torstai 7. elokuuta 2014

Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxy (2014) ****
http://www.imdb.com/title/tt2015381/

Kaksikymmentäkuusi vuotta sitten orvoksi jäänyt Peter Quill kidnapattiin Yondun (Michael Rooker) johtamien avaruuspiraattien toimesta. Nyt samaisten piraattien keskuudessa aikuiseksi kasvanut Peter Quill (Chris Pratt) rötöstelee itsekin ja kutsuu itseään Star-Lordiksi äitinsä antaman lempinimen mukaisesti. Piraattien on tarkoitus varastaa mystinen pallo ja myydä se isolla rahalla, mutta Peter päättääkin varastaa sen yksin, huomaten että pallon perässä on piraattien lisäksi myös kreejoukkoja johtavalle Ronanille (Lee Pace) työskentelevät Korath (Djimon Hounsou) ja palkkatappaja Gamora (Zoe Saldana). Kun vielä palkkionmetsästäjäparivaljakko Rocket (äänenä Bradley Cooper) ja Groot (äänenä Vin Diesel) sekaantuu tapahtumiin, on soppa valmis ja Peter, Gamora, Rocket ja Groot joutuvat telkien taakse Kylnin avaruusvankilaan. Sieltä paetakseen heidän on liittouduttava Ronanille kostoa janoavan Draxin (Dave Bautista) kanssa. Pian heille selviää myös pallon sisältö ja heidän on kyettävä työskentelemään yhdessä voidakseen suojella galaksia sitä uhkaavalta tuholta.
Kun Marvel Studios ilmoitti tekevänsä varsin tuntemattomaan Guardians of the Galaxy sarjakuvaan pohjautuvan elokuvan vuonna 2012, moni epäili konekiväärillä ampuvan puhuvan pesukarhun ja ”I am Groot” lausetta toistavan puuolennon olevan liiankin sekopäisiä hahmoja 170 miljoonan dollarin budjetilla tehtävän elokuvan tähdiksi. Myöskään kassatuloja ei uskottu kertyvän yhtä hyvin kuin mitä Marvel Studiosin elokuvat ovat viime aikoina tienanneet. Ja kun ohjaajaksikin palkattiin Troman nollabudjetilla tehtyjen törkyleffojan parissa elokuvauransa aloittanut James Gunn, ei usko elokuvan menestykseen ollut kovinkaan suuri. Toisin kuitenkin kävi kun Guardians of the Galaxy saapui teattereihin 1. elokuuta 2014 ja rikkoi Yhdysvalloissa elokuussa tehdyt kassatuloennätykset ja nousi katsotuimmaksi elokuvaksi myös ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa kassatuloja kertyi ensimmäisen viikonlopun aikana huikeat 94 miljoonaa dollaria kun aiemmasta elokuun kassatuloennätyksestä vastasi The Bourne Ultimatum vuonna 2007 keräämällä kassatuloja 69 miljoonaa dollaria. Myös täällä Suomessa Guardians of the Galaxy nousi heti viikonlopun katsotuimmaksi elokuvaksi. Suurta kilpailua elokuvalle ei tällä hetkellä ole luvassa, joten kokonaistulot voivat nousta maailmanlaajuisesti noin 600-700 miljoonan dollarin luokkaan nostaen sen näljän parhaiten menestyneen Marvel Studiosin elokuvan joukkoon, joita ovat tällä hetkellä The Avengers, Iron Man 3, Captain America: The Winter Soldier ja Thor: The Dark World.
Guardians of the Galaxyn menestys ei tullut kuitenkaan yllätyksenä ainakaan itselleni, sillä alkuperäiset sarjakuvat, joista elokuva pohjautuu vuoden 2008 versioon, ovat todella mainioita ja ennen kaikkea hahmot toimivia. Myös juonikuviot ovat sen verran sekopäisiä ettei niistä voi olla tykkäämättä, joten suht simppelisti saman voi toistaa myös elokuvassa hyvällä menestyksellä. Hieman yllättäen tämä elokuvaversio on menestynyt etenkin naisten keskuudessa. Yhdysvalloissa 44 prosenttia ensimmäisen viikonlopun katsojista oli naisia, jotka saapuivat luultavasti katsomaan Chris Prattin paljaita vatsalihaksia, Zoe Saldanan esittämää naissankaria ja elokuvan räikeää värimaailmaa. Kenties vielä yllättävämpää oli se, että Yhdysvalloissa katsojista 55 prosenttia oli yli 25 vuotiaita, johon lienee isoimpana syynä James Gunnin valitsema 70- ja 80-luvun klassikkobiisejä kuhiseva soundtrack ja muutoinkin elokuvan muistuttaminen enemmän Star Warseja kuin aiempia Marvel Studiosin supersankarileffoja. Peter Quill on vähän kuin Han Solon ja Luke Skywalkerin risteytys ja palkkiometsästäjäkaksikko Rocket ja Groot tuovat hitusen mieleen R2-D2 ja C-3PO hahmot. Ja PG-13 ikärajasta huolimatta elokuva on enemmän aikuisille suunnattu muutamine rivoine vitseineen ja sylkevine ja muniaan kourivine pesukarhuineen.
Peter Quill ja Gamora ovat elokuvan selkeimmät päätähdet ja heidän välilleen kehitellään hieman romanssiakin, Rocket nousee lähes heidän rinnalleen ollen usein järjen ääni kaiken kohelluksen keskellä, Groot ja Drax jäävät selkeämmin sivuhahmojen asemaan saaden kuitenkin hekin hetkensä parrasvaloissa. Chris Pratt selkeästi nauttii saadessaan esittää naisia avaruusaluksensa sänkyyn kaatavaa ja kasariviittauksia heittelevää Star-Lordia eikä miehen roolisuorituksesta hirveästi moitittavaa keksi. Hahmona Peter Quill toki jää vielä hieman vajaaksi, mutta sehän vaan lupaa hyvää jatko-osien kannalta kun riittää lisää paljastettavaa hahmosta jatkossakin. Zoe Saldana suoriutuu myös hienosti roolistaan, mutta jokin hahmossa jäi vielä vaivaamaan, kenties joku takauma lapsuudesta voisi valoittaa paremmin hahmon tarkoitusperiä jatko-osassa. Bradley Cooperin ääni toimii hienosti Rocketin äänenä, mutta hahmon toimivuus johtuu paljolti myös siitä että James Gunnin pikkuveli Sean Gunn esitti hahmoa kuvaustilanteissa ja antoi näin vastanäyttelijöille jotakin konkreettista johon reagoida. Itse hahmohan on tietysti luotu tietokoneella ja siltä osin työn jälki on alan huippua. Samaa voi sanoa Grootista, jonka äänenä kuullaan siis Vin Dieseliä. Groot on hahmoista helpoiten rakastettava ja varmastikin eniten pikkulasten mieleen. Drax jää hahmona vielä hieman vaisuksi, etenkin taistelutaitojensa osalta, mutta hieman yllättäen hahmosta on tehty enemmän huumorihahmo. Draxin huumoritajuttomuus on käännetty toistuvaksi vitsiksi mikä on kyllä ihan hyväkin juttu.
Marvel Studiosin elokuvissa pahishahmot ovat useimmiten olleet aika vaisuja. Tom Hiddlestonin esittämä Loki on saanut paistatella lähes yksin parhaana pahishahmona. Winter Soldieria en laskisi enää pahishahmoksi, vaikka toki sellainen olikin Captain America: The Winter Soldierissa. Valitettavasti Guardians of the Galaxy ei tuo tilanteeseen muutosta, sillä Lee Pacen esittämä pääpahis Ronan jää varsin keskinkertaiseksi ja Djimon Hounsoun esittämä Korath aika täydellisen turhaksi. Karen Gillanin esittämästä Nebulastakaan ei saatu vielä oikein mitään irti, kenties jatko-osa tuo tähän muutosta. Taustalla myhäilee myös The Avengerista tuttu Thanos, jota tässä elokuvassa esittää lyhyessä cameoroolissa Josh Brolin. Guardians of the Galaxyn jatko-osassa ja kenties jo sitä aiemmin Avengers: Age of Ultronissa Thanos tullaan näkemään huomattavasti isommassa roolissa. Ikuisuuden rautahanskaahan tuo purppuranahkainen hullu titaani tavoittelee, joten jäädään odottelemaan niitä hetkiä ja katsotaan sitten onko Thanos Marvelin todellinen superpahis. Tällä hetkellä hän on vielä selkeä sivuhahmo. Muista elokuvan hahmoista mieleen jää lähinnä vain Michael Rookerin esittämä Yondu lentävine nuolineen. Mukana toki myös Glenn Closen esittämä Nova Prime, John C. Reillyn esittämä Rhomann Dey, Peter Serafinowiczin esittämä Saal ja Benicio Del Toron esittämä The Collector. Cameorooleissa vilahtaa myös Stan Lee ja Lloyd Kaufman sekä äänicameoissa Rob Zombie ja Nathan Fillion.

Guardians of the Galaxy on selkeä viihdeleffa. Se on tehty kuitenkin suurella sydämellä ja jää mieleen jo pelkästään sen takia. James Gunn osoittaa olevansa muutakin kuin törkyviihteen tekijä ja saanee Joss Whedonin ohella pysyvän paikan Marvel Studiosin elokuvien ohjaajana. Mielellään kyllä niitä törkyleffojakin mieheltä katsoisi jatkossakin. Gunnilla on vielä paljon opettelemista kuvauksen ja tehosteiden osalta, etenkin toimintakohtauksissa meno oli vielä liian sekavaa ja läheltä kuvattua. Myös juonen osalta jäi parannettavaa ja hieman myös hahmojenkin. Pahispuolelle tarvitaan selkeä parannus. Ainakin yksi uusi jäsen on tulossa sankariporukan riveihin, nähtäväksi jää kuka se tulee olemaan. Jatkoa on luvassa 28. heinäkuuta 2017. Sitä ennen Marvelin Cinematic Universe tulee jatkumaan ja entisestään laajentumaan elokuvissa Avengers: Age of Ultron 1. toukokuuta 2015, Ant-Man 17. heinäkuuta 2015, Captain America 3 6. toukokuuta 2016 ja Doctor Strange 8. heinäkuuta 2016.

2 kommenttia:

  1. Tromeo & Julietin toinen ohjaaja-käsikirjoittaja tirehtöröi ja toinen käy kääntymässä. Voiko tää ihan sysipaska olla.

    VastaaPoista
  2. Leee pace!!!! The best person in the movie>.<

    VastaaPoista