Sivut

perjantai 21. syyskuuta 2012

Kukkulan tyttö, sataman poika


Kokuriko-zaka kara (From Up on Poppy Hill/Kukkulan tyttö, sataman poika) (2011)
Ohjaus: Goro Miyazaki
Käsikirjoitus: Hayao Miyazaki, Keiko Niwa
Äänirooleissa: Masami Nagasawa, Junichi Okada, Keiko Takeshita, Yuriko Ishida, Rumi Hiiragi, Jun Fubuki, Takashi Naitô, Shunsuke Kazama, Nao Ohmori, Teruyuki Kagawa
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 245
Pisteet: ****
Eletään vuotta 1963 Japanissa. Pääkaupungissa Tokiossa valmistaudutaan vuoden 1964 olympialaisiin. Läheisessä satamakaupunki Jokohamassa asuva 16-vuotias Umi (ääniroolissa Masami Nagasawa) nostaa joka aamu salkoon merkkiliput merelle päin ja tekee myös tunnollisesti perheelleen ruuat ja ja pyykkää. Perheeseen kuuluvat hänen lisäkseen isoäiti, pikkusisko, pikkuveli ja Amerikassa työskentelevä äiti. He asuvat vanhassa sairaalarakennuksessa joka on nykyisin majatalo, jossa majoittuu heidän lisäksi myös lääkäriopiskelija ja taideopiskelija, joten Umilla riittää kiirettä kodinhoidossa äidin ollessa poissa. Umin kanssa samaa koulua käyvä mutta ylemmällä luokalla oleva Shun (ääniroolissa Junichi Okada) näkee Umin nostamat merkkiliput joka aamu isänsä hinaajan kyydissä kouluun mennessään ja kirjoittaa niistä jopa runon koulun lehteen, jota toimittaa. Hän myös vastaa merkkilippujen viestiin omilla merkkilipuillaan hinaajan kyydistä, mutta Shun ei niitä koskaan näe korkeiden pensaiden ja puiden takaa.
Kun Shun protestoi näyttävästi koulun yhteydessä olevan ränsistyneen kerhorakennuksen purkamista vastaan, huomaa Umi lopulta hänet ja he alkavat viihtyä yhdessä. Umi kiinnostuu samalla myös lehden toimitushommista ja ehdottaa kerhorakennuksen siivoamista ja kunnostusta, mihin ryhdytäänkin innolla lähes koko koulun voimin. Mutta kun Umi näyttää Shunille kuvan Korean sodassa kuolleesta isästään, jolle hän merkkiliput joka aamu nostaa, alkaa Shun käyttäytymään eri tavalla hänen seurassaan. Umi ihmettelee nopeaa muutosta ja yrittää ottaa siitä selvää samalla kun Shun selvittelee asioita isänsä kanssa. Samalla selviää että kerhorakennus aiotaan purkaa joka tapauksessa, joten Shun, Umi ja koulun oppilaskunnan puheenjohtaja ja Shunin hyvä ystävä Shirô (ääniroolissa Shunsuke Kazama) lähtevät Tokioon vetoamaan purkamisesta päättävään tahoon. Lopulta Umille selviää syy Shunin käytökseen ja he joutuvat miettimään uusiksi tunteensa toisiaan kohtaan.
Pidin kovasti tästä Hayao Miyazakin pojan, Goro Miyazakin ohjaamasta animedraamasta, jota aletaan esittämään myös Suomessa elokuvateattereissa viikon päästä nimellä Kukkulan tyttö, sataman poika. Elokuva perustuu Tetsurô Sayamanin kirjoittamaan ja Chizuru Takahashin kuvittamaan japanilaismangaan vuodelta 1980. Kyseessä on tällä kertaa täysin puhdas draama, mitään fantasiaelementtejä ei mukana ole, kuten yleensä Studio Ghiblin tuotoksissa. Hahmot ja juoni olivat kuitenkin tarpeeksi kiinnostavia ja koskettavia että niistä jaksoi välittää. Pääjuoni kertoo Umista ja Shunista ja heidän rakkaudestaan toisiaan kohtaan. Hieman erilaisesta rakkaustarinasta on kyse kuin normaalisti. Kerhorakennuksen purkamista vastustava juonikuvio taas esitteli mukavasti muitakin hahmoja. Pelkän yhteiseen hiileen puhaltamisen sijaan asioista myös kiisteltiin kovasti. Ensi-iltansa elokuva sai Japanissa jo vuoden 2011 heinäkuussa ja oli vuoden katsotuin japanilaiselokuva kotimaassaan. Samaisena vuonna Japanin rannikolle iskenyt tsunami oli vähällä keskeyttää elokuvan tekemisen, lukuisat sähkökatkokset pakottivat piirtäjät tekemään töitä yöaikaan, jolloin katkoksia oli vähempi. Työt saatiin kuitenkin valmiiksi ajallaan. Elokuvaa on esitetty länsimaissa lähinnä vasta elokuvafestivaaleilla, Yhdysvalloissa se tulee teattereihin vasta maaliskuussa 2013. Elokuvan voi käydä Suomessa katsomassa teattereissa sekä alkuperäisellä kielellä että myös suomeksi dubattuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti