Sivut

maanantai 30. kesäkuuta 2014

Katsotut elokuvat: Kesäkuu 2014

68. Gojira vs. Biorante (Godzilla vs. Biollante (Godzilla kohtaa Biollanten) (1989) ***
Osittain turhan tylsä, osittain oikein mainio. Ei huonoimpia Godzilloita, mutta kuitenkin sinne heikompien joukkoon kuuluu. Etenkin Biollante oli hirviönä varsin paska, jättimäinen ruusu. Musiikit olivat hienot.

69. Gojira vs. Kingu Gidorâ (Godzilla vs. King-Ghidora) (1991) ****
Tämä on ollut oma suosikkini Godzilla-leffoista. Edellisestä katselukerrasta on jo monta vuotta ja nyt katsottuna osoittautui hitusen heikommaksi kuin mitä muistelin, mutta edelleen varsin mainio leffa kyseessä. Sanoisin tällä hetkellä tykkääväni hitusen enemmän uudesta jenkkien Godzillasta (2014), mutta täytyypä katsella näitä japsiversioita lisää 90-luvulta josko niistä löytyisi vielä joku uusi suosikki, on nimittäin vielä monta kokonaan näkemättä. Myös vuoden 1984 Godzilla täytyisi katsella uudestaan, siitäkin muistelen tykänneeni kovasti. Vuoden 1954 ensimmäinen Godzilla oli jokunen aika sitten katsottuna pieni pettymys, mutta voisi sillekin antaa vielä uuden mahdollisuuden. Mutta tätä suosittelen kyllä ehdottomasti jos ei ole nähnyt vielä näitä japaniversioita laisinkaan. Melkoisen hillitön sekoitus aikamatkustelua, androidi-toimintaa Tetsuo – The Iron Manin ja Tetsuo II: Body Hammerin tyylisesti ja tietysti jättihirvöitä tuhoamassa Japania. Musiikit on aivan mahtavat.

70. 300: Rise of an Empire (300: Imperiumin nousu) (2014) ***
Ihan katsomisen arvoista fantasiatoimintaa, kunhan muistaa jättää aivonsa narikkaan. Etenkin nautin Eva Greenin roolisuorituksesta Artemisiana, jota voidaan pitää elokuvan pääpahiksena. Aiemmasta osasta tuttu pääpahis Xerxes (roolissa jälleen Rodrigo Santoro) jäi tässä hyvin pieneen sivurooliin ja lähinnä tässä keskityttiin seuraamaan Sullivan Stapletonin esittämän kreikkalaiskomentaja Themistoclesin ja Artemisian välisiä laivastotaisteluita Kreikan rannikolla. Mukana oli toki myös aiemmasta osasta tuttu Spartan kuningatar Gorgo, jota esitti jälleen Lena Headey, mutta hänkin jäi vain sivuhahmoksi. Oikeastaan harmi että Eva Green tekee yhden uransa parhaimmista näyttelijäsuorituksista tälläisessä varsin nopeasti unohdettavassa leffassa. Esittelee jälleen mukavasti myös alastonta vartaloaan. 300 elokuvasarjalle ollaan suunnitelemassa vielä kolmattakin osaa, luultavasti siinä nähdään Xerxes isommassa roolissa pääpahiksena.

71. Gojira vs. Mosura (Godzilla and Mothra: The Battle for Earth) (1992) ***
Mothran hidastetut kohtaukset olivat upean taiteellisia, mutta muutoin tämä edusti kyllä heikompia Godzilla-leffoja. Liian tylsä ja hirviöt muovisia. Alun Indiana Jones-kohtaukset olivat lähinnä noloja. Kaikesta huolimatta ihan viihdyttävääkin katseltavaa.

72. The Raid 2: Berandal (Serbuan maut 2: Berandal/The Raid 2: Retaliation) (2014) ****
Nolottaa edelleen niiden puolesta jotka kehuivat The Raidia yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmista toimintaleffoista. Suosittelen heitä katsomaan niitä todellisia mestariteoksia, kuten Police Story, The Killer, Hard Boiled, jne. Mutta sitten asiaan, elikkä tämä kakkososa on kaikilta osin parempi kuin ykkönen, toimintaa on enempi, se on parempaa, nyt mukana on myös kunnon loppumatsi ja juontakin on mietitty enemmän kuin viisi minuuttia. Edelleenkään tämä ei ole mikään yllämainittujen veroinen mestariteos, mutta hyvä osoitus siitä että ohjaaja Gareth Evans voi vielä joku päivä sellaisen tehdä. Mies on ainakin itse näitä mestariteoksia katsellut. Näkyi nimittäin runsaasti vaikutteita niistä. Kuvaustyyliä Evans on hakenut myös uudemmista leffoista, esim. Old Boy on ollut iso vaikuttaja. Liekö katsonut myös Johnnie To'n ohjaamia leffoja, vähän samanlaista taiteellista tyylittelyä oli tällä kertaa nimittäin Evans tuonut mukaan mikä puuttui ykkösestä. Tuntuu kuitenkin vielä siltä että Evansin oma tyyli on vielä kateissa, toivottavasti löytää sen viimeistään The Raid-trilogian kolmososan jälkeen. Tuskinpa nimittäin vielä kolmososassa sitä täysin löytää. Pituutta tällä oli hitusen liikaa, kaksi ja puoli tuntia. Selkeä parannus tämä oli ykköseen nähden ja nyt onkin mukavampi odotella trilogian viimeistä osaa kun voi siltä odottaa vähintään samaa tai jopa vielä parempaa. Ja vaikkei nämä mestariteoksia ole, niin ovathan nämä The Raidit juuri tällä hetkellä parasta toimintaa mitä viime vuosina on tullut. Harmittavasti kilpailu sillä saralla on hyvin vähäistä mikä selittänee näihin kohdistuvan yltiömäisen hehkutuksen. Verisyyden osalta tämä oli todella tiukkaa katsottavaa mistä voisi puolikkaan tähden jopa lisätä pisteisiin, mutta menköön nyt pisteet noin ensimmäisellä katselukerralla.

73. Jodorowsky's Dune (2013) ****
Dokumentti Alejandro Jodorowskyn Dunesta, elokuvasta jota ei koskaan tehty. Jodorowskyn oli tarkoitus ohjata elokuva 70-luvun puolen välin tienoilla ja se olisi todennäköisesti mullistanut elokuvateollisuutta vähintäänkin yhtä suuresti kuin Star Wars muutamaa vuotta myöhemmin, ainakin tehosteiden saralla. Jodorowskyn Dune ei kuitenkaan koskaan edennyt tuotantoon koska se oli liian massiivinen, outo ja aikaansa edellä. Elokuva olisi myös kielletty lapsilta, joten Star Warsin kaltaista suosiota se ei olisi koskaan voinut saavuttaa. Se on kuitenkin vaikuttanut suuresti myöhemmin valmistuneisiin elokuviin, kuten juurikin Star Warsiin, Alieniin, Blade Runneriin, jne. Esim. Dan O'Bannon ja H.R. Giger olivat ensin mukana suunnittelemassa Dunea ennen kuin loivat Alienin. Ilman valmistumatonta Dunea ei siis olisi Alienia. Tässä dokumentissa Jodorowsky muistelee Dunen tekemistä yhdessä lukuisten muiden projektin parissa työskelleiden kanssa ja äänessä on myös useita muita elokuvamaailman kasvoja, kuten Nicolas Winding Refn ja Richard Stanley. Kiehtova dokumentti.

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Katsotut elokuvat: Toukokuu 2014

51. Iron Man (2008) ****
Uusintakatselu.

52. Incredible Hulk (2008) ***+
Uusintakatselu.

53. Iron Man 2 (2010) ***½
Uusintakatselu.

54. Thor (2011) ***½
Uusintakatselu.

55. Captain America: The First Avenger (2011) ***½
Uusintakatselu.

56. The Avengers (2012) ****½
Uusintakatselu.

Marvel One-Shot:
The Consultant (2011) **
A Funny Thing Happened on the Way to Thor's Hammer (2011) **½
Item 47 (2012) **½
Agent Carter (2013) ***½
All Hail the King (2014) ***½

57. The Amazing Spider-Man 2 (3D-versio) (2014) ***
Vuonna 2012 valmistunut The Amazing Spider-Man oli melkoisen laimea reboottaus eikä tämä jatko-osa valitettavasti ole yhtään sitä parempi. Suurin ongelma tuntuu olevan ohjaaja Marc Webb, joka ei yksinkertaisesti ole mikään Sam Raimin veroinen elokuvantekijä. Etenkin draamapuoli oli törkeän huonoa, suorastaan nolostuttavaa. Jamie Foxista tuli mieleen Jim Carrey Batman Foreverissä Arvuuttajan roolissa, hyi helvetti. 90-luvulla moinen meni vielä läpi, mutta nykyään voi vain ihmetellä miten tuollainen voi oikeasti päätyä elokuvaan asti. Ja puhun nimenomaan Foxista Max Dillonina, Electrona ollessa miehen roolisuoritus oli selkeästi parempi, Dillonina nolostuttava. Ihan hullunahan tämäkin taas teki rahaa, mutta todellisuus on se että tämä on heikoiten menestynyt Spider-Man-leffa tähän mennessä, joten suunnitelmat kahdesta jatko-osasta ja kenties jopa kahdesta spin-off-leffasta, Sinister Six ja Venom, kuulostavat suorastaan järjettömiltä. Mikäli seuraava osa ei tule menestymään paremmin on selvää ettei ainakaan noin montaa jatko-osaa ja spin-offia ole tulossa. Järkevintä olisi ainakin heivata Webb ohjaajan pallilta välittömistä, miehen pitäisi nimittäin ohjata seuraavakin osa. Tehosteiden osalta tämä oli todella upeaa katsottavaa, mutta minkäs teet kun Spider-Man on lähinnä vittumaisesti inisevä höpöttäjä. Andrew Garfieldin voisi samalla pistää myös vaihtoon Peter Parkerin/Spider-Manin roolista. Tämän hetken Marvel-sarjiksiin pohjautuvista leffoista nämä ovat huonoimpia, Sony voisi kyllä palauttaa oikeudet takaisin Marvel Studiosille niin saataisiin tästäkin hahmosta jotain oikeasti irti.

58. Iron Man 3 (2013) ****-
Uusintakatselu.

59. Thor: The Dark World (2013) ***½
Uusintakatselu.

60. Jack Ryan: Shadow Recruit (2014) **½
Hajutonta ja mautonta vakoojatoimintaa. Tom Clancyn luoman Jack Ryan-kirjasarjan pohjalta on tehty ennen tätä neljä elokuvaa, joissa nimiroolia ovat esittäneet ensin Alec Baldwin, sitten Harrison Ford ja Ben Affleck. Ford esitti hahmoa kahdessa elokuvassa varsin menestyneesti ja juuri hänen esittämänsä Jack Ryan muistetaankin edelleen parhaiten 90-luvun alkupuolelta. Ben Affleckin myötä kokeiltiin rebootata koko elokuvasarja vuonna 2002, mutta melkoisen hyvästä kaupallisesta menestyksestä huolimatta jatko-osia ei koskaan tehty. Nyt elokuvasarja rebootataan siis jo toistamiseen ja nimiroolia esittää tällä kertaa Chris Pine. Tälläkin kertaa jatko-osat jäänevät tekemättä, sillä tämä on kerännyt kassatuloja tähän mennessä tehdyistä Jack Ryan-elokuvista vähiten. Jack Benderin piti alunperin ohjata tämä, mutta jätti pestinsä viime hetkillä ja tilalle palkattiin tässä pääpahistakin esittävä Kenneth Branagh. Hutaisten tehdyltä tämä tuntui, etenkin loppu. Suth vaivattomasti tämän jaksoi katsella siltikin ja Kevin Costneria katselisi mieluusti enemmän vastaavissa rooleissa. Mies oli oikeastaan paras asia koko elokuvassa. Keira Knightley alkaa olla pelkkää luuta ja nahkaa.

61. Nurse 3-D (2013) **
Paz de la Huertan nakuiluista täytyy antaa lisäpisteitä ja Katrina Bownediakin katseli mielellään vähissä vaatteissa, mutta muutoin tämä oli aika kehno leffa. Huertan esittämä hoitaja muuttuu öisin sarjamurhaajaksi vähän Dexterin tavoin. Bownedin esittämä hoitaja pääsee selville hänen puuhistaan. Elokuvaa on mainostettu Huertan alastomuudella ja sitä tarjoillaankin melkoisesti, tuntuu viihtyvän varsin hyvin alaosattomissa miltei läpi elokuvan. Juonen ja verisyydenkin puolesta meno oli valitettavan kilttiä ja tyhmää. Lopussa verisyyden osalta meno hieman parani.

62. Godzilla (3D-versio) (2014) ****+
Hieman pelotti mitä tästä uudesta jenkki-Godzillasta oikein tulee, mutta todella hyvän elokuvan Gareth Edwards on onnistunut tekemään. Tapahtumia seurataan ihmisten näkökulmasta, joitakin tämä varmasti tuskastuttaa, sillä Godzillaa nähdään lopulta melko vähän ja kamera kääntyy usein poispäin juuri kun alkaa tapahtua. Itse pidin tästä tyylistä, tosin lopussa se alkoi itseänikin vähän jo ärsyttämään kun Godzillaa ei näytetty tarpeeksi. Emmerichin Godzilla-versiota tässä on muistettu siinä mielessä että ihmisten edesottamukset olivat vähän kuin parodiaversioita Emmerichin katastrofileffoista, eli pikkulapset piti pelastaa ja koirakin piti saada juoksemaan sankarillisesti karkuun varmaa tuhoa. Otin nuo kohtaukset huumorilla, moni muu varmaankin vain vittuuntui niistä. Jatko-osia on tulossa näillä näkymin kaksi eli trilogiaa pukkaa. Edwards jatkaa ohjaajana kunhan ensin ohjaa Star Warsin spin-off-leffan. Ilmeisesti suunnitelmissa on tehdä kakkososasta Destroy All Monstersin kaltainen jättihirviöiden saarivankilajuonikuvio.

63. X-Men: Days of Future Past (3D-versio) (2014) ****+
Pitäisi katsella aiemmat osat uudestaan, mutta sanoisin että paras X-Men-leffa tähän mennessä, tai ainakin parhaimpiin lukeutuva. Trailereista jäi hivenen laimea fiilis, mutta itse elokuva oli todella hyvä. Singerin paluu ohjaajan pallille oli hyvä ratkaisu vaikka sitäkin vähän karsastin, toivottavasti mies saa ohjata myös seuraavan osan raiskaussyytöksistä huolimatta. Juonikuvio oli toimiva ja näyttelijät tuntuivat viihtyvän rooleissaan. Sarjakuvaversiosta tämä erosi melkoisesti, mutta perusjuonihan on kuitenkin sama. Kittyn sijaan Wolverine lähetetään menneisyyteen pelastamaan maailma tuholta. Elokuvan loppu olisi saanut olla eeppisempi, mutta toisaalta tässä annettiin selkeästi esimakua että jotain suurempaa on tulossa seuraavassa osassa X-Men: Apocalypse. Sen jälkeen Wolverine on saamassa jälleen oman sooloelokuvansa ja suunnitteilla on myös X-Force-leffa ja puhetta on ollut myös Deadpool ja Gambit-elokuvista. Nämä ovat siis Fox-studion Marvel-leffoja jotka eivät kuulu samaan universumiin kuin Sonyn Spider-Manit ja Marvel Studiosin Iron Man/Thor/Captain America/Avengers-leffat. Lisäksi Foxilla on Fantastic Four-leffa tulossa joka kuuluu myös eri universumiin. Eipä ihme jos joku menee näissä sekaisin.

64. The Lego Movie (LEGO® Elokuva) (2014) ****
Mainiota viihdettä. Ja hieman hämmentävää että tälläisessä pikkulapsille tarkoitetusta elokuvasta löytyy yksi viime vuosien syvällisimmistä juonista. Tai oikeastaan syvällisin sanoma, monella tapaa jopa anarkistinen. Kyseessä ei siis todellakaan ole mikään aivoton kokoperheen lällyily kuten voisi olettaa. Etenkin pidin Batman-hahmosta.

65. 3 Days to Kill (2014) **½
Kovasti yritettiin tehdä Kevin Costnerista toimintatähdeä kuten Liam Neesonista Takenissa, mutta tällä kertaa Luc Besson ja kumppanit epäonnistuivat kun eivät palkanneet parempaa ohjaajaa ja kirjoittaneet parempaa käsikirjoitusta. Aineksia olisi nimittäin ollut, mutta tosiaan McG:n ohjaus ja Bessonin kässäri kusivat. Siitäkin huolimatta tämän katseli kerran kohtuu vaivatta.

66. The Sacrament (2013) **
Ennalta arvattava found footage-leffa. Muotikuvaaja lähtee kahden Vice-toimittajaystävänsä kanssa tapaamaan siskoaan Eden Parish-kommuuniin jossakin päin Etelä-Amerikan viidakkoa tarkoituksena kuvata dokumentti ja tarkistaa että siskolla on kaikki hyvin. Perillä heitä odottaa kommuuniaan ylistävä joukko ihmisiä, joita johtaa Isäksi kutsuttu mies. Pian kommuunin todellinen tila alkaa kuitenkin valjeta. Vuoden 1978 joukkoitsemurha Jonestownissa on ollut inspiraation lähteenä, vähän liiaksikin. Minkäänlaista jännitystä ohjaaja Ti West ei ole tähän kyennyt rakentamaan vaan on alusta lähtien selvää mitä tässä tulee tapahtumaan. 70-luvulle sijoitettuna tämä olisi toiminut huomattavasti paremmin, nykyaikaan sijoitettuna tämä ei ollut oikein yhtään uskottava. Jonestownin uskonlahkosta on tehty useita dokumentteja jotka kannattaa katsella tämän sijaan.

67. The Monuments Men (2014) **½
Kiinnostava aihe, köyhä toteutus. George Clooneylle aihe tuntui olevan liiankin rakas jotta olisi voinut tehdä kiinnostavan elokuvan. Ei siis nähnyt metsää puilta ja niin edespäin. Tässähän seurattiin enimmäkseen iäkkäistä taideasiantuntijoista koostuvaa sotilasryhmää, joka etsii ja palauttaa natsien varastamia taideaarteita Toisen maailmansodan aikana. Clooney ohjasi ja osittain käsikirjoitti ja lisäksi esitti yhtä päärooleista Matt Damonin kanssa. Mukana myös Bill Murray, Cate Blanchett, John Goodman, Jean Dujardin, Hugh Bonneville ja Bob Balaban.