Sivut

perjantai 11. marraskuuta 2011

Rise of the Planet of the Apes


Rise of the Planet of the Apes (Apinoiden planeetan synty) (2011)
Ohjaus: Rupert Wyatt
Käsikirjoitus: Rick Jaffa, Amanda Silver
Näyttelijät: James Franco, Andy Serkis, Freida Pinto, John Lithgow, Brian Cox, Tom Felton, David Oyelowo, Tyler Labine, Jamie Harris, David Hewlett
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 363
Pisteet: ****½
Erinomainen uusintatulkinta Apinoiden planeetan syntytarinasta.
Lääkefirman palveluksessa oleva tiedemies Will Rodman (James Franco) yrittää löytää parannuskeinoa Alzheimerin tautiin ja kokeilee kehittämäänsä virusta simpansseihin. Yksi simpansseista osoittaakin merkkejä älykkyydestä ja Will on saamassa rahoituksen seuraavalle vaiheelle, eli ihmistutkimuksille. Simpanssi kuitenkin sekoaa ja se ammutaan kesken rahoitustilaisuuden. Willin pomo Steven Jacobs (David Oyelowo) määrää tutkimussimpanssit lopetettaviksi, mutta antaa vielä Willille uuden tilaisuuden ja käskee aloittamaan viruksen kehittämisen alusta. Seonnut simpanssi oli synnyttänyt poikasen ja yritti vain suojella sitä. Simpansseista huolehtiva Robert Franklin (Tyler Labine) ei raaski lopettaa poikasta ja antaa sen väliaikaisesti Willin hoidettavaksi. Tämä vie poikasen kotiinsa, jossa hänen Alzheimerin tautia sairastava isänsä Charles (John Lithgow) kiintyy siihen heti ja nimeää poikasen Ceasariksi. Myös Will alkaa kiintyä Ceasariin, joka osoittaa myös merkkejä älykkyydestä. Ehkäpä tutkimuksia ei tarvitsekaan aloittaa siis täysin alusta. Will pitää siis Ceasarin pysyvästi itsellään.
Kolme vuotta myöhemmin Will uskaltautuu testaamaan virusta yhä pahemmin sairastelevaan isäänsä. Virus toimiikin ja Charles on jälleen entisensä, tai jopa älykkäämpi kuin ennen. Ceasarista on myös tullut älykkäämpi ja se alkaa jo olemaan liian villi asumaan Willin kotona. Se joutuukin vaikeuksiin naapurin kanssa lähtiessään tutkimaan paikkoja ja loukkaa jalkansa. Will vie Ceasarin eläintarhassa työskentelevän primatologi Caroline Aranhan (Freida Pinto) hoidettavaksi, jota pyytää samalla ulos Ceasarin kehotuksesta. Ceasar pystyy nimittäin jo kommunikoimaan viittomakielellä. Will ja Caroline alkavat seurustella ja Caroline ehdottaa, että Will veisi Ceasarin välillä lähistöllä olevaan punametsään, jossa se voisi juoskennella ja kiivetä puissa rauhassa.
Viisi vuotta myöhemmin Ceasar alkaa kysellä mistä on tullut ja Will kertoo hänen emostaan ja tutkimuksestaan. Samaan aikaan Charles alkaa jälleen mennä huonompaan suuntaan, virus ei toimikaan ihmisillä niin kuin pitäisi. Charles joutuu eräänä päivänä vaikeuksiin naapurin kanssa ja Ceasar hyökkää raivoissaan naapurin kimppuun. Ceasar viedään surkeassa kunnossa olevaan apinalaitokseen, jossa se saa kurjaa kohtelua laitoksen johtajan, John Landonin (Brian Cox) pojalta Dodgelta (Tom Felton). Eikä lajitoveritkaan juuri hyvällä katso vaatteisiin puettua simpanssia. Lajitovereitaan älykkäämpi Ceasar alkaa tajuamaan ettei sen paikka ole enää ihmisten maailmassa vaan apinoiden parissa. Näiden kahden lajin rauhallinen yhteiselo ei kuitenkaan tunnu tulevan kysymykseen, joten Ceasar alkaa suunnitella vallankumousta. Hänen on kuitenkin saatava lajitoverinsa myös älykkäiksi. Samaan aikaan Will palaa lääkefirmaan kehittämään astetta paremman viruksen, jotta voisi pelastaa isänsä.
