä Star Trekeistä. Niissä tunnelma on juuri oikea eikä hahmot jää toimintarymistelyn alle. Patrick Stewartin, Jonathan Frakesin, Brent Spinerin ja kumppaneiden tähdittämät Star Trekit ovat myös varsin toimivia ja onnistuvat toimintarymistelystä huolimatta olemaan sielukkaita ja hahmokeskeisiä. Näissä Abramsin Star Trekeissä toimintarymistely näyttää olevan valitettavasti se tärkein juttu. Enemmänkin viihdettä tyhmille katsojille periaatteella. Nähtäväksi jää jatkaako Abrams vielä näiden ohjaamista, sillä mieshän on seuraavaksi ohjaamassa Star Wars-elokuvan. Sen luokan menestyksiä nämä ovat kuitenkin olleet, että jatkoa on varmasti luvassa, mahdollisesti jo vuonna 2016. Leonard Nimoy, William Shatner ja Jonathan Frakes istahtivat aikoinaan myös ohjaajan pallille, mutta on vaikea uskoa kenenkään tässä näytelleen tekevän samoin. Tai lähinnä vaikea uskoa että kenellekään suotaisiin sellaista tilaisuutta ilman minkäänlaista aiempaa näyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti