Sivut

sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Hesher


313. Spencer Susser: Hesher ***
Amerikkalaista indiedraamaa.
Äitinsä menettänyt pikkupoika TJ (Devin Brochu) asustelee masentuneen isänsä (Rainn Wilson) ja huonomuistisen ja vointisen isoäitinsä (Piper Laurie) kanssa. Eräänä päivänä TJ törmää nuorukaiseen nimeltä Hesher (Joseph Gordon-Levitt), joka räjäyttelee pommeja, sytyttelee autoja palamaan, tönii ihmisiä tieltään ja kuuntelee 80-luvun metallia. Hesher menettää yöpymispaikkansa TJ:n takia ja tulee omin luvin asumaan TJ:n kodin autotalliin. Isä ei vastusta kun huomaa ettei Hesherille sanota ei. Isoäiti on vain iloinen kun on enemmän väkeä talossa. Ja jollain oudolla tapaa Hesher auttaa TJ:tä ja hänen isäänsä käsittelemään suruaan ja ennen kaikkea opettamaan TJ:tä pitämään puoliaan maailmassa. TJ tutustuu myös kaupassa myyjänä työskentelevään Nicoleen (Natalie Portman).
Perusidea on tuttu jo aika monista elokuvista. Hyvänä esimerkkinä Takashi Miiken ohjaama Visitor Q, jossa tuntematon mies astelee japanilaisperheen kotiin ja opettaa näitä sairaalla tavalla arvostamaan perhettään. Tässä elokuvassa tuo tuntematon mies on Hesher, sekopäinen nuorukainen, josta on kiva sotkea takapihojen uima-altaita ja muuten vaan riehua silloin kun huvittaa. Hahmo on ihan kiinnostava, mutta jotenkin liian rakennetun oloinen. Joseph Gordon-Levitt näyttelee roolia ihan hyvällä antaumuksella, mutta silti ei voi täysin uskoa hänen olevan oikeasti tuo hahmo.
Muutenkin elokuva tuntuu turhan paljon vain festareita varten tehdyltä palkintoleffalta hahmoineen ja monine yhteyskuntaongelmineen. TJ:n hahmossakaan ei oikein ole riittävästi kiinnostavuutta, näyttelijä ei sentään ole mikään liian ärsyttävä kakara, mutta hahmon tekemiset on kuitenkin vähän ärsyttävästi kirjoitettu. Varsin kelvollinen indieleffa kuitenkin kyseessä ja ihan ok esikoisohjaus Spencer Susserilta. Metallica ei juuri anna musiikkiaan elokuviin käytettäväksi, mutta tämän kohdalla he tekivät poikkeuksen.
Jostain kumman syystä elokuvaa myydään ainakin Suomessa kuvasuhteella 1.78:1 eikä alkuperäisellä kuvasuhteella 2.35:1, eli kuvan reunoilta on leikattu palat pois. Vastaavaanlaista raiskausta on tehty mm. Rambon kohdalla. Ulkomailla Hesher on julkaistu alkuperäisellä kuvasuhteella.

1 kommentti:

  1. Kannattaa katsoa leffa uudestaan ja miettiä, että Hesher on Jeesus, tosin tietämättään. Kapinallinen joka näkee keskiluokkasen yhteiskunnan ja ihmisten läpi.

    VastaaPoista