Sivut

maanantai 2. huhtikuuta 2012

The Whistleblower

The Whistleblower (2010)
Ohjaus: Larysa Kondracki
Käsikirjoitus: Larysa Kondracki, Eilis Kirwan
Näyttelijät: Rachel Weisz, Vanessa Redgrave, Monica Bellucci, David Strathairn, Nikolaj Lie Kaas, Roxana Condurache, Paul Schramm, Alexandru Potocean, William Hope, Rayisa Kondracki, Jeanette Hain, Benedict Cumberbatch, David Hewlett, Coca Bloos, Luke Treadaway, Liam Cunningham, Anna Anissimova
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 90
Pisteet: ****½
Tärkeä elokuva, joka jokaisen ihmisen maailmassa tulisi katsoa.
Vuosi 1999. Rahavaikeuksissa ja keskellä huoltajuuskiistaa oleva nebraskalaispoliisi Kathryn Bolkovac (Rachel Weisz) lähtee Bosniaan rauhanturvaajaksi ansaitakseen nopeasti rahaa, jotta voisi muuttaa lähemmäs tytärtään pestin päättyessä. Vuonna 1995 päättynyt Bosnian sota näkyy vielä katukuvassa ja ihmisten arjessa. Työnsä aina pikkutarkasti tekevä Kathryn onnistuu parantamaan perheväkivallan uhreiksi joutuneiden naisten asemaa ja hänestä tehdään sen seurauksena tasa-arvoasioiden osaston johtaja. Ihmiskauppatapausta tutkiessaan Kathryn pääsee seksiorjia myyvien ihmiskauppiaiden jäljille ja näiden asiakkaiden joukossa on myös rauhanturvaajia. Tarkemmin tutkiessaan hänelle paljastuu karu totuus rauhanturvaajien toiminnasta Bosniassa. Yritykset saada mukana olleet vastuuseen ei kuitenkaan ole helppoa, sillä rauhanturvaajilla on diplomaattinen koskemattomuus ja ylemmissä viroissa olevat katsovat tapauksia läpi sormien tai ovat itse osallisina toimintaan. Apua Kathryn saa YK:n ihmisoikeuskomissaari Madeleine Reesiltä (Vanessa Redgrave) ja sisäasiainministeriölle työskentelevältä Peter Wardilta (David Strathairn), mutta näidenkään valtuudet eivät ulotu joka paikkaan.
Järkyttävää katsottavaa. Olin kyllä tietoinen YK:n rauhanturvaajien osallistumisesta ihmiskauppaan ainakin jollain tasolla, mutta aivan näin laajaa touhua en uskaltanut kuvitella kyseessä olevan. Tämä elokuva pohjautuu siis tositapahtumiin. Kathryn Bolkovac todellakin paljasti rauhanturvaajien osallistumisen ihmiskauppaan Bosniassa rauhaa turvatessaan ja brittiläinen yritys DynCorp (tässä nimellä Democra Security), jonka palkkalistoilla Kathryn oli, oli tietoinen asioista. Vuonna 2002 hän haastoi yrityksen oikeuteen ja voitti, hänet irtisanottiin nimittäin laittomasti kun hän paljasti yrityksen palkkalistoilla olevien rauhanturvaajien ostaneen seksiä ihmiskaupan uhreilta ja osallistuivat itsekin ihmiskauppaan. Nämä kyseiset rauhanturvaajat saivat potkut, mutta diplomaattisen koskemattomuuden takia heitä ei ole edelleenkään asetettu syytteisiin. Saman yrityksen työntekijöitä on jäänyt kiinni myöhemmin myös Irakissa ja Afganistanissa laittomuuksista. Kukaan ei ole saanut tätä jättiyritystä vastuusen, sillä pelissä on liian isot rahat. Ja paskat sanon minä, firma nurin, kaikki asiat julki ja rikoksia tehneet vankilaan. Ja tämähän ei tietysti ole pelkästään tämän yhden yrityksen ongelma, vaan vastaavaa tapahtuu nytkin jossakin päin maailmaa.
The Whistleblower kuvaa maailmaa synkkänä paikkana, jossa aurinko ei juuri paista, ainakaan niille jotka sitä todella tarvitsisivat. Larysa Kodrackin ohjaama elokuva ei ole mikään loistava elokuva, mutta aiheensa puolesta sen pisteet oli pakko nostaa korkealle, sillä ihmiskauppaa ja sitä vastaan taistelua siinä onnistuttiin kuvaamaan erittäin tiukasti. Juonesta löytyi muutamia hölmöyksiä, mutta ne oli helppo antaa anteeksi. Rachel Weisz luki käsikirjoituksen jo vuonna 2005, mutta ei ollut silloin valmis rooliin ja kun hän vuosia myöhemmin tiedusteli elokuvan tilannetta hän kuuli ettei se ollut edennyt mihinkään hänen hylättyään roolin. No nytpä hän oli valmis rooliin ja tekeekin erittäin hyvän roolisuorituksen. Mitään suurta levitystä elokuva ei ole saanut aiheensa takia, mikän on kyllä sääli. Ihan pienille lapsille tätä ei voi kuvastonsa takia näyttää, mutta yläasteikäisille tämä olisi kyllä ihan sopivaa katsottavaa, jäisi ainakin siksi päiväksi pissismurheet ja muut turhanpäiväiset valitukset kakaroilta tekemättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti