Sivut

sunnuntai 24. elokuuta 2014

The Expendables 3

The Expendables 3 (2014) **½
Barney Ross (Sylvester Stallone) Expendables-tiimeineen (Jason Statham, Terry Crews, Randy Couture ja Dolph Lundgren) vapauttaa tiimin ex-jäsen Docin (Wesley Snipes) kun tätä ollaan siirtämässä sotilasvankilaan. Vajaalukuinen tiimi tarvitsee Docin taitoja avukseen Somaliassa suoritettavaan tehtävään. Tarkoituksena on ottaa haltuun sotapäällikölle menevät pommit, mutta tehtävä menee pieleen kun pommeja kauppaava asemyyjä paljastuu olevan Conrad Stonebanks (Mel Gibson), myöskin tiimin ex-jäsen ja toinen perustajista, jonka Barney luuli jo tappaneensa kun tämä petti tiimin vuosia sitten. Nyt Barneyn onkin koottava uusi nuorempi ja teknologiaa hallitseva tiimi (Kellan Lutz, Ronda Rousey, Glen Powell ja Victor Ortiz) avukseen ottaakseen kiinni Stonebanksin, jonka CIA haluaa elävänä vastaamaan teoistaan Haagin sotaoikeuteen. Tiimin iäkkäämmät jäsenet eivät kuitenkaan aio jäädä katselemaan tapahtumia vain sivusta kun homma ei sujukaan ihan suunnitelmien mukaisesti.
Hengetön kolmososa The Expendables-elokuvasarjalle. Ja kaiken lisäksi veretön. Aiemmissa osissa veri on sentään roiskunut ihan kunnolla ja vitsitkin ovat olleet edes jossain määrin hauskoja, tällä kertaa tekijät päätyivät tekemään PG-13-ikärajallisen toimintaleffa, jotta yläasteikäisetkin kakarat pääsisivät teatterien penkkejä kuluttamaan. Toisin kuitenkin kävi, sillä elokuva vuoti nettiin jo kolme viikkoa ennen ensi-iltaa ja kaikki nuo kakarat latasivat leffan tietysti netistä josta nuoret leffansa hyvin pitkälti katsovat, tai ainakin osa. Muutoinkin yläasteikäiset kakarat on vähän väärää katsojakuntaa näille leffoille, me 80-luvulla syntyneet näitä ihan oikeasti katsotaan, ainakin jos jälki on hyvää. Valitettavasti tällä kertaa ongelmia oli aivan liikaa jotta tästä kolmososasta olisi voinut nauttia. Suurin ongelma oli juurikin hengettömyys, joka tuntui puuttuvan kokonaan. Ohjaaja Patrick Hughes ei saanut juuri mitään irti niinkin kovasta kokoonpanosta kuin Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, Dolph Lundgren, Wesley Snipes, Harrison Ford ja Jet Li. Kuvaruudunhan luulisi syttyvän palamaan moisesta kaartista, mutta eipä tässä palanut muut kuin tietokoneella luodut tehosteet.
Toimintakohtaukset oltiin kuvattu sekavasti ja editoitu vielä sekavammin. Juoni oli varsin olematon ja hahmot jopa tyhmempiä kuin aiemmissa osissa. No eipä Mel Gibsonin esittämä pääpahiskaan valitettavasti mikään nero ollut, monet hänen kohtauksistaan tuntuivat täysin turhilta juonen kannalta. Rooleihin oli ehdolla myös Steven Seagal, Nicholas Cage, Clint Eastwood, Milla Jovovich ja Jackie Chan ja tuntuukin että juoni on kyhätty kasaan ihan sen mukaan keitä lopulta on saatu oikeasti mukaan. Jackie Chania ei saatu mukaan koska hän haluaa isomman roolin kuin vain parin minuutin cameon johon esim. Jet Li on tyytynyt kakkos- ja kolmososissa. Eastwood tuskin missään vaiheessa oli oikeasti mukaan edes tulossa ja Seagalilla lienee ollut liian kovat vaatimukset palkan suhteen, aivan kuten aiemmissa osissa nähdyllä Bruce Willisillä, jolle olisi pitänyt maksaa neljä miljoonaa dollaria neljän päivän kuvauksista. Harrison Ford ilmeisesti tyytyi pienenpään summaan näytellessään oman osuutensa muutamassa päivässä, joten hän korvasi Willisin. Arnold Schwarzengger tyytyi myös vähän pienenpään palkkaan esittäen jälleen Churchia varsin lyhyesti.

Yhdysvalloissa elokuva floppasi aikamoisen pahasti ollen vasta neljänneksi katsotuin avausviikonloppunaan. Aiemmat osat ovat menestyneet paremmin kansainvälisesti, mutta tällä kertaa siltäkin osin on mennyt varsin kehnosti. Budjetti oli hieman pienempi kuin kakkososassa, 90 miljoonaa dollaria, joten maailmanlaajuisesti kassatuloja pitäisi kertyä noin 200 miljoonaa dollaria jotta luvassa olisi vielä neljäskin osa. Aika vaikeaa taitaa tulla, kokonaistulot kun taitavat jäädä reilusti alle 100 miljoonaan dollariin. Neljäs osa saatetaan kuitenkin vielä nähdä kaikeasta huolimatta, sillä siinä saatetaan nähdä hieman erilainen asetelma kuin näissä aiemmissa elokuvissa. Pierce Brosnan ja Jackie Chan saattavat olla silloin mukana ja tuskinpa tyytyvät pieniin cameorooleihin, joten juoni on suunniteltava selkeästi sen mukaiseksi. Elokuvasarja kaipaisi myös myyvempää nimeä ohjaajaksi, sellainen olisi ainakin John Woo, jota ilmeisesti on jossain vaiheessa houkuteltu jo aiempien osien ohjaajaksi. Kiinassa riittäisi katsojia, joten mikäli neljäs osa tehdään, voidaan se tehdä Kiinan markkinoita ajatellen, vähän niin kuin Transformers: Age of Extinction, joka rikkoi Kiinassa jopa Avatarin tekemät ennätykset ja keräsi kassatuloja maailmanlaajuisesti yli miljardi dollaria. Stallone keskittyy joka tapauksessa seuraavaksi tekemään viidennen Rambo-elokuvan ja miettii varmasti sen jälkeen onko järkeä enää tehdä näitä The Expendables-leffoja.

torstai 7. elokuuta 2014

Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxy (2014) ****
http://www.imdb.com/title/tt2015381/

Kaksikymmentäkuusi vuotta sitten orvoksi jäänyt Peter Quill kidnapattiin Yondun (Michael Rooker) johtamien avaruuspiraattien toimesta. Nyt samaisten piraattien keskuudessa aikuiseksi kasvanut Peter Quill (Chris Pratt) rötöstelee itsekin ja kutsuu itseään Star-Lordiksi äitinsä antaman lempinimen mukaisesti. Piraattien on tarkoitus varastaa mystinen pallo ja myydä se isolla rahalla, mutta Peter päättääkin varastaa sen yksin, huomaten että pallon perässä on piraattien lisäksi myös kreejoukkoja johtavalle Ronanille (Lee Pace) työskentelevät Korath (Djimon Hounsou) ja palkkatappaja Gamora (Zoe Saldana). Kun vielä palkkionmetsästäjäparivaljakko Rocket (äänenä Bradley Cooper) ja Groot (äänenä Vin Diesel) sekaantuu tapahtumiin, on soppa valmis ja Peter, Gamora, Rocket ja Groot joutuvat telkien taakse Kylnin avaruusvankilaan. Sieltä paetakseen heidän on liittouduttava Ronanille kostoa janoavan Draxin (Dave Bautista) kanssa. Pian heille selviää myös pallon sisältö ja heidän on kyettävä työskentelemään yhdessä voidakseen suojella galaksia sitä uhkaavalta tuholta.
Kun Marvel Studios ilmoitti tekevänsä varsin tuntemattomaan Guardians of the Galaxy sarjakuvaan pohjautuvan elokuvan vuonna 2012, moni epäili konekiväärillä ampuvan puhuvan pesukarhun ja ”I am Groot” lausetta toistavan puuolennon olevan liiankin sekopäisiä hahmoja 170 miljoonan dollarin budjetilla tehtävän elokuvan tähdiksi. Myöskään kassatuloja ei uskottu kertyvän yhtä hyvin kuin mitä Marvel Studiosin elokuvat ovat viime aikoina tienanneet. Ja kun ohjaajaksikin palkattiin Troman nollabudjetilla tehtyjen törkyleffojan parissa elokuvauransa aloittanut James Gunn, ei usko elokuvan menestykseen ollut kovinkaan suuri. Toisin kuitenkin kävi kun Guardians of the Galaxy saapui teattereihin 1. elokuuta 2014 ja rikkoi Yhdysvalloissa elokuussa tehdyt kassatuloennätykset ja nousi katsotuimmaksi elokuvaksi myös ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa kassatuloja kertyi ensimmäisen viikonlopun aikana huikeat 94 miljoonaa dollaria kun aiemmasta elokuun kassatuloennätyksestä vastasi The Bourne Ultimatum vuonna 2007 keräämällä kassatuloja 69 miljoonaa dollaria. Myös täällä Suomessa Guardians of the Galaxy nousi heti viikonlopun katsotuimmaksi elokuvaksi. Suurta kilpailua elokuvalle ei tällä hetkellä ole luvassa, joten kokonaistulot voivat nousta maailmanlaajuisesti noin 600-700 miljoonan dollarin luokkaan nostaen sen näljän parhaiten menestyneen Marvel Studiosin elokuvan joukkoon, joita ovat tällä hetkellä The Avengers, Iron Man 3, Captain America: The Winter Soldier ja Thor: The Dark World.
Guardians of the Galaxyn menestys ei tullut kuitenkaan yllätyksenä ainakaan itselleni, sillä alkuperäiset sarjakuvat, joista elokuva pohjautuu vuoden 2008 versioon, ovat todella mainioita ja ennen kaikkea hahmot toimivia. Myös juonikuviot ovat sen verran sekopäisiä ettei niistä voi olla tykkäämättä, joten suht simppelisti saman voi toistaa myös elokuvassa hyvällä menestyksellä. Hieman yllättäen tämä elokuvaversio on menestynyt etenkin naisten keskuudessa. Yhdysvalloissa 44 prosenttia ensimmäisen viikonlopun katsojista oli naisia, jotka saapuivat luultavasti katsomaan Chris Prattin paljaita vatsalihaksia, Zoe Saldanan esittämää naissankaria ja elokuvan räikeää värimaailmaa. Kenties vielä yllättävämpää oli se, että Yhdysvalloissa katsojista 55 prosenttia oli yli 25 vuotiaita, johon lienee isoimpana syynä James Gunnin valitsema 70- ja 80-luvun klassikkobiisejä kuhiseva soundtrack ja muutoinkin elokuvan muistuttaminen enemmän Star Warseja kuin aiempia Marvel Studiosin supersankarileffoja. Peter Quill on vähän kuin Han Solon ja Luke Skywalkerin risteytys ja palkkiometsästäjäkaksikko Rocket ja Groot tuovat hitusen mieleen R2-D2 ja C-3PO hahmot. Ja PG-13 ikärajasta huolimatta elokuva on enemmän aikuisille suunnattu muutamine rivoine vitseineen ja sylkevine ja muniaan kourivine pesukarhuineen.
Peter Quill ja Gamora ovat elokuvan selkeimmät päätähdet ja heidän välilleen kehitellään hieman romanssiakin, Rocket nousee lähes heidän rinnalleen ollen usein järjen ääni kaiken kohelluksen keskellä, Groot ja Drax jäävät selkeämmin sivuhahmojen asemaan saaden kuitenkin hekin hetkensä parrasvaloissa. Chris Pratt selkeästi nauttii saadessaan esittää naisia avaruusaluksensa sänkyyn kaatavaa ja kasariviittauksia heittelevää Star-Lordia eikä miehen roolisuorituksesta hirveästi moitittavaa keksi. Hahmona Peter Quill toki jää vielä hieman vajaaksi, mutta sehän vaan lupaa hyvää jatko-osien kannalta kun riittää lisää paljastettavaa hahmosta jatkossakin. Zoe Saldana suoriutuu myös hienosti roolistaan, mutta jokin hahmossa jäi vielä vaivaamaan, kenties joku takauma lapsuudesta voisi valoittaa paremmin hahmon tarkoitusperiä jatko-osassa. Bradley Cooperin ääni toimii hienosti Rocketin äänenä, mutta hahmon toimivuus johtuu paljolti myös siitä että James Gunnin pikkuveli Sean Gunn esitti hahmoa kuvaustilanteissa ja antoi näin vastanäyttelijöille jotakin konkreettista johon reagoida. Itse hahmohan on tietysti luotu tietokoneella ja siltä osin työn jälki on alan huippua. Samaa voi sanoa Grootista, jonka äänenä kuullaan siis Vin Dieseliä. Groot on hahmoista helpoiten rakastettava ja varmastikin eniten pikkulasten mieleen. Drax jää hahmona vielä hieman vaisuksi, etenkin taistelutaitojensa osalta, mutta hieman yllättäen hahmosta on tehty enemmän huumorihahmo. Draxin huumoritajuttomuus on käännetty toistuvaksi vitsiksi mikä on kyllä ihan hyväkin juttu.
Marvel Studiosin elokuvissa pahishahmot ovat useimmiten olleet aika vaisuja. Tom Hiddlestonin esittämä Loki on saanut paistatella lähes yksin parhaana pahishahmona. Winter Soldieria en laskisi enää pahishahmoksi, vaikka toki sellainen olikin Captain America: The Winter Soldierissa. Valitettavasti Guardians of the Galaxy ei tuo tilanteeseen muutosta, sillä Lee Pacen esittämä pääpahis Ronan jää varsin keskinkertaiseksi ja Djimon Hounsoun esittämä Korath aika täydellisen turhaksi. Karen Gillanin esittämästä Nebulastakaan ei saatu vielä oikein mitään irti, kenties jatko-osa tuo tähän muutosta. Taustalla myhäilee myös The Avengerista tuttu Thanos, jota tässä elokuvassa esittää lyhyessä cameoroolissa Josh Brolin. Guardians of the Galaxyn jatko-osassa ja kenties jo sitä aiemmin Avengers: Age of Ultronissa Thanos tullaan näkemään huomattavasti isommassa roolissa. Ikuisuuden rautahanskaahan tuo purppuranahkainen hullu titaani tavoittelee, joten jäädään odottelemaan niitä hetkiä ja katsotaan sitten onko Thanos Marvelin todellinen superpahis. Tällä hetkellä hän on vielä selkeä sivuhahmo. Muista elokuvan hahmoista mieleen jää lähinnä vain Michael Rookerin esittämä Yondu lentävine nuolineen. Mukana toki myös Glenn Closen esittämä Nova Prime, John C. Reillyn esittämä Rhomann Dey, Peter Serafinowiczin esittämä Saal ja Benicio Del Toron esittämä The Collector. Cameorooleissa vilahtaa myös Stan Lee ja Lloyd Kaufman sekä äänicameoissa Rob Zombie ja Nathan Fillion.

Guardians of the Galaxy on selkeä viihdeleffa. Se on tehty kuitenkin suurella sydämellä ja jää mieleen jo pelkästään sen takia. James Gunn osoittaa olevansa muutakin kuin törkyviihteen tekijä ja saanee Joss Whedonin ohella pysyvän paikan Marvel Studiosin elokuvien ohjaajana. Mielellään kyllä niitä törkyleffojakin mieheltä katsoisi jatkossakin. Gunnilla on vielä paljon opettelemista kuvauksen ja tehosteiden osalta, etenkin toimintakohtauksissa meno oli vielä liian sekavaa ja läheltä kuvattua. Myös juonen osalta jäi parannettavaa ja hieman myös hahmojenkin. Pahispuolelle tarvitaan selkeä parannus. Ainakin yksi uusi jäsen on tulossa sankariporukan riveihin, nähtäväksi jää kuka se tulee olemaan. Jatkoa on luvassa 28. heinäkuuta 2017. Sitä ennen Marvelin Cinematic Universe tulee jatkumaan ja entisestään laajentumaan elokuvissa Avengers: Age of Ultron 1. toukokuuta 2015, Ant-Man 17. heinäkuuta 2015, Captain America 3 6. toukokuuta 2016 ja Doctor Strange 8. heinäkuuta 2016.

Katsotut elokuvat: Heinäkuu 2014

74. Sabotage (2014) ***
David Ayer on ollut tekemässä varsin kovia leffoja. Esim. Training Day, Dark Blue, Street Kings ja End of Watch. Katu-uskottavia riko(lli)skuvauksia kaikki, tai ainakin yrittävät olla. Tällä kertaa Ayer ei ole onnistunut aivan yhtä hyvin vaikka asetelmat ovat todella hyvät. Arnold Schwarzeneggerin esittämän Breacherin johtama DEA-iskuryhmä joutuu huumekartellin jahtaamaksi sen jälkeen kun ovat epäiltynä huumekartellin rahojen pöllimisestä. Olivia Williamsin esittämä murhatutkija Caroline alkaa tutkia ryhmän jäsenten verisiä murhia ja pääsee pikkuhiljaa totuuden jäljille. Näyttelijäkaarti on aika kova, ryhmän jäseniä esittävät Sam Worthington, Joe Manganiello, Josh Holloway, Terrence Howard, Max Martini, Kevin Vance, Mark Schlegel ja Mireille Enos. Porukan näyttelijäsuoritusten uskottavuuteen on valitettavasti panostettu enemmän kuin varsinaiseen juonikuvioon ja siinäpä elokuvan isoin moka. Juoni nimittäin vuotaa melkoisesti, aukkoja löytyy vähän joka puolelta. Eikä ne näyttelijäsuorituksetkaan niin hyviä olleet, lähinnä tuntui että yritettiin liikaakin olla katu-uskottavia. Hahmot olivat lähinnä kusipäitä. Mireille Enos nousi roolissaan muiden yläpuolelle. Arskalle tämä oli pahin floppielokuva yli kolmeenkymmeneen vuoteen, kassatuloja tuli nimittäin maailmanlaajuisesti vain 18 miljoonaa dollaria kun budjetti oli 35 miljoonaa dollaria. Täällä Suomessa elokuvaa ei edes esitetty teattereissa vaan se julkaistaan suoraan dvd:lle ja blu-ray:lle 22. elokuuta. Ayerin uraan tämä tuskin hirveästi vaikuttaa, sillä miehen ohjaama ja käsikirjoittama sotaleffa Fury tulee melkoisen varmasti olemaan iso hitti kun se saa ensi-iltansa loppuvuodesta, siitä pitää huolen pääosaa esittävä Brad Pitt. Arskan osalta menestys mitataan oikein kunnolla kunhan miehen tähdittämät Terminator: Genisys ja The Legend of Conan saapuvat teattereihin. Jos ne eivät menesty, niin sitten alkaa näyttää jo oikeasti pahalta.

75. Need for Speed (2014) ***+
Surkean alun jälkeen tämä parani yllättävänkin hyväksi. Aineksia voisi siis olla uudeksi Fast & Furious-autoleffasarjaksi nyt kun kyseinen leffasarja on muuttunut enemmän keikkaleffasarjaksi. Yksi selkeä puutos tässä vielä kuitenkin oli, autojen duunaaminen jäi nimittäin todella vähiin, nyt vain lähinnä ajettiin kilpaa. Alun paskanjauhamiskohtausten aikana näytti jo todella pahalta, mutta onneksi juonikin saatiin lopulta käyntiin ja tässähän oli kyse lopulta kostosta. Aaron Paulin esittämä Tobey Marshall nimittäin joutuu lusimaan syyttömänä ja vapauduttuaan kahta vuotta myöhemmin hänellä on 45 tuntia aikaa ehtiä New Yorkista Los Angelesiin, jossa järjestetään salainen De Leon-autokilpailu, johon pääsee mukaan vain kutsuttuna. Apukuskiksi hän saa autojen päälle ymmärtävän Julian (Imogen poots) ja mukana seuraa myös Tobeyn luottotiimi, jolta saa tukea niin tiellä kuin ilmassakin. Tarkoitus on todistaa Tobeyn syyttömyys ja voittaa De Leon-kilpailu. Ja eipä muuta kuin kumi haisemaan. Mukana myös Michael Keaton mystisenä De Leon-kilpailun järjestäjänä ja Dominic Cooper pahimpana vihollisena. Aivot kannattaa jättää tietysti narikkaan ja voluumit kääntää täysille. Joku saattanee roiskaista mällitkin kovaa meneviä autoja katsoessaan, vähän autopornofiilistä tässä nimittäin oli. Jatko-osasta ei ole vielä varmuutta, mutta kassatuloja tuli maailmanlaajuisesti sen verta mukavasti että väittäisin sen olevan selviö.