Sivut

perjantai 24. elokuuta 2012

Bloodsport - viimeiseen asti


Bloodsport (Bloodsport – viimeiseen asti) (1988)
Ohjaus: Newt Arnold
Käsikirjoitus: Sheldon Lettich, Christopher Cosby, Mel Friedman
Näyttelijät: Jean-Claude Van Damme, Donald Gibb, Bolo Yeung, Leah Ayres, Norman Burton, Forest Whitaker, Roy Chiao, Philip Chan, Pierre Rafini, Ken Siu, Kimo Lai Kwok Ki, Bernard Mariano, Bill Yeung Ping Kuen, Lily Leung, Joshua Schroder, Michel Qissi
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 214
Pisteet: ****
Yhdysvaltain armeijassa palveleva Frank Dux (Jean-Claude Van Damme) opetteli taistelutaitoja japanilaissyntyisen, mutta Yhdysvaltoihin toisen maailmansodan jälkeen muuttaneen mestari Senzo Tanakan (Roy Chiao) opastuksella. Kun Tanakan poika kuoli, pyysi Frank mestariaan opettamaan hänelle suvun perinteiset ninjutsu-taidot jotteivat ne kuolisi Tanakan mukana. Taidot opittuaan Frank matkustaa Hongkongiin osallistuakseen vaaralliseen ja laittomaan Kumite-turnaukseen, jossa taistelulajitaitajat ympäri maailmaa kamppailevat toisiaan vastaan aina viiden vuoden välein. Frankille turnaukseen osallistuminen ja sen voittaminen merkitsee kunnianosoitusta mestariaan kohtaan, toisilla osallistujilla on enemmänkin vain voitto mielessä. Frank ystävystyy toisen amerikkalaisen, vale tudo-kamppailutaitoja opetelleen isokokoisen Ray Jacksonin (Donald Gibb) kanssa ja tekee läheistä tuttavuutta myös Kumite-turnauksesta kiinnostuneen journalisti Janice Kentin (Leah Ayres) kanssa. Lopulta Frankin pahimmaksi vastustajaksi nousee lihaksikas ja voittoa millä keinoin tahansa tavoitteleva Chong Li (Bolo Yeung). Frankin perässä ovat myös armeijan lähettämät viranomaiset (Forest Whitaker ja Norman Burton), joiden tehtävänä on palauttaa hänet Yhdysvaltoihin koska hän on puntiksella.
Bloodsportia alettiin suunnitella 80-luvun alkupuolella kun käsikirjoittajana työskennellyt Sheldon Lettich halusi tehdä elokuvan tapaamastaan Frank Duxista. Frank kertoili melkoisen uskomattomia tarinoita osallistumisestaan laittomaan Kumite-turnaukseen 70-luvulla, jonka oli myös voittanut (elokuvan lopputekstien mukaan peräti useita kertoja). Näiden tarinoiden todenmukaisuus on sittemmin asetettu kyseenalaiseksi ja Frankin on todettu olevan valehtelija. Toisaalta aikana jolloin internet ei ollut vielä käytössä eikä uutisetkaan kovin nopeasti levinneet, voidaan olettaa että laiton ja suurelta yleisöltä salassa pidetty Kumite-turnaus olisi voinut jossain määrin olla mahdollinenkin ilman että siitä olisi mitään todisteita säilynyt. Mutta olipa totuus mikä tahansa, oli tarinoissa mukava lähtökohta tämän elokuvan käsikirjoitukselle. Tuottajana toimi 80-luvun legendaarisimpia toimintapätkiä tehtailleet Yoram Globus ja Menahem Golan, joista Golan törmäsi töitä etsineeseen Jean-Claude Van Dammeen ja tarjosi tälle Frankin roolia nähtyään miehen potkutaidot. Kuvaukset saatiin valmiiksi jo vuonna 1985, mutta Golan pettyi kuvattuun materiaaliin ja pisti elokuvan jäihin. Van Damme ei kuitenkaan antanut periksi ja kaksi vuotta myöhemmin elokuva saatiin vihdoin valmiiksi uusintakuvausten ja editoinnin jälkeen, joissa näkyi Van Dammenkin kädenjälki. Ensi-iltaan elokuva saatiin vuoden 1988 alussa ja hieman päälle miljoona dollaria maksaneena se keräsi miltei 12 miljoonaa dollaria kassatuloja, eli oli melkoisen iso menestys vaikka kriitikot elokuvan lyttäsivätkin.
Mättöleffafanien keskuudessa Bloodsport on noussut kulttisuosioon, eikä mikään ihme, sillä kyseessä on erittäin hieno ja tunnelmallinen elokuva. Hirveän vakavissaan sitä tosin on vaikea ottaa, siitä pitää huolen jo pelkästään Donald Gibb humoristisena Ray Jacksonina. Kaljaa kittaava ja Van Dammea lähes päätä pidempi korsto on mitä mainioin sidekick-hahmo. Tahatonta koomisuutta elokuvasta löytyy ämpärimäärin ja lähes jokaisessa Van Dammen elokuvassa näkyvät spagaatit ja persepaljastelut saivat alkunsa juuri tästä elokuvasta. Suomessa elokuvaa leikattiin peräti yli 20 minuuttia VHS-aikakaudella ja sille lätkäistiin K16-ikäraja. Leikkaamattomana se julkaistiin dvd:lle vasta vuonna 2006 K18-ikärajalla. Van Dammen ura toimintatähtenä käynnistyi Bloodsportin myötä ja myöhemmin mies teki siitä melko suoran kopion nimellä The Quest, jossa juonikuvio oli siirretty 1920-luvulle. Frank Dux, joka muuten suunnitteli Bloodsportin koreografiat, oli mukana suunnittelemassa myös sitä, mutta riitautui Van Dammen kanssa ennen tuotantoa. Riitaa soviteltiin jopa oikeudessa asti. Dux kuitenkin hävisi juttunsa, jossa väitti Van Dammen kopioineen elokuvan juonikuvion häneltä ilman lupaa. Tosin jo Bloodsport kopioi juonensa melko pitkälti Bruce Leen Enter the Dragonista, joten eipä ihme että hävisi.

1 kommentti:

  1. Kyllä tuollaisia samantapaisia turnauksia on oikeastikin ollut jo tuolloin, esim. kiinalaisissa Sanda-otteluissa otellaan samantapaisella korokkeella kuin tässä ja säännöt taitaa muutenkin olla aika samanlaiset, ja tämähän sijoittuukin Hongkongiin jossa sellaisia on ollut. Frank Dux kyllä todellakaan niissä ei otellut, koska on todistettu jo sekin mistä kaupasta tyyppi osti Kumitesta voitetuksi väitetyn pokaalin...

    Huvittavaa on se, että on kyllä olemassa noita turnauksia aikoinaan voittanut länsimainen tyyppi, Dan Docherty, mutta hänestä ei ole tehty mitään elokuvaa.

    VastaaPoista