Sivut

keskiviikko 15. elokuuta 2012

Draama hotellissa


Don't Bother to Knock (Draama hotellissa) (1952)
Ohjaus: Roy Ward Baker
Käsikirjoitus: Daniel Taradash
Näyttelijät: Richard Widmark, Marilyn Monroe, Anne Bancroft, Donna Corcoran, Jeanne Cagney, Lurene Tuttle, Elisha Cook Jr., Jim Backus, Verna Felton, Willis Bouchey, Don Beddoe
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 207
Pisteet: ***½
Lentokonepilotti Jed (Richard Widmark) riitelee tyttöystävänsä Lynin (Anne Bancroft) kanssa ja vetäytyy ryyppäämään hotellihuoneeseensa. Ikkunasta on näkymä suoraan vastapäiseen huoneeseen, jossa nuori ja kaunis Nell (Marilyn Monroe) on lapsenvahtina varakkaan pariskunnan Bunny-tytölle (Donna Corcoran). Jed soittaa Nellille ja päätyy hetkeä myöhemmin samaan huoneeseen hänen kanssaan. Nell yrittää tehdä mieheen vaikutuksen ja valehtelee olevansa hotellissa siskonsa kanssa, mutta pikkuhiljaa Jedilla alkaa valjeta ettei Nell ole ihan täysjärkinen.
Roy Ward Baker tunnetaan parhaiten kauhuelokuvistaan Vampyyrit – eroottinen painajainen, Dr Jekyll & Sister Hyde, Kauhujen talo, Ääniä haudasta ja Quatermass and the Pit. Hän on ohjannut myös lukuisia Herrasmiesagentti, Pyhimys ja Veijareita ja pyhimyksiä tv-sarjojen jaksoja sekä Titanic-elokuvan Titanicin kohtalonyö. Tämä Draama hotellissa on jäänyt vähemmälle huomiolle, mutta on kyllä hyvä osoitus Bakerin ohjauskyvyistä ja ennen kaikkea Marilyn Monroen näyttelijäntaidoista. Kyseessä oli Marilynin ensimmäinen isompi päärooli ja tarkoituksena olikin näyttää hänen kykynsä näyttelijänä. Elokuvan menestys ei ollut kuitenkaan ihan toivotunlainen, joten Marilyniä ei juurikaan tälläisissä vakavissa rooleissa näyttelijäuransa aikana nähty. Upeasti hän kyllä tässä rooliinsa uppoutuu. Richard Widmark on hänkin ihan hyvä roolissaan, mutta jää selvästi Marilynin varjoon. Paikoin elokuva on hieman epäuskottava, mutta sen verran hyvin homma pysyy kasassa ettei katsojakaan voi olla pelkäämättä mitä lopulta tapahtuu.
Kerrontatavaltaan Draama hotellissa eroaa melkoisesti nykyelokuvista, mutta jää juurikin sen takia melkoisen hyvin mieleen nykyisin katsottuna. Hitunen Hitcockmaisuutta tässä tuntui myös olevan. Jos kiinnostaa nähdä mihin Marilyn näyttelijänä parhaimmillaan pystyi, niin tämä kannattaa katsoa, ja onhan tämä muutoinkin oikein hyvä elokuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti