Sivut

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Katsotut elokuvat: Elokuu 2014

76. Guardians of the Galaxy (2014) ****
http://www.imdb.com/title/tt2015381/

77. Divergent (Divergent: Outolintu) (2014) ***
Summit Entertaimentin tuottama Twilight-elokuvasarja keräsi maailmanlaajuisesti 3.3 miljardia dollaria kassatuloja vuosina 2008-2012 ja nosti studion kertaheitolla isojen elokuvastudioiden joukkoon, ainakin hetkeksi. Sen jälkeen Summit Entertaiment yritti tehdä twilightit mm. Warm Bodies ja Ender's Game -elokuvilla, mutta kumpikaan ei ollut saman luokan menestys, eikä niille olla suunnittelemassa jatko-osia ainakaan ihan heti. Pysyäkseen isojen elokuvastudioiden joukossa Summit tarvitsi uutta menestyselokuvasarjaa, joten he ostivat oikeudet nuorten suosimaan Divergent-kirjasarjaan ja tarkoituksena oli tehdä vähintään kolmiosainen elokuvasarja. Tämä ensimmäinen osa saapui teattereihin maaliskuussa 2014 ja menestyi varsin hienosti keräten kassatuloja maailmanlaajuisesti 274 miljoonaa dollaria. No oikei, osittain kassatulot jäivät vähäiseksi kun ottaa huomioon että budjetti oli 85 miljoonaa dollaria. Jos verrataan esim. Twilightin ensimmäiseen osaan, kassatuloja maailmanlaajuisesti 392 miljoonaa dollaria ja budjetti vain 37 miljoonaa dollaria. Eli ei mikään sellainen menestys kuin studio olisi varmasti toivonut, mutta sen verran hyvä pelin avaus kuitenkin että jatko-osat ovat saaneet vihreää valoa. Ja kolmososa päätettiin jakaa kahtia, eli luvassa on yhteensä neljä elokuvaa, Divergent, Divergent: Insurgent, Divergent: Allegiant – Part 1 ja Divergent: Allegiant – Part 2. Ilmestyvät vuoden välein, viimeinen osa vuonna 2017. Mitä tulee itse elokuvaan, niin aika köyhäksi jäi ainakin tämä ensimmäinen osa. Alkupuoli toimi ihan ok-tasolla, Shailene Woodleyn esittämän Trisin edesottamuksia katseli ihan mielenkiinnolla, mutta loppu taas oli hirveän kiireinen. En ole kirjoja lukenut, joten en tiedä kuinka juoni niissä toimii, mutta tässä elokuvassa homma suoraan sanottuna kusi. Paljon hahmoja joista ei saatu juuri mitään irti ja olihan juoniasetelmakin melkoisen kökkö, ei ollut tarpeeksi uskottava. Kate Winslet harvoin näyttelee huonosti, tässä hänen roolisuoritus oli aikamoisen pökkelö. Sellainen köyhän miehen Nälkäpelihän tämä lopulta oikeastaan oli. Siltikin ihan katsomisen arvoinen ja kyllä aion katsella myös jatko-osat, niissä voidaan kuitenkin vielä pistää paremmaksi.

78. Sharknado 2: The Second One (2014) ***½
Kaikilta osin edeltäjäänsä parempi kökköilyleffa. Tekijäporukka on hyvin pitkälti sama kuin ensimmäisessä osassa, tällä kertaa he ovat vain saaneet hieman enemmän rahaa käyttöönsä. Alun lentokonekohtaus suorastaan yllätti "laadukkuudellaan". Ja kyseinen alkukohtaus olikin koko elokuvan parasta antia. Varsin mainiota kökköviihdettä tämä oli kyllä alusta loppuun ja sen tiedostivat myös näyttelijät. Ian Ziering ja Tara Reid olivat ainoat aiemmasta osasta tutut näyttelijät, muut olivat uusia. Ykkösosan yllätysmenestyksen johdosta tähän on suorastaa tulvinut melko tunnettuja näyttelijöitä ja julkkiksia pieniin ja vähän isompiikin rooleihin. Heitä ovat mm. Vivica A. Fox, Mark McGrath, Kari Wuhrer, Judd Hirsch, Billy Ray Cyrus, Kurt Angle, Andy Dick, Robert Hays, Richard Kind, Robert Klein, Kelly Osbourne, Perez Hilton, Kelly Ripa ja Al Roker. Tehosteet ovat tietysti paskoja, haiden hampaat teräviä, Tara Reidin naama täynnä botoxia, newyorkilaisten takakontit täynnä aseita, moottorisahat käynnistysvalmiina ja Ian Ziering valmiina kolmososaa varten.

79. The Expendalbes 3 (2014) **½

80. Noah (2014) **½
Tarina Nooasta on tuttu lähes kaikille maailman ihmisille, tai ainakin kaikkialla jossa raamattua luetaan. Darren Aronofsky alkoi suunnitella Nooasta kertovaa elokuvaa saatuaan valmiiksi esikoisohjauksensa Pi vuonna 1998. Aiheesta Darren kiinnostui jo ollessaan seiskaluokalla kirjoitettuaan Nooasta kertovan runon. Vuonna 2000 Darren alkoi tehdä jo käsikirjoitusta, mutta kesti vielä yli kymmenen vuotta ennen kuin hän sai elokuvalle rahoituksen. Kuvaukset aloitettiin heinäkuussa 2012 ja ensi-ilta oli maaliskuussa 2014. 125 miljoonan dollarin budjetti oli yllättävänkin iso, mutta oikeastaan vielä yllättävämpi oli elokuvan menestys. Kassatuloja kertyi maailmanlaajuisesti 359 miljoonaa dollaria. Vuonna 2006 Darren ohjasi jo vähän Noahia muistuttavan elokuvan The Fountain, joka kuitenkin floppasi ja tuolloin Darren ei olisi mitenkään voinut saada tälle Noahille rahoitusta mistään. Vuonna 2010 Darren kuitenkin ohjasi varsin pienellä budjetilla Black Swanin, joka oli valtaisia hitti ja sai sen turvin Paramountin ja New Regencyn tuottamaan Noahin. Moni muu ohjaaja olisi valinnut jonkun helpomman aiheen, mutta Darren tuntuu tekevän vain sellaisia elokuvia joita itse haluaa tehdä ja siitä täytyy nostaa hänelle hattua. Itse elokuvasta en hirveästi pidä, lähinnä on naurattanut koko elokuva kun trailerit ekaa kertaa näki. Jättibudjetilla tehty raamattu-leffa, jossa Nooa rakentaa arkkia ja taistelee pahoja ihmisiä vastaan kivijättiläisten kanssa. Monella tapaa Darren on tehnyt silti ihan järkevän elokuvan, mutta ei vaan kyllä oikein iskenyt minuun. Mieluummin katsoisin Darrenilta seuraavaksi jotain Unelmien sielunmessun tai Black Swanin kaltaista elokuvaa jossa ei olisi uskontolöpinää.

81. Under the Skin (2013) ***
Jonathan Glazerin ohjaama esikoiselokuva Sexy Beast on yksi 2000-luvun kehutuimmista brittileffoista, miehen toinen ohjaus Birth taas sai lähinnä haukkuja osakseen. Tämä kolmas ohjaus on scifitaideleffa, jonka pääosaan Glazer sai houkuteltua Scarlett Johanssonin, joka esiintyy ensimmäistä kertaa täysin alasti kameran edessä. Scarlett esittää naista, joka houkuttelee yksinäisiä miehiä luokseen talvisessa Skotlannissa. Miehet seuraavat häntä pimeään asuntoon, jossa vajoavat nesteeseen ja lopulta heistä jää jäljelle vain nahka. Elokuva on jakanut katsojat hyvin pitkälti kahtia, toiset pitävät kovasti ja toiset taas vihaavat. Oma mielipide osuu jonnekin välimaastoon, osittain tykkäsin, osittain taas oli vähän liian tylsä taideleffa. Monet kohtaukset kuvattiin piilokameroilla ja näyttelijät olivat suurilta osin ihan taviksia. Mitään todellisia runkkuarvoja Scarlettin nakuilukohtaukset eivät valitettavasti antaneet, mutta ehkäpä neitoa nähdään nyt enemmänkin vaatteitta kun peli on avattu.

82. Captain America: The Winter Soldier (Captain America: The Return of the First Avenger) (2014) ****½
Uusintakatselu.

83. Godzilla (2014) ****+
Uusintakatselu.

84. The Fault in Our Stars (Tähtiin kirjoitettu virhe) (Extended-versio) (2014) ***
Nenäliinat esille tätä leffaa varten. Ei tosin sellainen leffa, johon tarvitsisi myös käsirasvaa mukaan, sillä kyse on nyyhkyleffasta, tosin oli tässä yksi seksikohtauskin mukana. 17-vuotias Hazel (Shailene Woodley) ja 18-vuotias Gus (Ansel Elgort) tutustuvat syöpää sairastavien tukiryhmässä ja rakastuvat. Hazel joutuu kuskaamaan mukanaan happilaitetta, Gusilla taas on muistona sairaudestaan tekojalka. Itkua on piisannut 280 miljoonan dollarin edestä, ainakin teatterikierroksella ympäri maailmaa. Vain 12 miljoonaa dollaria maksanut leffa on siis ollut valtaisa menestys. Veikkaan että Oscar-ehdokkuuksiakin on tulossa, vähintäänkin Shailene Woodleylle, kenties myös käsikirjoituksesta ja ohjauksesta. Tälläiseen paatuneeseen elokuvakatsojaan Tähtiin kirjoitettu virhe ei valitettavasti oikein uponnut, vaikka muutamista jutuista tässä aika paljon pidinkin. Liian laskelmoitua nyyhkyilyä minun makuuni.