Kyseessä on siis uusintatulkinta Apinoiden planeetan syntytarinasta. Ei uusintaversio, eikä esiosa, vaan uusi alkuosa elokuvasarjalle, jolle on siis tulossa jatkoa piakkoin. Juonta on hieman kopioitu vuonna 1972 valmistuneesta Conquest of the Planet of the Apes elokuvasta, jossa kerrottiin miten apinat aloittivat maailman valloituksen. Sehän oli neljäs osa alkuperäisessä Planet of the Apes elokuvasarjassa. Muutoinkin tästä löytyy runsaasti viittauksia alkuperäiseen elokuvasarjaan, kuten hahmojen nimiä, mutta myös viittauksia tuleviin jatko-osiin. Esim. löytyy viittaus Mars-lennosta, joka on kadonnut mysteerisesti. Jossain jatko-osassa tullaan siis näkemään samankaltainen juoni kuin oli vuonna 1968 valmistuneessa Planet of the Apes elokuvassa.
Andy Serkis esitti Ceasarin liikkeitä liiketunnistuslaitteiston edessä ja täytyy kyllä yhtyä miehen kehujiin. Annetaanko miehelle työstään jopa Oscar-palkinto, jää nähtäväksi, mutta ainakin ehdokkuus olisi paikallaan. Sen verran loistava roolisuoritus oli kyseessä, olipa tekniikka sitten mikä tahansa. Ceasar ei myöskään ole pelkkä poseeraaja, vaan katsoja voi selkeästi tuntea hahmon tunteet eleiden kautta. Aika harvoin näkeekin elokuvan, jota katsoessa suorastaan toivoo, että apinat aloittaisivat vallankumouksen ja tappaisivat ihmiset. Ainakin ilkeät ihmiset. Elokuvan lopussa apinat päästetäänkin kunnolla vapaaksi San Franciscon kaduille, jossa ne hyppivät ikkunoiden lävitse, tuhoavat joukolla poliisiautoja ja lopulta suuntaavat Golden Gate -sillalle, jossa käydään lopullinen yhteenotto poliisien ja apinoiden välillä. Meno on huikeaa niin visuaalisesti kuin tietokonetehosteiltaankin. Kamera syöksyy sillan rakenteissa kiipeilevien apinoiden mukana.
Rupert Wyattin ohjaus on lennokasta ja selkeää. Juoni ei aivan tarkkaa miettimistä kestä, sillä siitä löytyy paljon heikkouksia ja hölmöyksiä, mutta jos niihin ei jää kiinni, kuten minä en jäänyt, pystyi menosta nauttimaan varsin nautinnollisesti. James Franco on oikein hyvä Willin roolissa, vaikka jääkin selkeästi Ceasarin varjoon. John Lithgow on hyvä Alzheimerin tautia sairastavana isänä, Freida Pinto on ihan ok Carolinen roolissa, Brian Cox sopiva hieman vittumaisena apinalaitoksen johtajana ja Tom Felton sopiva tämän vieläkin vittumaisempana poikana. Mieleen jäivät myös Tyler Labine Willin kaverina, David Oyelowo Willin rahanhimoisena pomona ja David Hewlett ansionsa mukaan saavana naapurina. Kuvaus oli hienoa, musiikki tunnelmaa korostavaa ja tietokonetehosteet huikean näköisiä.
Niin ja kyllähän ne muutkin apinahahmot olivat erinomaisia. Katsojana olikin helppo olla apinoiden puolella. Apinalaitoksessa apinoiden hierarkia tuli hyvin esille, mutta ihmisiin verrattuna näillä ei ole mitään tarvetta ihmisluonnolle tyypillisiin asioihin keskuudessaan, kuten kateuteen, vallanhimoon ja väkivaltaan. Tosin näihin varmaankin päästään sitten jatko-osissa, sillä apinathan kehittyvät ihmismäiseen suuntaan, eli kiehtovia asioita voidaan vielä nähdä, mikäli jatko-osat tehdään edes vähänkin yhtä vakavissaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti