Sivut

perjantai 25. toukokuuta 2012

Eläinten kapina


Animal Farm (Eläinten kapina) (1954)
Ohjaus: Joy Batchelor, John Halas
Käsikirjoitus: joy Batchelor, John Halas, Borden Mace, Philip Stapp, Lothar Wolff
Kertoja: Gordon Heath
Äänirooleissa: Maurice Denham
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 140
Pisteet: ****

Manor farmin eläimiä sorretaan. Eräänä päivänä ne saavat tarpeekseen ja nousevat kapinaan ihmisiä vastaan. Ne ottavat farmin haltuunsa ja alkavat hoitaa sen toimintaa itsenäisesti. Kaikki osallistuvat työntekoon ja kirjataanpa ladon seinään jopa eläinten laitkin, joita jokainen noudattaa. Niistä tärkeimmät ovat, ettei yksikään eläin tapa toista eläintä ja että kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia. Kaikki sujuukin aluksi hyvin. Lumipallo-niminen kauttaaltaan valkoinen karju nousee heidän johtohahmoksi ja sanomaa eläinten vallankumouksesta levitetään muillekin farmeille. Napoleon-niminen mustaraitainen karju ei kuitenkaan aio tyytyä asemaansa Lumipallon alapuolella ja alkaa juonia Lumipalloa vastaan. Pian eläinten idyllinen farmielämä muuttuukin toisia suosivaksi, sillä eräitten mielestä kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.

Eläinten kapina on vuonna 1954 valmistunut animaatio, joka on vuosien saatossa noussut klassikoksi. Se perustuu vuonna 1945 julkaistuun George Orwellin kirjoittamaan Eläinten vallankumous kirjaan, joka on Vuonna 1984 kirjan ohella Orwellin tunnetuin teos. Kirjan pohjalta on myöhemmin tehty myös näytelty versio vuonna 1999. Tämä animaatioversio on todella erinomainen, aluksi lastenelokuvalta vaikuttava, mutta hyvin nopeasti aikuisten saduksi muuttuva tyly kuvaus Venäjän vallankumouksesta eläinhahmoin kerrottuna. Ihan pienille lapsille tämä ei siis sovellu, mutta kouluikäisille tätä voi kyllä jo näyttää, ainakin yläasteikäisille. Itsekin muistan tämän joskus lapsena nähneeni ja jotain muistoja on mieleen jäänyt myös itse sisällöstä. Etenkin tästä jää mieleen sikojen osuus. Osa niistä muuttuu korruptoituneiksi ja pian laki yksikään eläin ei tapa toista eläintä muuttuu muotoon yksikään eläin ei tapa toista eläintä ilman syytä. George Orwell käsittelee kirjassaan asioita ilmeisesti vieläkin tarkemmin, mutta oikein hyvin on tähän animaatioonkin saatu Orwellin neuvostovastainen sanoma mukaan. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu eli CIA olikin elokuvan yksi rahoittajista, sillä paljon parempaa neuvostovastaista propagandaa ei ole olemassa kuin tämä elokuva on. Aikoinaan tämä oli siis ihan propagandamielessäkin tehty, mutta varsinainen sisältö nousee kuitenkin sen yläpuolelle ja Eläinten kapinaa voi pitää yhtenä opettavimmista elokuvista ikinä.

Eläinten kapina on nykyäänkin ajankohtainen elokuva, sillä aina löytyy uusia vallanhimoisia ihmisiä kun edelliset on syösty vallasta ja heidän syrjäyttämiseksi ihmisten tulisi nousta kapinaan aivan kuten elokuvan eläinhahmot nousevat kapinaan sortajiaan vastaan. Ihan näin yksinkertaista ei tosielämässä asiat ole, mutta toisaalta pitäisi kyllä olla.

Elokuva on katsottavissa kokonaisuudessaan youtubesta ainakin tällä hetkellä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti